Makowiec z masa orzechową

Pamiętacie, jak pytałam Was o dobre ciasto z makiem? Niestety nie uzyskałam wiele odpowiedzi... Uratował mnie przepis w gazetce "Przyślij przepis - ciasta i ciasteczka". Wprowadziłam tylko niewielkie zmiany i powstało pyszne ciasto: wilgotne, z dużą ilością maku, a w dodatku z orzechami :) Pycha! Zasmakowało całej rodzince, coś czuję, że będzie pojawiało się w każde święta w naszym domu :)
Gdy ktoś nie chce się za bardzo napracować, myślę, że dobrym pomysłem jest zrobienie ciasta bez kruchego spodu :)

Makowiec z masą orzechową:

Ciasto:

  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 szkl. mąki
  • 3 żółtka
  • 1/2 kostki margaryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki śmietany
Margarynę siekamy z mąką, dodajemy kolejno: proszek cukier, cukier waniliowy, żółtka i śmietanę. Zagniatamy. Schładzamy godzinę. Rozwałkowujemy. Wkładamy do formy o wymiarach 26x34 cm.

Masa makowa:

  • 7 jajek
  • 50 dag maku
  • 7 jabłek
  • 20 dag margaryny
  • 20 dag cukru pudru
  • olejek migdałowy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 9 łyżek kaszy manny
Mak gotujemy, studzimy i mielimy dwa razy. Margarynę ucieramy z cukrem, dodając po żółtku. Przekładamy do maku. Dodajemy pianę ubitą z białek, starte na tarce o dużych oczkach i lekko odciśnięte jabłka, olejek, proszek do pieczenia i kaszę. Mieszamy. Wykładamy na ciasto i pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 175 st. C. Studzimy.

Masa orzechowa:

  • kostka margaryny (lub masła)
  • mleko
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 szkl. zmielonych orzechów włoskich
Orzechy zalewamy taką ilością gorącego mleka, aby powstała gęsta papka (nadmiar odlewamy). Studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy papkę orzechową. Mieszamy na gładką masę.Rozsmarowujemy na masie makowej. Schładzamy.

Wierzch:
Ja wierzch polałam lekko schłodzoną, rozpuszczoną z odrobiną mleka gorzką czekoladą i posypałam startymi orzechami.

Smacznego :) 


Przepis dodaję do akcji:

17 komentarzy:

  1. To ciasto musi być obłędne w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak smakowicie wygląda :) A jak tylko pomyślę - mak, orzechy, jabłka... To wiem, że musi być dobre. Nie ma innej opcji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla mnie najlepsze przepisy na ciasto to te bez tzw. spodu. Tak jak mój ulubiony sernik na ,,szybko". Dlatego fajnie ze masz w swym przepisie na makowiec taką opcję. na święta jestem otoczony jadłem i słodkościami, ale po skorzystam z Twojego przepisu gdyż uwielbiam makowce. Pozdrawiam z dalekiej wioski. Tomek

    OdpowiedzUsuń
  4. Oryginalnie :) Kto powiedział, że mak nadaje się jedynie do tradycyjnego makowca... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda, a masę orzechową bardzo lubię;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny blog - bardzo przydatny ;)
    A makowiec wygląda przepysznie !
    Obserwuję i liczę na to samo ;>
    Imagine-Day.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Smakowicie wygląda :) Uwielbiam makowce!

    OdpowiedzUsuń
  8. super ciacho , takie wysokie i pewnie pyszne ;d

    OdpowiedzUsuń
  9. Wierzę, że był dobry, ale mam dosyć maku już:D

    OdpowiedzUsuń
  10. Podobny pojawił się i u mnie w domu, aczykolwiek to za sprawą sąsiadki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda na prawdę wspaniale i apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mak, orzechy? Czego chcieć więcej :))

    OdpowiedzUsuń
  13. dla mnie makowiec idealny! zapisuję na przyszły rok

    OdpowiedzUsuń
  14. Rewelacja! bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ta makowa warstwa jest cudna

    OdpowiedzUsuń
  16. zakochałam się w tym poście <3. mak to miłość mojego życia, nie ma bez niego świąt!
    /
    animację zrobiłam w photoscape. też poszło mi po jakości, ale mniej to widać, bo zdjęcia były naprawdę ogromnych rozmiarów i bardzo szybko się zmieniają ;).

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...