Polecam nie tylko tym na diecie :)
P.S. Wczoraj nie poszłam do szkoły - coś w końcu na dobre mnie dopadło :( Nudziło mi się, więc zmieniłam trochę wygląd bloga. Jak Wam się podoba?
Składniki:
- 3 banany
- 3/4 szklanki mąki razowej
- 1 szklanka płatków owsianych
- 4 łyżki brązowego cukru
- 1/2 szklanki posiekanych bakalii wg upodobań (ja dałam orzechy włoskie, migdały i żurawinę)
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 1/2 łyżki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
Banany miksujemy w blenderze na jednolitą masę. W dwóch osobnych miskach łączymy składniki mokre (jogurt, banany, jajko, olejek waniliowy, oliwa) i suche (mąka, płatki owsiane, cukier, bakalie, soda, kakao, cynamon). Składniki mokre dokładnie mieszamy widelcem żeby jajko było dobrze "rozbełtane". Łączymy zawartość obu misek razem ze sobą. Wylewamy gotową masę do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy w 180 st. ok. 60 minut. Po ostygnięciu możemy posypać cukrem puderem ale i bez posypki ciasto jest pyszne.
Przepis dodaję do akcji "Śniadanie bogate w błonnik"
Nie od dziś wiadomo, że płatki owsiane zawierają dużo błonnika.
To ciasto jest idealne do szklanki ciepłego mleka, czy gorącej kawy na śniadanie :)
Aaa, co za cudne ciasto! :) Banan, płatki owsiane... O tak, już je lubię!
OdpowiedzUsuńjak to wspaniale wygląda! super przepis, na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPS wygląd bloga bardzo mi się podoba - jest przejrzysty i zachęca do czytania ;)
UsuńPrzez taką ilość bakalii wygląda, jak chleb ze słonecznikiem. Co nie znaczy, że to źle! :) Musi być bardzo dobre. ;)
OdpowiedzUsuńsię podoba wygląd bloga :)
OdpowiedzUsuńciasto wygląda rewelacyjnie, ale smakowo zapowiada się jeszcze lepiej, na dodatek jest bardzo proste w wykonaniu. ściągam przepis!
wracaj do zdrowia, Olu
wygląda rewelacyjnie, zdjęcia takie jasne i przejrzyste :)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto i bardzo zdrowe :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Basia
jak to cudownie wygląda na Twoim zdjęciu, proszę o kawałek! :)
OdpowiedzUsuńZmiany zdecydowanie na lepsze :)A Twoje ciasto jest dowodem na to, że można jeść słodko, lekko i przy tym zdrowo :)
OdpowiedzUsuńale piękne to ciasto w przekroju!
OdpowiedzUsuńZaintrygowałaś mnie ... wszystko w tym cieście pyszne...to przepis na jedną mała keksówkę ?
OdpowiedzUsuńa blog - czytelnie i przejrzyście :)
tak, na małą :) ja zrobiłam z półtorej porcji na trochę większą keksówkę :)
Usuńdziękuję :*
Ależ smacznie wygląda! Takim chlebkiem chciałabym witać każdy dzień :) A co do nowego wyglądu bloga - aż myślałam, że trafiłam pod zły adres :)
OdpowiedzUsuńmuszę zrobić taką wersję, bo wygląda przepysznie! i jaki zdrowy :)
OdpowiedzUsuńnie no, po prostu przesmaczne musi być :))))
OdpowiedzUsuńObłędne! Na dodatek można modyfikować dowolnie dodatki :) Świetnie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńMyślisz, że wyszłyby z tego przepisu muffinki?
Z tego przepisu obawiam się, że nie. Ciasto jest dość ciężkie.
UsuńJednak gdyby zmodyfikować trochę przepis ( dodać trochę mleka, mniej płatków - więcej mąki, troszkę więcej sody/proszku do pieczenia) to może, może by wyszły :) Daj znać, gdy zrobisz! :)
świetne to ciacho , poproszę kawałek ;d
OdpowiedzUsuńWOW!
OdpowiedzUsuńcudo!
dodaję do ulubionych i na bank zrobię! ;)
no,no.. Prezentuje się genialnie;) Musiało być meeega dobre!
OdpowiedzUsuńPorywam chlebek!. Wygląd-fajny;)
OdpowiedzUsuńSkusiłabym się na kawałek ;)
OdpowiedzUsuńto ciasto jest genialne! pyszne, to na pewno, do tego zdrowe! mogę się wprosić na kawałek? :) a przepis zapisuję!
OdpowiedzUsuńWitam! Wpadłam tu przez przypadek i to wcale nie w poszukiwaniu przepisów ;) Bloga albo nigdy wcześniej nie widziałam, albo tak bardzo się zmienił, że go nie pamiętam ;) Rzadko piszę komentarze, ale musiałam napisać, że Twój blog jest obłędny, a zdjęcia... ach jak bym chciała robić takie piękne ;)
OdpowiedzUsuńWszystko wygląda tak smacznie, że skuszę się chyba na ten chlebek i go upiekę, bo wszystkie chlebki bananowe są pyszne ;)
Pozdrawiam!
bardzo mi miło słyszeć takie słowa :)
UsuńWitam :) Nominowałam Twojego bloga do wyróznienia w LIEBSTER BLOG - więcej szczegółów na moim blogu! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńmam w planie jutro je upiec;D
OdpowiedzUsuńjakie wymiary miała Twoja keksówka?;)
moja miała tak ok. 30x10 cm i zrobiłam z półtora porcji :) Jeśli robisz z jednej to radzę wziąć mniejszą keksówkę :)
Usuńmocno napakowane zdrową dobrocią :)
OdpowiedzUsuńCudowne smaki, przepysznie i kusząco wygląda :)
OdpowiedzUsuńPysznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńto ciasto wyglada absolutnie najpyszniej!!!
OdpowiedzUsuńwygląda bombowo!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie zdrowe ciasta :)
OdpowiedzUsuńkradnę kawałek <2
OdpowiedzUsuńgenialne, na pewno zrobię, moje smaki :))
OdpowiedzUsuńHey właśnie ciasto mam w piekarniku, po 40minutach i sprawdzenie patyczkiem jest już suche, czy 60minut to nie za dużo?
OdpowiedzUsuńSuper. Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam, wyszło rewelacyjnie :) gorąco pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUpieklam dzis i wyszlo przepysznie. Z bakalii mialam tylko orzechy wloskie i laskowe. pasowaly super :) Cala rodzinka się zajada :)
OdpowiedzUsuń