Pyszny porzeczkowiec

Smaku tego ciasta nie da się opisać słowami. Jest po prostu przepyszne! Według mnie smak tego ciasta jest właśnie definicją powiedzenia "niebo w gębie".
Jeśli jeszcze nie piekliście tego ciasta to nie zwlekajcie dłużej! :)

Porzeczkowiec:
Kakaowe blaty:
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • pół szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek kakao (płaskich)
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku. Zagotować, do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić.

Po wystudzeniu:
  • 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
  • pół szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, sodę - przesiać i odłożyć.
Białka umieścić w misie miksera. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Dodać wszystkie żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki. Wlać całą wystudzoną mieszankę i dokładnie wymieszać szpatułką lub na wolnych obrotach miksera do połączenia.
Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków niczym nie smarować. Przelać do formy ciasto, wyrównać.
Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku.
Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem na 2 blaty kakaowe.

Krem serowy:
  • 125 g masła
  • 500 g sera sernikowego
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3-4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szkl. mleka
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło utrzeć z cukrem w misie miksera do otrzymania gładkiego, puszystego i jasnego kremu. Dodawać serek, porcjami, cały czas miksując. Na koniec dodać ostudzoną, rozpuszczoną żelatynę. Odstawić na chwilę do lekkiego stężenia.

Krem śmietankowy:
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy
Śmietana kremówka  powinna być schłodzona.
Śmietanę  umieścić w misie miksera i ubić do otrzymania gęstego kremu, pod sam koniec dodając cukier puder. Uwaga: nie ubijać zbyt długo, krem może się zwarzyć.

Nasączenie:
  • pół szklanki likieru Cassis (z czarnej porzeczki) lub nektaru porzeczkowego
  • 1/4 szklanki wody
Wymieszać.
Uwaga: nasączenie nie jest konieczne, ciasto mimo to jest wilgotne.

Dodatkowo:
  • 50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 1,5 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki (1 słoik około 450 g)
Na tacy ułożyć jeden z blatów kakaowych. Nasączyć połową mieszanki z likierem. Blat posmarować połową dżemu z czarnej porzeczki. Na dżem wyłożyć masę z serka kremowego, wyrównać. Przykryć drugim blatem kakaowym. Nasączyć go resztą ponczu i posmarować pozostałym dżemem. Na wierzch wyłożyć krem śmietankowy, wyrównać. Na wierzch utrzeć czekoladę. Schłodzić.

Smacznego :)



23 komentarze:

  1. Ale pyszności! Wygląda niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejku jaaaaaki apetyczny!!!!
    Musimy go upiec :):)
    Serdeczności!!!!
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam jakie pysznie wyglądające ciacho!paluszki lizać

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale zachecająco wygląda:) Bardzo lubię ten biszkopt, jest idealnie wilgotny i puszysty zarazem. Cudowne połączenie smaków.

    Pozdrowienia Olu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mi bardzo posmakował, z pewnością wykorzystam go do innych ciast :)

      Również pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Zdecydowanie to nasze ulubione ciasto:)))) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Nareszcie nowe przepisy! Wspaniały ten porzeczkowiec <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też się nie mogłam doczekać, kiedy zacznę urzędować w kuchni :))

      Usuń
  7. Wygląda wspaniale, muszę kiedyś wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm, wygląda niezwykle obiecująco :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj pyszny musi być bardzo. Na pierwszy i drugi rzut oka widać:)

    OdpowiedzUsuń
  10. ależ smakowicie wygląda! oj wierzę, że pyszny !

    OdpowiedzUsuń
  11. O, działa!; )) Trochę mi to nie pasowało, że nagle chciałabyś robić bloga tylko dla zaproszonych osób, blogi kulinarne są właśnie skierowane dla wszystkich w zasadzie, więc wiesz, wolałam, żebyś wiedziała; D
    A co do ciasta, bo to właśnie chciałam skomentować, wygląda pysznie, dobrze, że wróciłaś i raczysz nas takimi pysznościami; ))

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda przecudnie *.* Już nie mogę się doczekać końca sesji,powrotu do domu i do pieczenia :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Dawno tu nie zaglądałam :) Zastanwiałam się kilka dni temu nad jakimś przepisem z porzeczkami, Twój porzeczkowiec wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. piękne, równiutkie ciasto!
    i ciekawy sposób na ciasto - gotowanie składników. zapisuję

    OdpowiedzUsuń
  15. ale narobić się trochę przy nim trzeba, ja to się boję takich ciast, że mi się wszystko posypie, ale jeść to oczywiście - byle bym sama nie musiała robić :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Same pyszności u Ciebie, granola jednak chyba bije wszystko na głowę szczególnie dla mnie (znowu na diecie)

    OdpowiedzUsuń
  17. Dostałam podobny przepis, ale jeszcze go nie wypróbowałam, a tu proszę takie piękne ciasto z niego wychodzi...:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...