Najlepszy CZEKOsernik z wiśniami

Wprawdzie czekoladowy sernik robiłam po raz pierwszy ( i bardzo żałuję, że dopiero teraz się pokusiłam), ale mogę szczerze przyznać, że to najlepszy sernik, jaki przyszło mi jeść do tej pory :) Zarówno z tych "białych", jak i czekoladowych. Mogłabym mu przypisać wszystkie cechy sernika wg mnie idealnego: jest średnio ciężki, wilgotny, słodko-gorzki, przy pieczeniu nie pęka, równo się kroi... 
To pozycja obowiązkowa dla każdego sernikomaniaka :)
Korzystałam z przepisu Pauliny z bloga Czekoladą utkane, której pragnę ogromnie podziękować za stworzenie przepisu na ten sernik.

CZEKOsernik z wiśniami:


Składniki na spód (na tortownicę o średnicy 24 cm):
  •  150 g herbatników
  • 1 1/2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 110 g miękkiego masła

Składniki na masę serową:
  • 1 kg twarogu sernikowego (lub 500 g twarogu i 500 g serka mascarpone*)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej bądź pszennej
  • 1 1/3szklanki cukru
  •  4 duże jajka
  • 1/3 szklanki śmietany 30 proc.
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 200 g czekolady deserowej

* jeśli użyjecie oprócz twarogu serek mascarpone, sernik wyjdzie bardziej mazisty, kremowy

Składniki na polewę:
  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 75 g białej czekolady
  • ok. 2/3 szklanki śmietany 30 proc.

Oraz:
  • 2 szklanki wiśni (odsączonych z syropu, bez pestek)



Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Potrzebna będzie nam więc szczelna forma o średnicy 24 cm z odpinaną obręczą, kilka kawałków folii aluminiowej do zabezpieczenia formy od zewnątrz oraz duża, szczelna blacha, do której wlejemy wodę, a następnie włożymy naszą formę z sernikiem. Pamietajmy, by wszystkie składniki, potrzebne do wykonania sernika, były w temperaturze pokojowej.

Wstawiamy wodę w czajniku - w niej będzie piekł się nasz sernik. Tortownicę od zewnątrz zabezpieczamy folią aluminiową. Wewnątrz smarujemy z kolei masłem.

Pokruszone herbatniki wkładamy do melaksera - miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki na spód i dalej miksujemy. Wykładamy masą spód formy i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Czekoladę, którą użyjemy do masy serowej, roztapiamy nad kąpielą wodną i odstawiamy do ostygnięcia. Do miski wkładamy ser twarogowy, dodajemy mąkę i ucieramy mikserem delikatnie na małych obrotach, do uzyskania gładkiej konsystencji. Stopniowo dodajemy cukier, miksując dalej, starając się jednak nie napowietrzać masy. Wbijamy kolejno jajka, miksując delikatnie po każdym dodaniu. Dodajemy śmietanę i ekstrakt z wanilii. Na sam koniec stopniowo dodajemy roztopioną czekoladę i delikatnie miksujemy. 1/3 masy wykładamy na wcześniej przygotowany spód, a następnie układamy połowę wiśni. Wylewamy kolejne 1/3 masy i układamy pozostałe wiśnie. Wylewamy ostatnią część masy i wygładzamy powierzchnię.

Tortownicę z sernikiem, zabezpieczoną szczelnie kilkoma kawałkami folii aluminiowej, wkładamy do większej blaszki i wstawiamy do piekarnika. Zalewamy wcześniej przygotowaną, wrzącą wodą (do połowy wysokości tortownicy) i zamykamy piekarnik, nagrzany do temperatury 175 stopni. Najpierw pieczemy przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze przez 90 minut. Po upłynięciu wskazanego czasu, cierpliwie studzimy sernik - najpierw przez 15 minut w zamkniętym jeszcze, wyłączonym piekarniku, a następnie przez kolejne 15 minut przy uchylonych drzwiczkach. Po tym czasie wyciągamy sernik i całkowicie studzimy. Zdejmujemy obręcz z tortownicy i wstawiamy nasze ciasto do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Sernik wówczas osiągnie optymalną konsystencję.

Przygotowujemy polewę. Połamaną na kawałki czekoladę wkładamy do metalowej miseczki, dodajemy połowę śmietany i całość roztapiamy nad kąpielą wodną. Tak samo postępujemy z białą czekoladą. Czekamy aż nieco przestygnie, a następnie polewamy nasz sernik. 
Można również zrezygnować z polewy, jeśli nie zależy Wam na jeszcze mocniejszym czekoladowym smaku (sernik wychodzi idealnie gładki i ładnie się prezentuje) albo posypać ciasto kakao. 

Smacznego! :)



32 komentarze:

  1. Wygląda wspaniale! Częstuję się :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Masz mnie, jako fanka serników na taki bym się rzuciła :) pysznie wygląda, z wiśniami i taka polaną czekoladą, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaaaakie cudo! Powaliłaś mnie tym sernikiem :) Proszę o kawałek, ekspresem, tu i teraz!

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialny!! DO tego ta delikatnie spływająca czekolada;) Jestem zauroczona;):) Pozdrawiam! Magda

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda obłędnie! Bardzo lubię połączenie czekolady z wiśniami. A jako prawdziwy sernikomaniak koniecznie muszę go zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. skoro pozycja obowiązkowa dla każdego sernikomaniaka to ja się piszę, a raczej zapisuję ten przepis... uwielbiam serniki bez wyjątku, a wersja z czekoladą i wiśnią to już za wiele szczęścia na raz!!!
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie go spróbuj, na pewno nie będziesz żałował :)

      Usuń
  7. Nie mogę na niego patrzeć, wygląda tak apetycznie, ze dziurę w monitorze zrobię pazurami.

    OdpowiedzUsuń
  8. wow, wygląda cudnie!! już wyobrażam sobie ten pyszny smak *-*

    OdpowiedzUsuń
  9. jestem czekoholiczką, uwielbiam wszystko, co czeko! więc ten sernik mnie oczarował :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o, tak! dla czekoladoholików też sprawdzi się idealnie :)

      Usuń
  10. O mamooooo !

    Wyslij mi kawalek, prosze :)

    OdpowiedzUsuń
  11. O kurczę, w brzuchu mi zaburczało... ten sernik wygląda bosko!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. prezentuje się obłędnie:) cudowne ciasto, fantastyczna polewa! jak ja kocham serniki:)

    OdpowiedzUsuń
  13. uwielbiam czekoladowe serniki <3 a już z wiśniami... rozpływam się :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniały sernik. Polewa wygląda rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  15. wygląda fantastycznie, trudno się mu oprzeć:) pozdrawiam:http://martawkuchni.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda fantastycznie! :) Bardzo się cieszę, że przepis się przydał i sernik smakował :) Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smakował - to zdecydowanie za mało powiedziane :)
      jeszcze raz dziękuję za taką PRZEpyszną inspirację :)

      Usuń
  17. Moja wyobraźnia nie jest w stanie ogarnąć jak to cudo musi smakować! Cudo :*

    OdpowiedzUsuń
  18. Oj racja, wiśnie i czekolada to zawsze dobre połączenie, a sernik - to już w ogóle mówi samo za siebie <3

    OdpowiedzUsuń
  19. uwielbiam serniki! pod każdą postacią i w każdej formie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Sernik to moja miłość :) Ten wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...