Kruche babeczki z czekoladą i owocami - wspólne, wirtualne piecznie

W ramach wspólnego pieczenia organizowanego przez http://waniliowakuchnia.blogspot.com/ zrobiłam właśnie takie oto babeczki. Do ozdoby i smaku użyłam czereśni i jagód. Dodaję przepis podany przez Waniliową Kuchnię z moimi dodatkami.
Dziękuję wszystkim uczestnikom za wspólne pieczenie :)

 Kruche babeczki z czekoladą i owocami: 


Ciasto: 
  • 35 g miękkiego masła
  •  30 g cukru pudru
  •   150 g mąki
  •   1/4 szklanki kefiru lub śmietany
  •   łyżeczka cukru z wanilią
Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Dodać mąkę i cukier z wanilią, jeszcze raz zmiksować. Dodać śmietanę, wymieszać dłonią, przełożyć na stolnicę. Zagnieść gładkie ciasto podsypując mąką, chłodzić 15- 30 minut. Po tym czasie rozwałkować jak na pierogi, wykrawać koła i wykładać foremki do babeczek (10- 12). Piec 15- 25 minut w 180 stopniach, wystudzić.





Mus:
  •   200 g czekolady
  •   200- 220 ml śmietanki 30%
Połamaną na kostki czekoladę podgrzać w rondelku z kremówką. Jeszcze ciepły mus przelać do babeczek, odłożyć do zastygnięcia, udekorować.

Dodatkowo:
  • bita śmietana
  • polewa czekoladowa 


Czy wiesz, że...? Zamienniki cukru

Czytając przedostatni numer miesięcznika "Świat wiedzy" natknęłam się na ciekawy artykuł pt. "Mój głodny mózg". Zainspirował mnie on do opublikowania tego wpisu. Chciałabym zwrócić Waszą uwagę na zagrażające naszemu zdrowiu zamienniki cukru : aspartam i fruktozę. Powszechnie używane za dietetyczne, ale czy na pewno?

 Aspartam - z pewnością niejednokrotnie już słyszeliście jaki to on jest niezdrowy, rakotwórczy, itd. Ale nadal używaliście go, ponieważ dbacie o figurę. Otóż nie ma nic bardziej mylnego! Tzw. słodzik pobudza apetyt, ponieważ nie oferuje organizmowi nic, co zmniejszyłoby głód powstający podczas spożywania zawierającego go produktu. Mózg, zauważywszy, że ze spożywanego słodkiego pokarmu nie czerpie cukru, poleca jeść go więcej - np. w słodyczach. Z tego powodu zaoszczędzone na dietetycznej coli kalorie dostają się do organizmu innymi drogami.


"Każdy co przynajmniej raz miał do czynienia z Aspartamem jest zakażony nowotworem, bo w okresie kiedy spożywał Aspartam, chemikalia zaistniały w jego organizmie tworząc pierwsze zarodniki nowotworowych komórek (rakowych)." 
Więcej ciekawych informacji znajdziecie tutaj.


Fruktoza - znaleźć ją można w owocach, ale także w substancjach słodzących dodawanych do produktów dietetycznych. Mózg ma w organizmie "punkt kontrolny", który określa, co się stanie ze spożytym cukrem. Glukoza jest wykorzystywana do pozyskiwania energii, a dopiero potem przekształcana w kwasy tłuszczowe. Fruktoza natomiast jest w stanie przechytrzyć mózg i jego punkt kontrolny. Przekształca się wtedy w tłuszcz niemal natychmiast i powoduje wzrost stężenia kwasu moczowego. Skutkuje to opornością na insulinę oraz upośledzonym wykorzystaniem cukru i innych składników odżywczych.
Fruktoza może powodować otyłość, wysokie ciśnienie krwi, choroby nerek, otłuszczenie wątroby i inne związane ze zdrowiem problemy.


Wypowiedź dr Johnson'a: 
"Bardzo ważną rzeczą jest to, że jeśli weźmiemy dwoje zwierząt i jedno będziemy karmić fruktozą a drugie taką samą ilością kalorii, ale w postaci sacharozy lub glukozy, tylko u karmionych fruktozą pojawi się otyłość, insulinoodporność, stłuszczona wątroba i wysoki poziom trójglicerydów - sygnały świadczące o stanach zapalnych, chorobach naczyniowych i wysokim ciśnieniu.”


 Niektóre zamienniki cukru, wydające się wielu osobom zdrowe, są naładowane fruktozą.
!  Na przykład syrop z agawy, jest nieprawdziwie reklamowany jako 'naturalny'. W rzeczywistości jest to wysoce przetworzony produkt mający w swoim składzie 92-56% fruktozy.
!  Miód również jest bogaty w fruktozę. Nawet jeśli zawiera on wiele innych cennych składników odżywczych, należy stosować go raczej oszczędnie.

:)  Inną opcją jest stosowanie stewii - jest ona tą lepszą alternatywą dla cukru. Ale o tym już w osobnym poście :)

 _____________________________

Jeśli podobał się Wam ten wpis i chcielibyście więcej takich informacji, proszę o odpowiedź w komentarzach.



Bananowo-truskawkowa rozkosz na roladzie


Długo zabierałam się za zrobienie tego deseru :) 
Inspiracją był przepis z blogu Moje Wypieki, do którego wprowadziłam kilka zmian. Może mój deser nie jest tak samo piękny, ale z pewnością tak samo pyszny...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...