Budyniowa owsianka z bananem, borówkami i ...

Owsianki z biegiem lat zyskują co raz więcej wielbicieli. Ja jestem jedną z nich. Bo jak owsianka z najlepszymi dodatkami może być nie dobra? Może dodać do niej co tylko chcemy: owoce, czekoladę, orzechy, serki, jogurty i nie wiem co jeszcze... Wszystko zależy od naszego pomysłu :)
Owsianka oprócz tego, że pyszna jest jeszcze ZDROWA. Jest to najlepsza propozycja na śniadanie (i nie tylko). Płatki owsiane bogate są w: białka, aminokwasy, witaminy B6 i B1, substancje antydepresyjne, magnez, żelazo. Mają sporą ilość rozpuszczalnego błonnika oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Dziś mam dla Was taką propozycję...

Budyniowa owsianka z bananem i borówkami:
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka proszku budyniowego
  • 3/4 banana
  • borówki
  • serek waniliowy
  • chałwa
  • kakao
Zagotowujemy wodę i wsypujemy płatki. Gotujemy chwilę do miękkości. Na gotujące się płatki wlewamy mleko wymieszane z proszkiem budyniowym. Skrawamy banana (zostawiamy kilka plasterków na wierzch). Gotujemy dalej do uzyskania gęstej konsystencji. Na gotową owsiankę układamy banana, borówki, serek, chałwę i posypujemy kakaem.
                                                                                 * Jeśli ktoś chce może posłodzić.

Smacznego :)



Czekoladowe salami

 Już od dawna nosiłam się z zamiarem zrobienia tego "ciasta".  Mama wczoraj mówi: "Przydałoby się zrobić jakieś ciasto", długo nie czekałam...
Jest to jakaś alternatywa bloku czekoladowego, jednak temu salami dużo brakuje, aby mu dorównać. Bo nic nie zastąpi smaku dzieciństwa :)

Czekoladowe salami:  źródło przepisu: u Sofiety 

 Składniki:
  • 250 g kruchych ciasteczek
  • 50 g owoców kandyzowanych lub orzechów(opcjonalnie - ja zrobiłam bez, ale dodałam więcej ciastek)
  • 70 g cukru( w oryginalnym przepisie 100 g)
  • 100 g Kasi/masła
  • 50 g kakao
  • 4 łyżki rumu/ śliwowicy
  • 100 g roztopionej czekolady 
  • 1 jajo  (można je zastąpić łyżką nutelli, śmietaną - ile zabierze  lub kilkoma łyżkami mascarpone)






Rozpuścić czekoladę i pozostawić do ostygnięcia.
Część ciastek pokruszyć na drobny pył, a resztę grubiej tak, aby powstały "oczka" i wymieszać z innymi dodatkami (owocami suszonymi, orzechami). Miękkie masło zmiksować z cukrem, dodać jajko i dalej ubijać. Gdy składniki dobrze się połączą, dodać ostudzoną czekoladę, kakao, wanilię i rum. Dodać herbatniki i inne dodatki i dobrze połączyć.
Na folii aluminiowej z masy uformować formę salami, zawinąć i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc; w tym czasie salami dobrze stwardnieje. Przed podaniem obsypać cukrem pudrem. Kroić w grube plastry. 



Przepis bierze udział w akcji:

Szybkie leczo z kabaczka


W końcu pojawia się pierwszy przepis na wytrawne danie na moim blogu :) Ale nic nie poradzę na to, że zwykle takie posiłki przygotowuje w  domu Mama (a ja raczej tego nie publikuję)... 
Leczo robi się szybko, łatwo i przyjemnie (gdyby nie krojenie cebuli, ale ok...). To danie jest robione w moim domu od lat. Hmm.. nawet nie pamiętam, kiedy je jadłam pierwszy raz. W tym roku już nie mogliśmy się doczekać, kiedy w ogródku w końcu dojrzeją kabaczki vel. cukinie. W końcu się doczekaliśmy.
Dzisiaj wszystkim smakowało, a gdy je gotowałam ciągle krążyli po kuchni i pytali "czy już?", głodomory :) 
Polecam na letni obiad, bo wtedy smakuje najlepiej :)

Leczo z kabaczka*:
  • 3 młode, niewielkie kabaczki
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 4 parówki
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 marchew
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • zielenina (liście pora, selera; natka pietruszki; koperek)
  • przyprawy (sól, pieprz ziołowy, vegeta, maggi)
  • ziele angielskie, liść laurowy
Parówki przekroić wzdłuż na pół i pokroić. Wymieszać wraz z cebulą pokrojoną w większą kostkę. Do garnka nalać oliwę i wsypać parówki z cebulą. Gdy się już podsmażą, dodajemy marchew startą na tarce wraz z pokrojoną "zieleniną", listkiem i zielem angielskim. Dolewamy trochę wody, tak aby to wszystko się poddusiło. Następnie dodać paprykę, odczekać chwilę i dodać kabaczka (robię tak, ponieważ czasem jest tak, że papryka jest jeszcze twarda, a kabaczek się już rozgotowuje i nie wiadomo co robić; a tak sprawa załatwiona :>). Doprawiamy, dolewamy trochę wody lub nie. Gdy kabaczek już trochę zmięknie, dodajemy koncentrat. Czekamy aż się zagotuje i woda trochę odparuje.
Podajemy z pieczywem.
Smacznego :)

* ten przepis możemy modyfikować jak chcemy. Dodawać dowolne warzywa i mieszać w różnych proporcjach. Parówki możemy zamienić mięsem z kurczaka, kiełbasą, itp. albo zrobić zupełnie bez mięsa. 




Ten przepis bierze udział w akcji:

Szarlotka z budyniem

Mama dostała w pracy przepis na to ciasto, wszyscy je bardzo zachwalali. A że uwielbiam połączenie jabłek z budyniem, więc kupiłam jabłka i upiekłam... Ciasto jest naprawdę pyszne, rozpływające się w ustach, nieprzesłodzone, delikatne. Mojej rodzinie bardzo smakowało. Zniknęło w przeciągu jednego dnia :)
A przeszukując internet w celu znalezienia źródła przepisu okazało się, że pochodzi on stąd.
Szczerze polecam :)





Szarlotka z budyniem:

Składniki:
  • 450 g mąki pszennej
  • 250 g masła/margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną włożyć do lodówki, drugą na 2 godziny do zamrażarki.






Dodatkowo:
  • 1,5 kg jabłek ( dałam mniej )
  • 2 budynie waniliowe bez cukru (na pół litra mleka każdy) + 4 łyżki cukru
  • 750 ml mleka
  • cukier puder - do posypania
  • kilka łyżek bułki tartej
Kwadratową blaszkę o boku 23 cm (ja zrobiłam w większej prostokątnej blaszce) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto z lodówki i wyłożyć do formy, ponakłuwać widelcem (można podpiec kilka minut w temperaturze 160ºC, ale niekoniecznie). Spód oprószyć bułką tartą (by wchłaniała wilgoć z jabłek).
Jabłka obrać, pokroić w ósemki, wyłożyć na cieście.
Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, wykorzystując 750 ml mleka i 4 łyżki cukru. Gorący jeszcze budyń wylać na jabłka. Na budyń zetrzeć ciasto z zamrażarki.
Piec około 45 minut w temperaturze 200ºC. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :) 


  

Spróbowałam i polecam! Masło orzechowe MARKS&SPENCER

Zachęcona  blogowiczkami, postanowiłam spróbować masła orzechowego MARKS&SPENCER. Jako, że nie ma w pobliżu mnie tego sklepu, poprosiłam siostrę, aby kupiła mi je w Warszawie. Poprosiłam ją o jedno - dokładnie Crunchy, ale jak miło byłam zaskoczona, gdy kupiła mi dwa (powiedziała, że były jakieś tanie, bo mówiłam jej wcześniej, że będą kosztowały ok.10 zł). Cena masełka jest naprawdę rewelacyjna 5,59zł za sztukę(!!!), dokładnie za 340g. Więc w cenie jednego innego mam takie dwa.
Na razie zaczęłam masło Crunchy, więc o nim słów kilka...
W porównaniu z innym masłem orzechowym, którego wcześniej używałam to jest niezwykle kremowe, nie jest tak zbite, a kawałki orzechów przyjemnie chrupią. Jest naprawdę pyszne!

Skład: orzechy (91%), olej słonecznikowy, olej palmowy, cukier trzcinowy, sól morska.

Wartości odżywcze w 100g:
  • 615 kcal
  • białko: 24,4 g
  • węglowodany:14,8 g (w tym cukry: 4,9 g)
  • tłuszcz: 50,8 g (w tym nasycone: 11,2 g)
  • błonnik: 6,6 g
  • sód: 0,23 g
 ! Dlaczego warto jeść masło orzechowe? 
- jedzenie masła orzechowego zmniejsza ryzyko chorób serca;
- wprawdzie orzeszki i masło orzechowe są wysokokaloryczne, ale udowodniono, że osoby jedzące je regularnie mają niższy poziom cholesterolu niż te, które ich unikają;
- fistaszki oprócz dobrych tłuszczów zawierają beta-sitosterol, który zmniejsza wchłanianie cholesterolu z pożywienia i prawdopodobnie spowalnia wzrost komórek rakowych w okrężnicy, prostacie i piersiach.

A Wy, jakie masło orzechowe polecacie?
__________________________________________________________________________




 Mam dla Was coś jeszcze, widok znikającej tęczy z mojego okna :) 


Mam do Was pytanie... Zapewne interesujecie się fotografią i może polecilibyście mi jakiś obiektyw do Nikona coś w stylu macro? Mam takie swoje typy:
- Tokina 100mm f/2.8 AT-X M100 AF Pro D Macro
- Nikkor 60 mm f/2.8G ED AF-S Micro 
- Nikkor af-s dx 50 mm f/1,8G.

Pomożecie?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...