Mama dostała w pracy przepis na to ciasto, wszyscy je bardzo zachwalali. A że uwielbiam połączenie jabłek z budyniem, więc kupiłam jabłka i upiekłam... Ciasto jest naprawdę pyszne, rozpływające się w ustach, nieprzesłodzone, delikatne. Mojej rodzinie bardzo smakowało. Zniknęło w przeciągu jednego dnia :)
A przeszukując internet w celu znalezienia źródła przepisu okazało się, że pochodzi on stąd.
Szczerze polecam :)
Szarlotka z budyniem:
Składniki:
- 450 g mąki pszennej
- 250 g masła/margaryny
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na 2
części. Jedną włożyć do lodówki, drugą na 2 godziny do zamrażarki.
Dodatkowo:
- 1,5 kg jabłek ( dałam mniej )
- 2 budynie waniliowe bez cukru (na pół litra mleka każdy) + 4 łyżki cukru
- 750 ml mleka
- cukier puder - do posypania
- kilka łyżek bułki tartej
Kwadratową
blaszkę o boku 23 cm (ja zrobiłam w większej prostokątnej blaszce) wyłożyć
papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto z lodówki i wyłożyć do formy,
ponakłuwać widelcem (można podpiec kilka minut w temperaturze 160ºC, ale
niekoniecznie). Spód oprószyć bułką tartą (by wchłaniała wilgoć z
jabłek).
Jabłka obrać, pokroić w ósemki, wyłożyć na cieście.
Budynie
ugotować wg przepisu na opakowaniu, wykorzystując 750 ml mleka i 4
łyżki cukru. Gorący jeszcze budyń wylać na jabłka. Na budyń zetrzeć
ciasto z zamrażarki.
Piec około 45 minut w temperaturze 200ºC. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
bardzo lubię to ciasto :))
OdpowiedzUsuńznam tą szarlotkę też i pyszna jest
OdpowiedzUsuńjabłka, kruche ciasto, budyń = połączenie idealne!
OdpowiedzUsuńmmmm, pysznie wygląda, lubię takie ciasta:-)
OdpowiedzUsuńnie ma to jak kawalek pysznej szarlotki:)
OdpowiedzUsuńkocham, po prostu
OdpowiedzUsuńale apetyczna szrlotka :) mniam mniam
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Może to śmieszne, ale nigdy nie jadłam szarlotki z budyniem. ;) Zaciekawiłaś mnie.
OdpowiedzUsuńpyszny placuszek! wszyscy się nim u mnie zajadają:)
OdpowiedzUsuńja mam przepis na podobny placek tylko zamiast zamrazac ciasto i trzec na tartce po prostu ciasto skubie.bardzo pyszne.polecam.
OdpowiedzUsuńwygląda smakowiecie
OdpowiedzUsuńMmm, jestem fanką ciast z dodatkiem kremu budyniowego, a w połączeniu z jabłkami... Bajka! :)
OdpowiedzUsuńpiec z termoobiegiem czy bez?
OdpowiedzUsuńZ termoobiegiem :)
Usuń