Torcik bezowo-truskawkowy:
Ciasto:
- 4 żółtka (z jajek rozmiar L)
- 120 g masła
- ½ szklanki drobnego cukru (można zastąpić zwykłym lub pudrem)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki
- 5 łyżek mleka
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym
żółtku, nie przerywając ucierania. Dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać. Mąkę
przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Mąkę na przemian z mlekiem
dodawać do masy jajecznej (1/5 mąki, następnie 1 łyżka mleka – do wyczerpania
składników).
Spody dwóch tortownic o śr. 22 cm wyłożyć papierem do
pieczenia. Na każdą wyłożyć po połowie ciasta (ciasta starcza na dwie cienkie
warstwy, które podczas pieczenia sporo wyrastają).
Beza:
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
- 40 g płatków migdałowych, podprażonych na patelni
Białka ubić na sztywno. Gdy piana jest już bardzo sztywna
dodawać stopniowo cukier (po 1 łyżce), stale ubijając. Po każdym dodaniu cukru
miksować około 20-30 sekund, do całkowitego rozpuszczenia cukru i ponownego
zesztywnienia piany. Gdy wykorzystamy cały cukier piana powinna być bardzo
sztywna i lśniąca (wyciągnięta na sztorc łyżką lub widelcem stoi pionowo i nie
opada).
Pianę wyłożyć po połowie na oba ciasta, oprószyć prażonymi
płatkami migdałowymi.
Piec około 30-40 minut w temperaturze 140-150 °C
(termoobieg). Na grzaniu góra dół podnosimy temperaturę do 160-170 °C.
Beza będzie gotowa, gdy na wierzchu będzie dobrze
wypieczona, chrupka a po zanurzeniu patyczka wewnątrz nieco ciągnąca, ale nie
mokra (patyczek nie powinien być mokry i obklejony). Upieczoną bezę pozostawić
do przestudzenia w piekarniku. Przestudzone blaty wyjąć z piekarnika, ostrożnie
oddzielić brzegi bezy i blatów od tortownicy, zdjąć obręcz i całkowicie
wystudzić.
Nadzienie budyniowe:
- 1 i 1/3 opakowania budyniu truskawkowego niesłodzonego, proszek (standardowe opakowanie 40 g)
- 500g truskawek
- ½ szklanki cukru
Truskawki umyć, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do rondla z grubym dnem. Dodać
cukier i 1/3 szklanki wody, doprowadzić do wrzenia i gotować ok 5-10 minut aż
truskawki zrobią się miękkie i powstanie w miarę jednolita masa. Budyń wymieszać z
5 łyżkami wody, dodać do gotującej się masy truskawkowej, mieszając gotować ok.
1-2 minut aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, wystudzić.
Wystudzoną
masę rabarbarowo-budyniową wyłożyć na jeden blat ciasta, schłodzić.
Dodatkowo:
- 400ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, wyłożyć na masę
rabarbarową, przykryć drugim blatem ciasta, lekko dociskając, ponownie
schłodzić.
SMACZNEGO :)
Przepis dodaję do akcji:
~ * ~
miniKONKURS:
Dziś mija rok blogowania, rok z Wami. Dokładnie rok temu dodałam tutaj pierwszy post.
Chciałabym Wam bardzo podziękować za ten wspólnie spędzony czas i zorganizowałam taki mini konkursik, a mianowicie...
DO WYGRANIA:
- zestaw do dekorowania tortów i ciast
- urocze papilotki na muffiny (100 szt.)
ZADANIE KONKURSOWE:
1. Aby wziąć udział w konkursie należy odpowiedzieć na pytanie:
"Jaki jest Twój ulubiony tort i dlaczego?"
2. Dodatkowo należy polubić fanpage mojego bloga na fb (klik) lub zostać obserwatorem na bloglovin' (klik).
FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY:
- ODPOWIEDŹ NA PYTANIE KONKURSOWE:
- LUBIĘ NA FB/OBSERWUJĘ PRZEZ BLOGLOVIN' JAKO: (niepotrzebne usunąć. Podać imię i pierwszą literkę nazwiska lub nick)
- e-MAIL:
ZASADY KONKURSU:
1. Konkurs trwa od 7.06.13r. do 14.06.13r. (godz. 23:59) 21.06.13r. (godz. 23:59).
2. Wszystkie nagrody są nowe, nieużywane.
3. Sponsorem jest kuchcikOla (ja :>).
4. Ogłoszenie wyników nastąpi nie później niż tydzień po zakończeniu konkursu.
5. Wysyłka nagród na mój koszt tylko na teren Polski.
6. Aby wziąć udział w konkursie trzeba mieć ukończone 18 lat lub posiadać zgodę rodziców.
7. Konkurs nie podlega przepisom Ustawy z dnia 29 lipca 1992 roku o grach i zakładach wzajemnych.
8. Aby wziąć udział w konkursie należy zrealizować zadania konkursowe.
9. W jury konkursowym zasiądę ja, moja siostra i brat.
10. W konkursie musi wziąć min. 15 10 osób.
11. Zgłoszenia proszę zostawiać w komentarzach pod TYM postem.
POWODZENIA :)
Najlepszego dla blooga:D!
OdpowiedzUsuńCuudy torcik!
Chcę kawał!
Tylko tak świętować ;D
OdpowiedzUsuńten tort to chyba wcale nie taki MINI :D
OdpowiedzUsuńPiękny jest!
OdpowiedzUsuńJeeej, co za tort <3 Cudo!
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że jeszcze długo będziesz z nami blogować :)
jestem u Ciebie pierwszy raz, ale na pewno zostanę na dłużej! przepiękny blog - wielu cudownych kulinarnych odkryć życzę i entuzjazmu w prowadzeniu bloga! Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :)
UsuńTorcik wygląda przepysznie :) gratuluję pierwszych urodzin :D
OdpowiedzUsuńwszystkiego najlepszego dla Ciebie i bloga :D
OdpowiedzUsuńgratuluje i wszystkiego najlepszego ;*
OdpowiedzUsuńtort jest znakomity, wygląda cudnie *-*
Pyszny torcik :D
OdpowiedzUsuńMój ulubiony tort to taki z serem włoskim,śmietanką 30% i duuuużą ilością truskawek ;D
Małgorzata Z
gosiaz.15.1996@o2.pl
A uzasadnienie jest takie: W lato bardziej mam smaka na torty z masą serową i galaretką.
UsuńCiężkie masowe torty z orzechami i czekoladą zostawiam na zimę ;D
nic, tylko życzyć sto lat! gdybym miała jakiekolwiek pojęcie o tortach, pewnie wzięłabym udział w konkursie, bo ta nagroda wygląda zachęcająco. :)
OdpowiedzUsuńŚpiewam sto lat i życzę kolejnych .. lat! :D Buziak!
OdpowiedzUsuńW takim razie Wszystkiego Najlepszego :D Za beże dałabym się pokroić, kocham :D
OdpowiedzUsuńBezę a nie beże- bo dziwnie wyszło haha :)
OdpowiedzUsuńOstatnio upiekłam baardzo podobny torcik, tylko że z malinkami. Przepyszności, idealne na wiosnę!
OdpowiedzUsuńWinszuję rocznicy ;)
Pozdrawiam,
siwapiecze.blogspot.com
Ten torcik wygląda bardzo apetycznie!:)
OdpowiedzUsuńNajbardziej lubię Tort tiramisu, ponieważ nie wyobrażam sobie życia bez kawy:) Ponadto uwielbiam kremy z serkiem mascarpone.
Lubię na FB jako Szalonapatelnia
Pozdrawiam!
Moim faworytem wśród tortów jest Tort szwarcwaldzki. Kakaowy biszkopt, kwaśno- słodkie wiśnie i delikatna, słodka śmietanka złączone w jednym cieście tworzy idealne zestawienie smaków. Cieszy nie tylko nasze kubki smakowe, ale również oczy pięknym zestawieniem kolorów.
OdpowiedzUsuńMój adres: daktylewczekoladzieblog@gmail.com i oczywiście polubiam FB :)
OdpowiedzUsuńStu lat w blogosferze! :P A torcik wspaniały, aż nabrałam ochoty na coś słodkiego :)
OdpowiedzUsuń100 lat albo i 1000 ;)
OdpowiedzUsuńOdpowiedź na pytanie konkursowe:
Bardzo lubię torty, jestem jednak w tej kwestii wybredna: tort nie może być za słodki, biszkopt nasączony i żadnych kremów czekoladowych! Jakieś pół roku temu znalazłam swój ideał: tort bezowy przekładany kremem kawowym. Smak bajeczny, nie za słodki i ta chrupiąca konsystencja! Można go jeść bez końca (no przynajmniej ja). Tort był oczywiście kupny, ale zbieram się żeby taki zrobić.
Lubię: Justyna R
tyskatska88@gmail.com
Wszystkiego naj naj najlepszego z okazji urodzin bloga :)
OdpowiedzUsuńOjejkuś wspaniale jest u Ciebie :* Zakochałam sie od pierwszego wejścia i zostaje na dłużej...na zawsze. Życzę sukcesów i kolejnych owocnych lat Tobie oraz blogowi :)
Odpowiedź na pytanie konkursowe:
Moim ulubionym tortem jest tort który zrobiłam na dzień matki. Jego kolejne warstwy to: puszysty i lekki biszkopt posmarowany warstwą Nutelli na którą przychodzi warstwa z serków i śmietanki koniecznie waniliowa, obłożone to wszystko truskaweczkami i zalane galaretką truskawkową. Następnie wierzch wieńczy bita śmietana oblana domowym karmelowym sosem.... Przysięgam bajka... ;)))
Choć jestem skłonna zwątpić czy Twój tort nie podbił by mojego serca jeszcze bardziej. Na pewno muszę to sprawdzić, gdyż wygląda niebiańsko:)
Pozdrawiam serdecznie:)
Lubię Cię na FB : Agata Wulkiewicz
email: adzia281186@wp.pl
Najbardziej lubię lekkie torty, na biszkopcie domowym- jasnym i kakaowym, nasączony, rozpływający się w ustach, przełożony bitą śmietaną wymieszaną z truskawkami, jagodami bądź brzoskwiniami. Zawsze ozdabiam to z wierzchu czekoladą, płatkami migdałowymi i owocami. Jest pyszny i lekki, dlatego taki lubię :) Z masą chałwową też da radę :)
OdpowiedzUsuńLubię: Klaudia Pioś
email: klaudiap94@o2.pl
Najbardzuej lubię tort Rafaello. Nie byle jaki tort Rafaello, bo w kształcie serca. Dlaczego?
OdpowiedzUsuńMoja mama latami chciała go zrobić.Latami, a dokładnie to od chwili, kiedy wypatrzyłam to cudo w jednej z książek kucharskiej. Zwykle starała się sprostać wyzwaniom od razu, jednak tym razem okazało się, że moja mama naprawdę nigdy nie lubiła robić tortów - wydawały jej się zbyt pracochłonne, nie wierzyła też, że efekt będzie taki sam, jak na załączonym zdjęciu. Niemniej, najpierw kupiła odpowiednią tortownicę. Przez następne tygodnie niby tak, od niechcenia, wspominała o tym torcie, że kiedyś trzeba by takiego spróbować, gdzieś kupić, zamówić. A pewnego dnia przyszłam, a ona stała w kuchni, pośród mąk, cukru, opakowania kremówki i wiórków kokosowych. W ciągu kilku godzin stworzyła najlepszy tort,m jaki w życiu jadłam. Nie tylko dlatego, że sam w sobie był obłędny - ale i dlatego, że był jej pierwszym :) I także przez samo to wspomnienie jest on moim ulubionym.
Lubię: Anita K.
email: whiness@o2.pl
Ulubiony tort? Szwedzki migdałowo-bezowy, moje ostatnie odkrycie! Dlaczego? Ma w sobie wszystko, co lubię najbardziej: chrupiące blaty bezowe, maślany krem migdałowy, czekoladę oraz składnik konieczny - karmelowe batoniki Daim. Ładnie się prezentuje obtoczony w płatkach migdałowych i zaskakuje. Chociaż jest słodki do granic możliwości to przy tym tak dobry, że trudno poprzestać na jednym kawałku. Dobrze kojarzy mi się również dlatego, że to właśnie ten tort był pierwszym wypiekiem, którym zachwyciłam mojego chłopaka :D powiedzenie: "przez żołądek do serca" po raz kolejny się sprawdziło...
OdpowiedzUsuńObserwuję przez Bloglovin: Paulina S.
ina.stefani@poczta.onet.pl
Sto lat dla bloga i Ciebie :) A co do ulubionego tortu to stanowczo moja wersja 3 bita, którą już widziałaś http://alekksandra.blogspot.com/2013/06/ciasto-3-bit.html nie przepadam za tradycyjnymi tortami z bitą śmietaną dlatego wersja bez niej jest dla mnie idealna. Torcik jest bardzo słodki ale przecież o to chodzi :) Najlepiej jak jest dużo masy kajmakowej, która jest zawsze przez wszystkich wyjadana. Lubię go robić, ponieważ nie znam żadnej osoby nielubiącej słodyczy tego torciku :)
OdpowiedzUsuńDodaję maila: aleksandrabanasiakk@gmail.com
UsuńPiekny tort i wspanialy blog...Dziekuje za odwiedziny u mnie i zaproszenie do konkursu, w ktorym chetnie wezme udzial. Zycze kolejnych wspanialych lat bloggowania...
OdpowiedzUsuńJaki jest moj ulubiony tort i dlaczego....Pamietam moja babcie, ktora spiewajac krzatala sie kolo prodiza i jestem pewna , ze tym spiewaniem zachecala biszkopt do pieknego wyrosniecia. Pozniej robila budyn, taki domowy bez konserwantow i innych sztucznosci.Zimny budyn mieszala z maslem i przekladala takim kremem wyrosniety biszkopt nasaczony woda z cukrem i odrobina kwasku cytrynowego ( o cytrynach mozna bylo tylko pomarzyc :)). Oprocz kremu w torcie pojawial sie uwielbiany przez wszystkich, przygotowywany przez babcie, kwaskowaty mus z jablek z sadu dziadka. Wierzch tortu dekorowalysmy z babcia za pomoca szpryca i wiorkow kokosowych. Tak powstawal tort , wyczekiwany przez gosci na wszystkich rodzinnych uroczystosciach.Teraz ja zajmuje sie w rodzinie pieczeniem tortow, a babcia zawsze chetnie sie nimi delektuje i udziela drogocennych rad. Chcialabym kiedys przygotowac tort jaki piekla moja babcia, ale boje sie, ze nie dorownam oryginalowi!
Lubie twoj profil na fb jako Anna G.
OdpowiedzUsuńNajlepszy tort to taki z dużą ilością czekolady i truskawek(bo kto ich nie lubi? :) A, że zdrowo się odżywiam to spód owsiany. Taki lubię najbardziej :>
OdpowiedzUsuńLubię: Oliwia M.
Email: oliwja23@gmail.com
Pozdrawiam :)
Moim ulubionym tortem jest każdy, zrobiony przez moją mamę specjalnie dla mnie. Dlaczego jest moim ulubionym? Bo jest pełen miłości i serca, smaki nie są ważne, gdy ktoś bliski Twemu sercu przygotowuje tort spcjalnie dla Ciebie...
OdpowiedzUsuńZ okazji urodzin bloga życze Ci również otrzymania takiego tortu :*
Lubię na fb jako Olga S.-K.
olga.smolec@gmail.com