Pierogi z ... (na pewno wiecie czym)

...jagodami!
Jagody lubię najbardziej właśnie w pierogach :) No i jeszcze w kokosowo-jagodowym cieście ♥ Mam je zrobić na swoje 18. urodziny, specjalnie zostały zamrożone na tę okazję. 
Na jagodach byłam już dwa razy. Z pierwszych Babcia zrobiła parzaki, baaaardzo dużo parzaków :) Teraz pierogi... i mam jeszcze kilka planów, co do ich wykorzystania. 

A jeszcze co do pierogów, to u mnie w domu jest właśnie taki podział na wykorzystywanie jagód i truskawek do różnych dań. Jagody najczęściej jemy w pierogach, parzakach, czy jagodziankach. Natomiast truskawki w naleśnikach i z makaronem.
Czy w Waszych domach też tak jest?

Pierogi z jagodami:
Ciasto:
  • 600g mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
  • ok. 800g jagód
  • cukier
W dużym garnku nastawiamy do zagotowania odrobinę posoloną wodę.
Przebrane jagody mieszamy z cukrem.
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Robimy małe zagłębienie, do którego nalewamy olej, wbijamy jajko i dodajemy sól. Zaczynamy wyrabiać ciasto, etapami dodając gorącą wodę. Ciasto ma być elastyczne.
Odrywamy kawałek, rozwałkowujemy i wycinamy okręgi (może nam w tym pomóc, np. kubek). Nakładamy jagody i zlepiamy brzegi. Tak przygotowane pierogi układamy na desce wysypanej mąką.
Do gotującej się wody wrzucamy część pierogów i od czasu wypłynięcia na wierzch, gotujemy je jeszcze 5-6 minut. Przekładamy na talerz.
Podajemy ze śmietaną/jogurtem i cukrem. 

Smacznego! :)





______________________________

19 komentarzy:

  1. U mnie dziś będą na obiad! Zaczynamy produkcję ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne pierożki :) też tak mam że owoce mają już na stałe przypisane ulubione potrawy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudownie letnie jedzonko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. z jagodami, pysznie! Wieki ich nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie lubię pierogów na słodko ale jagody kocham ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Moje ukoochanee!
    Ale ja lubię lepić, a nie maszynką czy czymś :D

    OdpowiedzUsuń
  7. u mnie jest dokładnie tak samo z tym podziałem ;D hahaha
    ooo Twoje pierogi wyglądają na takie dopracowane! Śliczne falbanki

    OdpowiedzUsuń
  8. najlepsze pierogi na świecie <3

    OdpowiedzUsuń
  9. O tak, pierogi z jagodami najlepsze! Prezentują się wspaniale :)
    Makaron z jagodami też uwielbiam, w naleśnikach też są przepyszne, wszędzie mogę je dodawać :D

    OdpowiedzUsuń
  10. piękne!:)
    <3
    Pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji Jagodowo Nam 5! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Z jagodami! Czyli z najlepszym nadzieniem, jakie można "wyczarować"! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudowne! Uwielbiam pierogi, a najbardziej z jagodami :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Już z daleka było czuć z czym są te pierogi :D Jagody... aaaah na blogach iż już tyle jest, że się napatrzeć nie mogę, a my jeszcze w tym sezonie ich nie jedliśmy :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to koniecznie nadróbcie to jak najszybciej :)

      Usuń
  14. ha! od razu wiedziałam z czym ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. ooooo, jakie piekne! az sie do mnie usmiechaja:-)ale gdzie ja u diabla jagody w brukseli znajde...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...