Liebster Blog x3 :)

W końcu się zmobilizowałam i odpowiedziałam na tagi :)
Bardzo, bardzo dziękuję wszystkim za nominacje!!!

Pytania z Krainy Sosny:

Jak zaczęła się Twoja przygoda z blogiem?
Od zawsze uwielbiałam kupować kulinarne czasopisma, oglądać zdjęcia i oczywiście przyrządzać jakieś nowe dania. Blog ma być takim spisem wypróbowanych przepisów i ćwiczeniem się w fotografii :)

Co w życiu sprawia Ci największą frajdę?
Trudne pytanie... Może poznawanie nowych smaków, samodoskonalenie, zakupy(!).

Za czym tęsknisz najbardziej?
Za dzieciństwem.

Plaża, góry czy Mazury?
Plaża w górach :)

W jaki sposób lubisz spędzać wolny czas?
Wspólnie z rodziną/znajomymi, ale też gdy mam już zupełnie wszystkiego dość potrzebna mi jest chwila samotności.

Boże Narodzenie w Polsce czy zagranicą?
Najlepiej w Polsce, ewentualnie każdy inny kraj, w którym w tym czasie będzie śnieg :)

Jaki kraj chcesz odwiedzić najbardziej?
Nie mam takiego... Chciałabym zacząć od jakiegokolwiek, bo wstyd przyznać, ale jeszcze nigdy nie byłam za granicą.

Jedziesz w podróż, z której prędko nie wrócisz. Jakie 3 rzeczy zabierasz ze sobą?
Telefon, kogoś bliskiego (ale to raczej nie rzecz) i moją ulubioną poduszkę.

Ulubiona bajka z dzieciństwa to...
"Bracia Koala"

Jak deser to...
Kawałek dobrego ciasta do kawy ♥

Znalazłaś kiedyś czterolistną kończynę?
Nie.

__________________________________

Pytania od Misi :

Ostatni przepis, który wypróbowałaś to...?
Granola z przepisu Klaudii .

Jakie znane osoby zaprosiłabyś na przygotowaną przez siebie kolację i dlaczego?
Nikt taki nie przychodzi mi do głowy, a gdyby nawet to chyba zbyt mocno bałabym się krytyki...

Jaki jest Twój ulubiony rodzaj herbaty/kawy?
Herbata zwykła czarna mocna, ewentualnie cynamonowa. A kawa obojętnie jaka, byleby mocna i z mlekiem :)

Czy jakiś aspekt blogowania Cię zaskoczył?
Można powiedzieć, że zaskoczyło mnie to jak wiele można się dowiedzieć o bloggerach przez czytanie ich blogów.

Na co przeznaczyłabyś wygraną na loterii?
Część pieniędzy na pewno odłożyłabym na lokatę, a za resztę sprawiłabym prezenty rodzinie, kupiła super-autko i gdyby starczyło mieszkanie w niezbyt zapędzonym mieście.

Jakie miasto/kraj Twoim zdaniem warto odwiedzić i dlaczego?
Chyba jeszcze zbyt mało widziałam, żeby odpowiedzieć na to pytanie.

Gdybyś do końca życia mogła jeść tylko jedno danie, co by to było?
Naleśniki ♥

Jak spędzasz swój wolny czas?
Urzędując w kuchni, buszując po sieci, ćwicząc, fotografując, czytając, na spotkaniach ze znajomymi.

Jaką książkę kulinarną polecasz?
No i właśnie w tej chwili zdałam sobie sprawę, że tak naprawdę to nie mam w domu żadnej kulinarnej książki. Nieograniczoną księgą przepisów jest dla mnie internet.

Masz jakiś ukryty talent?
Kiedyś, kiedyś malowałam i lubiłam różne ręczne robótki... Jednak już od kilku dobrych lat tego nie robiłam :(

Opisz swój blog jednym zdaniem.
Dużo ciast i słodyczy :)

_________________________

Pytania od Maria'n :

1. Dzień czy noc?
Zdecydowanie dzień. Dla niektórych może wydawać się to dziwne, ale nie lubię spać i boję się nocy. Najchętniej 24h na dobę byłabym aktywna.

2. Wiosna, lato, jesień czy zima?
W każdej z tych pór roku jest coś wyjątkowego, za co je bardzo lubię. Jednak, gdybym miała wybrać tylko jedną to chyba byłoby to lato, bo WAKACJE ♥

3. Kasza, ryż, a może makaron?
Zależy z czym... Ale najbardziej ryż :)

4. Mięso białe czy czerwone?
Spokojnie mogłabym obyć się bez mięsa. Czerwonego nie jem wcale, a białe sporadycznie.

5. Odpoczynek w samotności czy w towarzystwie?
Jeśli ma to być taki prawdziwy odpoczynek to tylko i wyłącznie w samotności.

6. Warzywa czy owoce?
Jedno i drugie :)

7. Czekolada biała, mleczna czy gorzka?
Białą ubóstwiam ♥ Jednak wg słów mojej koleżanki biała czekolada to nie czekolada :d Więc z "czekolad" najbardziej lubię gorzką :)

8. Robienie czy dostawanie prezentów?
Zdecydowanie bardziej lubię robić prezenty niż dostawać.

9. Spodnie czy spódnica?
Zawsze i wszędzie spodnie! Zobaczyć mnie w spódnicy - to rzadkość :)

10. Herbata biała, zielona, czerwona, czarna, a może owocowa?
Najczęściej piję czarną i zieloną - to je też najbardziej lubię. Białej jeszcze nie próbowałam...

11. Śniadanie na słodko czy na wytrawnie?
Prawie zawsze na słodko. Już od rana muszę zaspokoić mój słodyczowy głód :)

Chcecie poznać zwycięzcę miniKONKURSU?

Nastał czas ogłoszenia wyników...
Choć zgłoszeń tak naprawdę było niewiele, wybór tylko JEDNEGO pomysłu na tort i tak był bardzo trudny. Najchętniej nagrodziłabym wszystkich ♥


Jednak wspólnie z moimi pomocnikami udało mi się podjąć ostateczną decyzję.
Już nie przedłużając, napiszę kto został zwycięzcą.
Otóż została nim:


Gratuluję!!! I proszę o przepis na Twój "szwedzki migdałowo-bezowy tort" :)
I już piszę do Ciebie mail'a :)

A pozostałym osobom biorącym udział w konkursie BARDZO, BARDZO DZIĘKUJĘ!

Na jogurcie z cynamonem

Ciasta z jabłkami i cynamonem, jak dla mnie są idealne na każdą porę. Są uniwersalne i chyba nie znam osoby, która nie lubi takiego połączenia, nie lubi szarlotki... Co prawda to ciasto szarlotką nie jest, ale jest równie pyszne! :) Ciężka, jakby serowa konsystencja, zapach cynamonu i jabłka - zestawienie idealne do szklanki mleka na śniadanie czy filiżanki kawy na deser.
Wzorowałam się na przepisie ze Słodkiego Zapomnienia.

Jogurtowe z cynamonem i jabłkami:

Składniki:
  • 520g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki soli
  • 170g cukru 
  •  2 jajka
  •  2 szklanki jogurtu naturalnego(lub 1 szk. jogurtu i 1 szk. śmietany 12%) 
  •  120ml oleju słonecznikowego
  • 100g rodzynek
Dodatkowo:
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 80g cukru
  • 1-2 jabłka
Działamy podobnie jak w przygotowaniu muffinek, czyli do jednej miski dodajemy  i mieszamy wszystkie składniki suche( tj. mąkę, sodę, sól i cukier), a w drugiej mieszamy wszystkie składniki mokre (jajka, jogurt, olej).  Do suchych składników dodajemy mokre składniki  i wszystko mieszamy tylko do połączenia składników.
Cynamon i cukier mieszamy.
Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą  formy  wykładamy ⅓ ciasta  i posypujemy ⅓ mieszanki cukru i cynamonu, znowu kładziemy ⅓ ciasta i znowu posypujemy i z kolejna warstwą robimy dokładnie to samo, kończymy cukrem z cynamonem (zostawiamy jeszcze do oprószenia po jabłkach). Natomiast żeby warstwy  ładnie się nam pomieszały, środek przecinamy nożem. Układamy obrane, pokrojone na grubsze plastry jabłka i posypujemy resztą cynamonowej mieszanki.
Ciasto pieczemy około 60 minut do suchego patyczka w temperaturze 160ºC.

SMACZNEGO! :)

____________________

PRZYPOMINAM O KONKURSIE:
(KLIKNIJ W OBRAZEK)

Przedłużenie miniKONKURSU

KONKURS miał trwać do 14.06, jednak ilość zgłoszeń jest  zbyt mała (7). Pierwotnie minimalną ilością miało być 15 zgłoszeń, jednak teraz zmniejszam tę liczbę do 10.  (czyli jeszcze tylko/aż 3 osoby)
A zgłoszenia możecie przysyłać do 21.06.13 r.

"Niedawno minął rok blogowania, rok z Wami. Rok temu dodałam tutaj pierwszy post.
 Chciałabym Wam bardzo podziękować za ten wspólnie spędzony czas i zorganizowałam taki mini konkursik, a mianowicie...

DO WYGRANIA:
  • zestaw do dekorowania tortów i ciast
  • urocze papilotki na muffiny (100 szt.)
ZADANIE KONKURSOWE:
1. Aby wziąć udział w konkursie należy odpowiedzieć na pytanie: 
"Jaki jest Twój ulubiony tort i dlaczego?"
2. Dodatkowo należy polubić fanpage mojego bloga na fb (klik) lub zostać obserwatorem na bloglovin' (klik).

FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY:
- ODPOWIEDŹ NA PYTANIE KONKURSOWE:
- LUBIĘ NA FB/OBSERWUJĘ PRZEZ BLOGLOVIN' JAKO: (niepotrzebne usunąć. Podać imię i pierwszą literkę nazwiska lub nick)
- e-MAIL:



ZASADY KONKURSU:
1. Konkurs trwa od 7.06.13r. do 14.06.13r. (godz. 23:59)  21.06.13r. (godz.23:59).
2. Wszystkie nagrody są nowe, nieużywane.
3. Sponsorem jest kuchcikOla (ja :>).
4. Ogłoszenie wyników nastąpi nie później niż tydzień po zakończeniu konkursu.
5. Wysyłka nagród na mój koszt tylko na teren Polski.
6. Aby wziąć udział w konkursie trzeba mieć ukończone 18 lat lub posiadać zgodę rodziców.
7. Konkurs nie podlega przepisom Ustawy z dnia 29 lipca 1992 roku o grach i zakładach wzajemnych.
8. Aby wziąć udział w konkursie należy zrealizować zadania konkursowe.
9. W jury konkursowym zasiądę ja, moja siostra i brat.
10. W konkursie musi wziąć min. 15 osób. 10 osób.
11. Zgłoszenia proszę zostawiać w komentarzach pod TYM <KLIK> postem.

POWODZENIA :)

Pierwsze urodziny bloga. Mini torcik z mini konkursem :)

Gdy tylko zobaczyłam ten torcik tutaj, od razu wiedziałam, że muszę go zrobić. A że była ku temu okazja nie czekałam ani chwili dłużej. U mnie torcik w wersji truskawkowej. Smakował całej rodzinie, za jednym przysiadem zjedliśmy połowę - to chyba o czymś świadczy... :) Jest bardzo słodki, ale to nie przeszkadza  w sięganiu po kolejny kawałek i kolejny i ... jeszcze jeden :) 

Torcik bezowo-truskawkowy:

Ciasto:
  • 4 żółtka (z jajek rozmiar L)
  • 120 g masła
  • ½ szklanki drobnego cukru (można zastąpić zwykłym lub pudrem)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki
  • 5 łyżek mleka

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, nie przerywając ucierania. Dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Mąkę na przemian z mlekiem dodawać do masy jajecznej (1/5 mąki, następnie 1 łyżka mleka – do wyczerpania składników).
Spody dwóch tortownic o śr. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na każdą wyłożyć po połowie ciasta (ciasta starcza na dwie cienkie warstwy, które podczas pieczenia sporo wyrastają).

Beza:
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 40 g płatków migdałowych, podprażonych na patelni

Białka ubić na sztywno. Gdy piana jest już bardzo sztywna dodawać stopniowo cukier (po 1 łyżce), stale ubijając. Po każdym dodaniu cukru miksować około 20-30 sekund, do całkowitego rozpuszczenia cukru i ponownego zesztywnienia piany. Gdy wykorzystamy cały cukier piana powinna być bardzo sztywna i lśniąca (wyciągnięta na sztorc łyżką lub widelcem stoi pionowo i nie opada).
Pianę wyłożyć po połowie na oba ciasta, oprószyć prażonymi płatkami migdałowymi.
Piec około 30-40 minut w temperaturze 140-150 °C (termoobieg). Na grzaniu góra dół podnosimy temperaturę do 160-170 °C.
Beza będzie gotowa, gdy na wierzchu będzie dobrze wypieczona, chrupka a po zanurzeniu patyczka wewnątrz nieco ciągnąca, ale nie mokra (patyczek nie powinien być mokry i obklejony). Upieczoną bezę pozostawić do przestudzenia w piekarniku. Przestudzone blaty wyjąć z piekarnika, ostrożnie oddzielić brzegi bezy i blatów od tortownicy, zdjąć obręcz i całkowicie wystudzić.

Nadzienie budyniowe:
  • 1 i 1/3 opakowania budyniu truskawkowego niesłodzonego, proszek (standardowe opakowanie 40 g)
  • 500g truskawek
  • ½ szklanki cukru 
Truskawki umyć, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do rondla z grubym dnem. Dodać cukier i 1/3 szklanki wody, doprowadzić do wrzenia i gotować ok 5-10 minut aż truskawki zrobią się miękkie i powstanie w miarę jednolita masa. Budyń wymieszać z 5 łyżkami wody, dodać do gotującej się masy truskawkowej, mieszając gotować ok. 1-2 minut aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, wystudzić.
Wystudzoną masę rabarbarowo-budyniową wyłożyć na jeden blat ciasta, schłodzić.

Dodatkowo:
  • 400ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru

Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, wyłożyć na masę rabarbarową, przykryć drugim blatem ciasta, lekko dociskając, ponownie schłodzić.

SMACZNEGO :)

Przepis dodaję do akcji:

~ * ~
miniKONKURS:

Dziś mija rok blogowania, rok z Wami. Dokładnie rok temu dodałam tutaj pierwszy post.
 Chciałabym Wam bardzo podziękować za ten wspólnie spędzony czas i zorganizowałam taki mini konkursik, a mianowicie...

DO WYGRANIA:
  • zestaw do dekorowania tortów i ciast
  • urocze papilotki na muffiny (100 szt.)
ZADANIE KONKURSOWE:
1. Aby wziąć udział w konkursie należy odpowiedzieć na pytanie: 
"Jaki jest Twój ulubiony tort i dlaczego?"
2. Dodatkowo należy polubić fanpage mojego bloga na fb (klik) lub zostać obserwatorem na bloglovin' (klik).

FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY:
- ODPOWIEDŹ NA PYTANIE KONKURSOWE:
- LUBIĘ NA FB/OBSERWUJĘ PRZEZ BLOGLOVIN' JAKO: (niepotrzebne usunąć. Podać imię i pierwszą literkę nazwiska lub nick)
- e-MAIL:



ZASADY KONKURSU:
1. Konkurs trwa od 7.06.13r. do 14.06.13r. (godz. 23:59)  21.06.13r. (godz. 23:59).
2. Wszystkie nagrody są nowe, nieużywane.
3. Sponsorem jest kuchcikOla (ja :>).
4. Ogłoszenie wyników nastąpi nie później niż tydzień po zakończeniu konkursu.
5. Wysyłka nagród na mój koszt tylko na teren Polski.
6. Aby wziąć udział w konkursie trzeba mieć ukończone 18 lat lub posiadać zgodę rodziców.
7. Konkurs nie podlega przepisom Ustawy z dnia 29 lipca 1992 roku o grach i zakładach wzajemnych.
8. Aby wziąć udział w konkursie należy zrealizować zadania konkursowe.
9. W jury konkursowym zasiądę ja, moja siostra i brat.
10. W konkursie musi wziąć min. 15  10 osób.
11. Zgłoszenia proszę zostawiać w komentarzach pod TYM postem.

POWODZENIA :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...