W końcu pojawia się pierwszy przepis na wytrawne danie na moim blogu :) Ale nic nie poradzę na to, że zwykle takie posiłki przygotowuje w domu Mama (a ja raczej tego nie publikuję)...
Leczo robi się szybko, łatwo i przyjemnie (gdyby nie krojenie cebuli, ale ok...). To danie jest robione w moim domu od lat. Hmm.. nawet nie pamiętam, kiedy je jadłam pierwszy raz. W tym roku już nie mogliśmy się doczekać, kiedy w ogródku w końcu dojrzeją kabaczki vel. cukinie. W końcu się doczekaliśmy.
Dzisiaj wszystkim smakowało, a gdy je gotowałam ciągle krążyli po kuchni i pytali "czy już?", głodomory :)
Polecam na letni obiad, bo wtedy smakuje najlepiej :)
Leczo z kabaczka*:
- 3 młode, niewielkie kabaczki
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- 4 parówki
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 marchew
- 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
- zielenina (liście pora, selera; natka pietruszki; koperek)
- przyprawy (sól, pieprz ziołowy, vegeta, maggi)
- ziele angielskie, liść laurowy
Parówki przekroić wzdłuż na pół i pokroić. Wymieszać wraz z cebulą pokrojoną w większą kostkę. Do garnka nalać oliwę i wsypać parówki z cebulą. Gdy się już podsmażą, dodajemy marchew startą na tarce wraz z pokrojoną "zieleniną", listkiem i zielem angielskim. Dolewamy trochę wody, tak aby to wszystko się poddusiło. Następnie dodać paprykę, odczekać chwilę i dodać kabaczka (robię tak, ponieważ czasem jest tak, że papryka jest jeszcze twarda, a kabaczek się już rozgotowuje i nie wiadomo co robić; a tak sprawa załatwiona :>). Doprawiamy, dolewamy trochę wody lub nie. Gdy kabaczek już trochę zmięknie, dodajemy koncentrat. Czekamy aż się zagotuje i woda trochę odparuje.
Podajemy z pieczywem.
Smacznego :)
* ten przepis możemy modyfikować jak chcemy. Dodawać dowolne warzywa i mieszać w różnych proporcjach. Parówki możemy zamienić mięsem z kurczaka, kiełbasą, itp. albo zrobić zupełnie bez mięsa.
Ten przepis bierze udział w akcji:
Uwielbiam leczo, to jeden z moich smaków dzieciństwa :) Z kabaczkiem też jest pyszne.
OdpowiedzUsuńMuszę i ja zrobić jakieś leczo, bo uwielbiam bardzo kolorowe dania!
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się twój blog, wiele fajnych przepisów, z chęcią dołączę do obserwatorów, a te leczo warte spróbowania, i jakie zdrowe:)
OdpowiedzUsuńTakie leczo z kabaczka to ja lubię :) Myślę, że nawet Twoja wersja jest lepsza od mojej :P
OdpowiedzUsuńTrust us, it's a new kind of walled garden, but the press release, which is certainly part of its understated charm. Rnds 7 - 11: Sc in next sc, long sc in next st; repeat from * around, join, leaving a length of yarn through end of tail between the 2 4 inch lengths.
OdpowiedzUsuńAlso visit my web site sex cams