Ciasta z jabłkami i cynamonem, jak dla mnie są idealne na każdą porę. Są uniwersalne i chyba nie znam osoby, która nie lubi takiego połączenia, nie lubi szarlotki... Co prawda to ciasto szarlotką nie jest, ale jest równie pyszne! :) Ciężka, jakby serowa konsystencja, zapach cynamonu i jabłka - zestawienie idealne do szklanki mleka na śniadanie czy filiżanki kawy na deser.
Wzorowałam się na przepisie ze Słodkiego Zapomnienia.
Jogurtowe z cynamonem i jabłkami:
Składniki:
- 520g mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody
- ½ łyżeczki soli
- 170g cukru
- 2 jajka
- 2 szklanki jogurtu naturalnego(lub 1 szk. jogurtu i 1 szk. śmietany 12%)
- 120ml oleju słonecznikowego
- 100g rodzynek
Dodatkowo:
- 3 łyżeczki cynamonu
- 80g cukru
- 1-2 jabłka
Działamy podobnie jak w przygotowaniu muffinek, czyli do
jednej miski dodajemy i mieszamy
wszystkie składniki suche( tj. mąkę, sodę, sól i cukier), a w drugiej mieszamy
wszystkie składniki mokre (jajka, jogurt, olej). Do suchych składników dodajemy mokre
składniki i wszystko mieszamy tylko do
połączenia składników.
Cynamon i cukier mieszamy.
Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą formy
wykładamy ⅓ ciasta i posypujemy ⅓
mieszanki cukru i cynamonu, znowu kładziemy ⅓ ciasta i znowu posypujemy i z
kolejna warstwą robimy dokładnie to samo, kończymy cukrem z cynamonem
(zostawiamy jeszcze do oprószenia po jabłkach). Natomiast żeby warstwy ładnie się nam pomieszały, środek przecinamy
nożem. Układamy obrane, pokrojone na grubsze plastry jabłka i posypujemy resztą
cynamonowej mieszanki.
Ciasto pieczemy około 60 minut do suchego patyczka w
temperaturze 160ºC.
SMACZNEGO! :)
____________________
PRZYPOMINAM O KONKURSIE:
(KLIKNIJ W OBRAZEK)
Jakieś apetyczne ciasto! :) Trochę jesienne, niemniej zapewne smakuje dobrze o każdej porze roku.
OdpowiedzUsuńkocham wszystko, co ma w sobie CYNAMON! <3
OdpowiedzUsuńAle ślicznie wygląda! Pycha!
OdpowiedzUsuńW pierwszej chwili pomyślałam, że to drożdżówka, bo ciasto wygląda na bardzo puszyte:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zapach cynamonu roznoszący się po domu podczas pieczenia :) PYSZNIE!
OdpowiedzUsuńślinka mi cieknie, pyszności!:)
OdpowiedzUsuńPiękne i ten cynamonowy wzór... :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam, uwielbiam takie zawijańce! :)
OdpowiedzUsuńOno ma w sobie wszystko co uwielbiam, cyynamon <3!
OdpowiedzUsuńgenialnie wygląda to ciasto w przekroju!:)
OdpowiedzUsuńale super wygląda i pewnie tak smakuje! w piatek jade na zakupy to kupie jogurty i bede robić :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne ciacho, przepyszne połączenie cynamonu i jabłek ;)
OdpowiedzUsuńjeny, jak pysznie! powalasz z nóg tą pysznością
OdpowiedzUsuńo mamo, ale apetyczne <3
OdpowiedzUsuńWygląda prześlicznie z tym wzorkiem :)
OdpowiedzUsuńWypróbuję w weekend :) Składniki już są, teraz tylko wykonanie :)
OdpowiedzUsuńDzięki za podzielenie się przepisem!
Ściskam cieplutko!
zachwycam się zdjęciami, piękne!!!!
OdpowiedzUsuńciasto z cynamonem coś dla mnie i tak jak napisałaś na każdą porę :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciacha :)
OdpowiedzUsuńOjeeeeezu jak pięknie wygląda ! Cynamon mi strasznie pasuje do ciasta drożdżowych :D
OdpowiedzUsuńhej! zostałaś przeze mnie nominowana do liebster blog - mam nadzieję, że znajdziesz chwilę, żeby odpowiedzieć na pytania. (;
OdpowiedzUsuńPierwsze skojarzenie :"ale jesienne ciasto!", nie wiem, tak mi podpasowało. :D
OdpowiedzUsuńAle na pewno i teraz dobrze smakuje. Ładne zdjęcia!
U Ciebie jak zawsze super smacznie :)
OdpowiedzUsuńCześć! Wygląda bardzo pysznie. Masz smakowite zdjęcia ; )
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie:)pozdrawiam: http://martawkuchni.blog.pl/
OdpowiedzUsuńJakie cudo widzą moje oczy! Pyszności
OdpowiedzUsuńdla mnie takie lekkie słodkie wypieki sa idealne na śniadanie
OdpowiedzUsuńidealne ciasto dla takiej fanki cynamonu i jogurtowych wypieków, jak ja! :-)
OdpowiedzUsuńboskie ciacho! i ten wzorek cynamonowy - uroczy :)
OdpowiedzUsuń