Marmurkowe z jagodami i galaretką

Ciasto zrobiła moja Mama... Ze starego, wiele razy sprawdzonego przepisu, więc (jak pewnie wiecie) ciasto musiało wyjść przepyszne. Zniknęło w tajemniczych okolicznościach bardzo szybko... Zdążyłam chwycić tylko ostatni kawałek i cyknąć fotkę :)
Osobiście zmieniłabym tylko masę budyniową na jakąś inną (albo ze zmniejszoną ilością masła) - ale to dlatego, że po prostu za nią nie przepadam... Nie mam nic do zarzucenia temu ciastu, z resztą tempo w jakim zniknęło musi o czymś świadczyć. Wiadomo, że z rąk Mamy wszystko smakuje najlepiej ♥

Marmurkowe z jagodami i galaretką:
Ciasto:
  • 250g margaryny
  • 1 szkl. cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
To wszystko rozpuścić i odstawić do ostudzenia. Następnie do ostudzonej masy dodać:
  • 6 żółtek (z białek ubić pianę)
  • 1 1/2 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pianę z 6 białek
  • ok. 2-3 garści jagód
Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części i do jednej z nich dodać kakao (ok. 2 łyżek), krótko miksować. Wyłożyć na blachę (o wymiarach ok. 23x36 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Najpierw część jasną, a następnie ciemną.
Piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 35 min (sprawdzać patyczkiem, czy się upiekło).

Masa budyniowa:
  • 3 szkl. mleka
  • 2 op. budyniu śmietankowgo (80g)
  • ew. cukier
  • 200g masła
Ugotować budyń: zagotować 2 1/2 szkl. mleka, a następnie dodać proszek budyniowy wymieszany w 1/2 szkl. mleka, zagotować. Budyń odstawić do ostudzenia. Gdy będzie już zimny zmiksować z masłem.
Wyłożyć na upieczone ciasto.

Dodatkowo:
  • jagody
  • galaretka o smaku owoców leśnych
Na masę wysypać jagody. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Gdy zacznie tężeć wyłożyć na jagody.

Smacznego :)

Kwaśnie, no właśnie

28 komentarzy:

  1. Może z kremem śmietanowym byłoby ok? Ja tam wsunęłabym takie piękne ciacho i z budyniowym :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Co jak co, ale nie ma to jak ciasto od mamy :-) ...

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile kakao dodałaś i w blaszce o jakich wymiarach piekłaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. blaszka ma wymiary ok. 23x36 cm, a kakao tak ok. 2 łyżek :)

      Usuń
  4. takie przepisy z rodzinnego zeszytu są najlepsze! sama mam zamiar wypróbować kilka ciast, które czekają na pożółkłych kartkach :) bardzo apetycznie wygląda, do kawki idealne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto mistrzostwo.. Gdybym takie zobaczyła w cukierni na pewno bym kupiła kawałek;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie do kawy bym taki kawałek porwała, na pewno było (lub jeszcze jest) pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. lubię takie stare sprawdzone przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mamy robią najlepsze ciasta. Pycha. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ślicznie wygląda to ciacho ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajne połączenie elementów. Jagody kocham zawsze i wszędzie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie żeby coś, ale zakochałam się w tym ciachu!. Daaj!.

    OdpowiedzUsuń
  12. Jejku, jak to cudownie wygląda! Chyba nigdy nie zrobiłam tak ładnie wyglądającego ciasta, niestety. Może się to zmieni ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. ojojoj ale obfitości
    Dzięki za udział w Jagodowo Nam 5!

    OdpowiedzUsuń
  14. smakowicie się prezentuje:)
    cudne

    OdpowiedzUsuń
  15. Moje smaki :))) i jakie kolorowe! Dołączyłam do obserwujących, fajniutki blog :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Od mamy najlepsze ;) Wygląda pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Muszę Ci powiedzieć, że ciasto wygląda naprawdę smacznie. To jedno z tych, co się je najpierw oczami:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Pięknie wygląda z tymi owocami:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyszne ciasto na letnie popołudnie :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Nie jadłam chyba nigdy takiego cissta, ale wygląda smacznie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...