Ta surówka powstała dość spontanicznie, ponieważ pierwszy raz skusiłam się na owoc granatu... no i jakoś nie trafił w moje smaki. Jako, że nie wiedziałam jak go wykorzystać, przeszukał internet i właśnie tą surówkę zrobiłam. Muszę przyznać, że w takiej wersji granat zasmakował mi bardziej. Dlatego też nie przekreślam go całkowicie. Poszukam jeszcze innych inspiracji i będę eksperymentowała :)
A może Wy polecicie mi coś pysznego z wykorzystaniem tego owocu?
Surówka z granatem:
- 3-4 garście porwanej sałaty
- 1 opakowanie mini mozzarelli
- 2 pomidory
- 1/2 owocu granatu
- sos sałatkowy winegret
Mozzarellę odcedzamy i dodajemy do sałaty. Pomidory kroimy na małe cząstki, wyłuskujemy ziarenka granatu i wszystko razem mieszamy. Przygotowujemy sos winegret (domowy lub z papierka) i polewamy po przygotowanej mieszance. Dokładnie mieszamy.
Smacznego :)
I jeszcze kilka argumentów przemawiających za tym aby jeść granaty :)
Granat przedłuża życie i
wzmacnia serce. Owoc granatu zawiera dużo witaminy C, niacyny, potasu,
błonnika, kwasy organiczne oraz białko. To zdrowy, naturalny napój miłosny. Sok
z granatów zwalcza skutecznie choroby serca i układu krążenia, obniża ciśnienie
krwi, łagodzi stany zapalne szczególnie w artretyzmie, a także przeciwdziała
procesom starzenia i powstawaniu nowotworów. Potwierdzono naukowo skuteczność
działania soku z granatu przeciwko wolnym rodnikom, procesom zapalnym, a także
chorobom serca i układu krążenia o podłożu miażdżycowym. Sok z granatu zawiera
trzy razy więcej przeciwutleniaczy niż ta sama ilość zielonej herbaty czy
czerwonego wina.
źródło: mamzdrowie.pl
granat mogłabym wyjadać szklankami. uwielbiam! sałatka wygląda pysznie. ;)
OdpowiedzUsuńJest zdrowo, a i na pewno smacznie :) Wieki nie jadłam granatu i chyba już nawet średnio pamiętam, jak smakuje. W lecie muszę nadrobić te sałatkowe zaległości.
OdpowiedzUsuńkoniecznie! :)
Usuńwsunęłabym taką!:)
OdpowiedzUsuńzdrowie na talerzu :)
OdpowiedzUsuńCudowna :)
OdpowiedzUsuńPróbowałam jeść granaty solo i nie smakują mi, a nie wpadłam na to żeby je do sałatki 'wsypać'.
OdpowiedzUsuńPoza tym uwielbiam mozarelle, pomidory i sałatę. Mi tam tylko awokado brakuje :D
z awokado? hmmm... nigdy nie próbowałam, trzeba to zmienić :)
UsuńDzisiaj nawet z domowej pizzy ściągnęłam parę składników i pocięłam awokado w plasterki i położyłam, cudowne jest :))
UsuńGranaty są idealne w owsiankach czy kanapkach- moje ulubione to z chleba orkiszowego z granatem, kiwi, twarogiem i uprażonymi wiórkami kokosowymi :)
OdpowiedzUsuńtakiej kanapki na pewno spróbuję! brzmi przepysznie :)
UsuńDo owsianki granatu dodaj!:D
OdpowiedzUsuńo i w owsiance też spróbuję! :)
UsuńGranat, pycha! Sałatki z tym owocem nigdy nie jadłam i już żałuję, muszę koniecznie nadrobić zaległości :-)
OdpowiedzUsuńdziekuje za przepis :* ostatnio szukam przepisow na fajne surowki, a ta przepieknie wyglada, wiec i pewnie dobrze smakuje
OdpowiedzUsuńjeszcze nie jadałam granatów, ale kuszą niesamowicie! szczególnie w przeróżnych sałatkach i surówkach wygldąją tak smacznie
OdpowiedzUsuńGranat jest niezwykle "fotogeniczny", ja osobiście cenię go zarówno za walory smakowe jak i te "cieszące" oczy :) Surówka super. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńile soczystych kolorów!
OdpowiedzUsuńchętnie bym zjadła taką surówkę. :)
Uwielbiam granat :)Muszę kiedyś spróbować zrobić tą sałatkę :)
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam do mnie na news :*
W sam raz salatka na wiosne :) bardzo ciekawe polaczenie wraz z salata mozzarella i granatem. Ide nawiedzic moj sklep, online jest i przepis na obiad. To musi byc udany posilek :)
OdpowiedzUsuńSuper nazwa! Połączenie składników jak dla mnie idealne!
OdpowiedzUsuńJej, jadłam owoc granatu chyba tylko raz w życiu! ;o
OdpowiedzUsuńChyba czas się zabrać za jakąś sałatkę właśnie :)
Ojć! Lubię mozarellę baaaardzo. Z granatem- do spróbowania:)
OdpowiedzUsuń