Liebster Blog x3 :)

W końcu się zmobilizowałam i odpowiedziałam na tagi :)
Bardzo, bardzo dziękuję wszystkim za nominacje!!!

Pytania z Krainy Sosny:

Jak zaczęła się Twoja przygoda z blogiem?
Od zawsze uwielbiałam kupować kulinarne czasopisma, oglądać zdjęcia i oczywiście przyrządzać jakieś nowe dania. Blog ma być takim spisem wypróbowanych przepisów i ćwiczeniem się w fotografii :)

Co w życiu sprawia Ci największą frajdę?
Trudne pytanie... Może poznawanie nowych smaków, samodoskonalenie, zakupy(!).

Za czym tęsknisz najbardziej?
Za dzieciństwem.

Plaża, góry czy Mazury?
Plaża w górach :)

W jaki sposób lubisz spędzać wolny czas?
Wspólnie z rodziną/znajomymi, ale też gdy mam już zupełnie wszystkiego dość potrzebna mi jest chwila samotności.

Boże Narodzenie w Polsce czy zagranicą?
Najlepiej w Polsce, ewentualnie każdy inny kraj, w którym w tym czasie będzie śnieg :)

Jaki kraj chcesz odwiedzić najbardziej?
Nie mam takiego... Chciałabym zacząć od jakiegokolwiek, bo wstyd przyznać, ale jeszcze nigdy nie byłam za granicą.

Jedziesz w podróż, z której prędko nie wrócisz. Jakie 3 rzeczy zabierasz ze sobą?
Telefon, kogoś bliskiego (ale to raczej nie rzecz) i moją ulubioną poduszkę.

Ulubiona bajka z dzieciństwa to...
"Bracia Koala"

Jak deser to...
Kawałek dobrego ciasta do kawy ♥

Znalazłaś kiedyś czterolistną kończynę?
Nie.

__________________________________

Pytania od Misi :

Ostatni przepis, który wypróbowałaś to...?
Granola z przepisu Klaudii .

Jakie znane osoby zaprosiłabyś na przygotowaną przez siebie kolację i dlaczego?
Nikt taki nie przychodzi mi do głowy, a gdyby nawet to chyba zbyt mocno bałabym się krytyki...

Jaki jest Twój ulubiony rodzaj herbaty/kawy?
Herbata zwykła czarna mocna, ewentualnie cynamonowa. A kawa obojętnie jaka, byleby mocna i z mlekiem :)

Czy jakiś aspekt blogowania Cię zaskoczył?
Można powiedzieć, że zaskoczyło mnie to jak wiele można się dowiedzieć o bloggerach przez czytanie ich blogów.

Na co przeznaczyłabyś wygraną na loterii?
Część pieniędzy na pewno odłożyłabym na lokatę, a za resztę sprawiłabym prezenty rodzinie, kupiła super-autko i gdyby starczyło mieszkanie w niezbyt zapędzonym mieście.

Jakie miasto/kraj Twoim zdaniem warto odwiedzić i dlaczego?
Chyba jeszcze zbyt mało widziałam, żeby odpowiedzieć na to pytanie.

Gdybyś do końca życia mogła jeść tylko jedno danie, co by to było?
Naleśniki ♥

Jak spędzasz swój wolny czas?
Urzędując w kuchni, buszując po sieci, ćwicząc, fotografując, czytając, na spotkaniach ze znajomymi.

Jaką książkę kulinarną polecasz?
No i właśnie w tej chwili zdałam sobie sprawę, że tak naprawdę to nie mam w domu żadnej kulinarnej książki. Nieograniczoną księgą przepisów jest dla mnie internet.

Masz jakiś ukryty talent?
Kiedyś, kiedyś malowałam i lubiłam różne ręczne robótki... Jednak już od kilku dobrych lat tego nie robiłam :(

Opisz swój blog jednym zdaniem.
Dużo ciast i słodyczy :)

_________________________

Pytania od Maria'n :

1. Dzień czy noc?
Zdecydowanie dzień. Dla niektórych może wydawać się to dziwne, ale nie lubię spać i boję się nocy. Najchętniej 24h na dobę byłabym aktywna.

2. Wiosna, lato, jesień czy zima?
W każdej z tych pór roku jest coś wyjątkowego, za co je bardzo lubię. Jednak, gdybym miała wybrać tylko jedną to chyba byłoby to lato, bo WAKACJE ♥

3. Kasza, ryż, a może makaron?
Zależy z czym... Ale najbardziej ryż :)

4. Mięso białe czy czerwone?
Spokojnie mogłabym obyć się bez mięsa. Czerwonego nie jem wcale, a białe sporadycznie.

5. Odpoczynek w samotności czy w towarzystwie?
Jeśli ma to być taki prawdziwy odpoczynek to tylko i wyłącznie w samotności.

6. Warzywa czy owoce?
Jedno i drugie :)

7. Czekolada biała, mleczna czy gorzka?
Białą ubóstwiam ♥ Jednak wg słów mojej koleżanki biała czekolada to nie czekolada :d Więc z "czekolad" najbardziej lubię gorzką :)

8. Robienie czy dostawanie prezentów?
Zdecydowanie bardziej lubię robić prezenty niż dostawać.

9. Spodnie czy spódnica?
Zawsze i wszędzie spodnie! Zobaczyć mnie w spódnicy - to rzadkość :)

10. Herbata biała, zielona, czerwona, czarna, a może owocowa?
Najczęściej piję czarną i zieloną - to je też najbardziej lubię. Białej jeszcze nie próbowałam...

11. Śniadanie na słodko czy na wytrawnie?
Prawie zawsze na słodko. Już od rana muszę zaspokoić mój słodyczowy głód :)

Na jogurcie z cynamonem

Ciasta z jabłkami i cynamonem, jak dla mnie są idealne na każdą porę. Są uniwersalne i chyba nie znam osoby, która nie lubi takiego połączenia, nie lubi szarlotki... Co prawda to ciasto szarlotką nie jest, ale jest równie pyszne! :) Ciężka, jakby serowa konsystencja, zapach cynamonu i jabłka - zestawienie idealne do szklanki mleka na śniadanie czy filiżanki kawy na deser.
Wzorowałam się na przepisie ze Słodkiego Zapomnienia.

Jogurtowe z cynamonem i jabłkami:

Składniki:
  • 520g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki soli
  • 170g cukru 
  •  2 jajka
  •  2 szklanki jogurtu naturalnego(lub 1 szk. jogurtu i 1 szk. śmietany 12%) 
  •  120ml oleju słonecznikowego
  • 100g rodzynek
Dodatkowo:
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 80g cukru
  • 1-2 jabłka
Działamy podobnie jak w przygotowaniu muffinek, czyli do jednej miski dodajemy  i mieszamy wszystkie składniki suche( tj. mąkę, sodę, sól i cukier), a w drugiej mieszamy wszystkie składniki mokre (jajka, jogurt, olej).  Do suchych składników dodajemy mokre składniki  i wszystko mieszamy tylko do połączenia składników.
Cynamon i cukier mieszamy.
Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą  formy  wykładamy ⅓ ciasta  i posypujemy ⅓ mieszanki cukru i cynamonu, znowu kładziemy ⅓ ciasta i znowu posypujemy i z kolejna warstwą robimy dokładnie to samo, kończymy cukrem z cynamonem (zostawiamy jeszcze do oprószenia po jabłkach). Natomiast żeby warstwy  ładnie się nam pomieszały, środek przecinamy nożem. Układamy obrane, pokrojone na grubsze plastry jabłka i posypujemy resztą cynamonowej mieszanki.
Ciasto pieczemy około 60 minut do suchego patyczka w temperaturze 160ºC.

SMACZNEGO! :)

____________________

PRZYPOMINAM O KONKURSIE:
(KLIKNIJ W OBRAZEK)

Pierwsze urodziny bloga. Mini torcik z mini konkursem :)

Gdy tylko zobaczyłam ten torcik tutaj, od razu wiedziałam, że muszę go zrobić. A że była ku temu okazja nie czekałam ani chwili dłużej. U mnie torcik w wersji truskawkowej. Smakował całej rodzinie, za jednym przysiadem zjedliśmy połowę - to chyba o czymś świadczy... :) Jest bardzo słodki, ale to nie przeszkadza  w sięganiu po kolejny kawałek i kolejny i ... jeszcze jeden :) 

Torcik bezowo-truskawkowy:

Ciasto:
  • 4 żółtka (z jajek rozmiar L)
  • 120 g masła
  • ½ szklanki drobnego cukru (można zastąpić zwykłym lub pudrem)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki
  • 5 łyżek mleka

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, nie przerywając ucierania. Dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Mąkę na przemian z mlekiem dodawać do masy jajecznej (1/5 mąki, następnie 1 łyżka mleka – do wyczerpania składników).
Spody dwóch tortownic o śr. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na każdą wyłożyć po połowie ciasta (ciasta starcza na dwie cienkie warstwy, które podczas pieczenia sporo wyrastają).

Beza:
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 40 g płatków migdałowych, podprażonych na patelni

Białka ubić na sztywno. Gdy piana jest już bardzo sztywna dodawać stopniowo cukier (po 1 łyżce), stale ubijając. Po każdym dodaniu cukru miksować około 20-30 sekund, do całkowitego rozpuszczenia cukru i ponownego zesztywnienia piany. Gdy wykorzystamy cały cukier piana powinna być bardzo sztywna i lśniąca (wyciągnięta na sztorc łyżką lub widelcem stoi pionowo i nie opada).
Pianę wyłożyć po połowie na oba ciasta, oprószyć prażonymi płatkami migdałowymi.
Piec około 30-40 minut w temperaturze 140-150 °C (termoobieg). Na grzaniu góra dół podnosimy temperaturę do 160-170 °C.
Beza będzie gotowa, gdy na wierzchu będzie dobrze wypieczona, chrupka a po zanurzeniu patyczka wewnątrz nieco ciągnąca, ale nie mokra (patyczek nie powinien być mokry i obklejony). Upieczoną bezę pozostawić do przestudzenia w piekarniku. Przestudzone blaty wyjąć z piekarnika, ostrożnie oddzielić brzegi bezy i blatów od tortownicy, zdjąć obręcz i całkowicie wystudzić.

Nadzienie budyniowe:
  • 1 i 1/3 opakowania budyniu truskawkowego niesłodzonego, proszek (standardowe opakowanie 40 g)
  • 500g truskawek
  • ½ szklanki cukru 
Truskawki umyć, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do rondla z grubym dnem. Dodać cukier i 1/3 szklanki wody, doprowadzić do wrzenia i gotować ok 5-10 minut aż truskawki zrobią się miękkie i powstanie w miarę jednolita masa. Budyń wymieszać z 5 łyżkami wody, dodać do gotującej się masy truskawkowej, mieszając gotować ok. 1-2 minut aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, wystudzić.
Wystudzoną masę rabarbarowo-budyniową wyłożyć na jeden blat ciasta, schłodzić.

Dodatkowo:
  • 400ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru

Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, wyłożyć na masę rabarbarową, przykryć drugim blatem ciasta, lekko dociskając, ponownie schłodzić.

SMACZNEGO :)

Przepis dodaję do akcji:

~ * ~
miniKONKURS:

Dziś mija rok blogowania, rok z Wami. Dokładnie rok temu dodałam tutaj pierwszy post.
 Chciałabym Wam bardzo podziękować za ten wspólnie spędzony czas i zorganizowałam taki mini konkursik, a mianowicie...

DO WYGRANIA:
  • zestaw do dekorowania tortów i ciast
  • urocze papilotki na muffiny (100 szt.)
ZADANIE KONKURSOWE:
1. Aby wziąć udział w konkursie należy odpowiedzieć na pytanie: 
"Jaki jest Twój ulubiony tort i dlaczego?"
2. Dodatkowo należy polubić fanpage mojego bloga na fb (klik) lub zostać obserwatorem na bloglovin' (klik).

FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY:
- ODPOWIEDŹ NA PYTANIE KONKURSOWE:
- LUBIĘ NA FB/OBSERWUJĘ PRZEZ BLOGLOVIN' JAKO: (niepotrzebne usunąć. Podać imię i pierwszą literkę nazwiska lub nick)
- e-MAIL:



ZASADY KONKURSU:
1. Konkurs trwa od 7.06.13r. do 14.06.13r. (godz. 23:59)  21.06.13r. (godz. 23:59).
2. Wszystkie nagrody są nowe, nieużywane.
3. Sponsorem jest kuchcikOla (ja :>).
4. Ogłoszenie wyników nastąpi nie później niż tydzień po zakończeniu konkursu.
5. Wysyłka nagród na mój koszt tylko na teren Polski.
6. Aby wziąć udział w konkursie trzeba mieć ukończone 18 lat lub posiadać zgodę rodziców.
7. Konkurs nie podlega przepisom Ustawy z dnia 29 lipca 1992 roku o grach i zakładach wzajemnych.
8. Aby wziąć udział w konkursie należy zrealizować zadania konkursowe.
9. W jury konkursowym zasiądę ja, moja siostra i brat.
10. W konkursie musi wziąć min. 15  10 osób.
11. Zgłoszenia proszę zostawiać w komentarzach pod TYM postem.

POWODZENIA :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...