I ja! Pychotka vel. Pani Walewska

 I ja w końcu upiekłam "Pychotkę" :) Nazwa tego ciasta mówi wszystko - jest PYSZNE, jedno z najlepszych jakie jadłam. Na pewno zagości jeszcze nie raz w mojej kuchni. :) Idealne do filiżanki kawy i zaspokojenie ochoty na coś słodkiego...


Pychotka:


Składniki:

kruchy spód:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200 g masła
  • 4 żółtka
Wszystkie składniki zagnieść i podzielić na dwie części. Rozwałkować włożyć do duże formy (25x33), posmarować dżemem.

dodatkowo:
  • dżem porzeczkowy (ok. 280 g)
  • garść orzechów
beza:
  • 6 białek
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo i małymi porcjami dodawać cukier, cały czas ubijając. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Wyłożyć na dwa blaty posmarowane dżemem i posypać orzechami/migdałami. Piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 40 minut. Ostudzić.

krem:
  • 3 szklanki mleka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200 g masła
Połowę mleka wymieszać z żółtkami, mąkami, cukrami i wlać do zagotowanej drugiej części. Mieszać, podgrzewając, aż zgęstnieje. Zostawić do ostygnięcia.
Następnie przełożyć blaty i przechowywać w chłodnym miejscu.

Smacznego! :)



Mam do Was pytanie: możecie polecić mi dobre ciasto z duuużą ilością maku? tylko nie makowiec ;>

16 komentarzy:

  1. Znam, znam i też bardzo to ciacho lubię. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pięknie wygląda. Cudne kolory na zdjęciu. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jest takie ślicznie kolorowe

    OdpowiedzUsuń
  4. Też takie ostatnio piekłam i było pyszne :-)
    Twoje wygląda bardzo rasowo :-)
    Pozdrawiam świątecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale obłędnie Ci wyszło to ciacho! :))
    Jakieś z makiem? Może piegusek? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Niestety nie mam dokładnego przepisu na owsiankę, więc podam Ci orientacyjnie, a sama już go skonfigurujesz według potrzeb :)
    6 łyżek płatków owsianych
    2 czubate łyżki białego, mielonego sera (ok. 70g)
    łyżeczka otrębów
    dwie połówki brzoskwini z puszki
    mleko
    po pół łyżeki proszku i sody
    ew. coś do posłodzenia (użyłam 2 tabl. stewii)
    w jednej miseczce wymieszać suche składniki, a w drugiej twaróg z mlekiem (ok.1/3 - 1/2 szkl.) Dodać do tego suche składniki i wrzucić jeszcze pokrojoną połówkę brzoskwini (drugą zostawić na wierzch). Wstawić do piekarnika nagrzanego do ok.190-200 stopni i piec ok.20-30min.

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda fenomenalnie!!! ślinka leci od samego patrzenia :)

    Radosnych i Spokojnych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  8. Życzę Tobie i Twoim bliskim pełnych miłości i radości , zdrowych i spokojnych Świąt...
    wspaniałe ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo apetycznie wygląda! :)wesołych świąt

    OdpowiedzUsuń
  10. To jeszcze tak "osobiście" :) Wesołych Świąt! :) Dużo spokoju i miłości!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale tu apetycznie! Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja robię trochę z innego przepisu, ale Twoja prezentuje się świetnie:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Wypasione ciacho :) Zawsze chciałam go spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  14. jakie ono musiało być pyszne mniam :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie przy okazji:)
    http://kuchareczkamala.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...