(Nie)zwykłe pierniczki

Nie ma to jak zrobić nieplanowane pierniczki... I jak zwykle, gdy robię coś zupełnie od niechcenia to wychodzi przepyszne (nieskromnie mówiąc), a gdy się staram, najbardziej jak mogę okazuje się największą klapą. Też tak macie? :)
Te pierniczki zachwyciły moje podniebienie :) Moje i całej mojej rodziny - no, oprócz siostry (Pati, żałuj, że nie miałaś okazji ich spróbować!). Są niezwykle miękkie, aromatyczne, nie ma co ich porównywać z tymi ze sklepowych półek, są tysiące razy lepsze :) 
Korzystałam z przepisu Sosny. Jeśli się wyrobię to robię je jeszcze raz na święta, tylko, że z podwójnej porcji!

Nadziewane pierniczki (ok. 60 sztuk)
Ciasto: 
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g miodu
  • 100 g cukru
  • 60 g masła
  • 50 ml kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka kakao
  • 1 białko
  • 2 żółtka
Dodatkowo:
  • słoiczek powideł śliwkowych (bardzo gęstych) lub marmolada
  • cukier puder
  • gorąca woda
Wykonanie:
Kakao wymieszać z mąką. Do śmietany dodać sodę, odstawić na kilka minut (mieszanka powinna zwiększyć swą objętość). W tym czasie w rondelku zagotować miód z przyprawami. Zdjąć z palnika, dodać masło i mieszać aż powstanie jednolity syrop. 

Białko ubić na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier na przemian z żółtkami. Do ubitej masy wsypać mąkę i wymieszać. Dodać śmietanę z sodą. Na koniec wlać rozpuszczoną mieszankę miodu i masła. Wyrobić gładkie ciasto. Całość umieścić w misce, przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny. 

Po tym czasie stolnicę oprószyć obficie mąką, wyłożyć na nią ciasto i rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 3 mm (jeśli ciasto będzie zbyt lepkie, dodać więcej mąki, ale nie za dużo, tak aby połówki ciasta mogły się skleić podczas wykrawania). 

Ciasto podzielić pionową linią na pół. Na  jednej z połówek odciskać lekko foremkę do pierniczka. Na środku każdego kształtu wykładać po ok. 1 łyżeczce powideł śliwkowych. Drugą połowę ciasta podnieść i nakryć nią część z powidłami. Ciastka wykrawać według wybrzuszeń, które powstały od powideł. 

Pierniczki przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Resztki ciasta zagnieść i powtarzać czynności do wykorzystania całego ciasta. Pierniczki piec w 180°C przez ok. 10 minut. 

Cukier puder wymieszać z kilkoma łyżkami gorącej wody. Lukrem pokryć zimne pierniczki.

Smacznego! :)




22 komentarze:

  1. Z powidłami idealne:) Ja też dzisiaj robiłam, ale inne;):) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. No pięknie wyglądają ;) a te lukrowe wzorki są urocze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takich nadziewanych nie robiłam, ale mam zamiar dorobić jeszcze porcję takich co już robiłam i chyba skuszę się jeszcze na takie z nadzieniem :) Przepysznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do upieczenia właśnie tych, są pyszne! :)

      Usuń
  4. wyglądają bosko!:) w tym roku jeszcze nie robiłam pierników, zaraz święta. coś ten czas mi ucieka:(

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne zdjęcia! :) Zachwyciłam się, już nie tylko samymi pierniczkami, które musiały być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię takie mięciutkie i nadziane pierniczki :D

    OdpowiedzUsuń
  7. wspaniałe, mięciutkie, pachnące, boskie pierniczki:D

    OdpowiedzUsuń
  8. Podrzuć mi tu zaraz kilka sztuk:D Uwielbiam takie pierniczki nadziewane^^

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak miło, że smakują i że się udały :D Z tymi pierniczkami miałem tak samo, chciałem je zrobić, ale bałem się, że nie wyjdą, więc robiłem od niechcenia i oczywiście wyszły cudowne :D ale jak się do czegoś przykładam, to też często nie wychodzi :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Zapraszam autora oraz czytelników do wzięcia udziału w konkursie świątecznym na najlepszą potrawę.

    Szczegóły konkursu wraz z nagrodami (zapas przypraw) na stronie:

    www.nps-mix.pl/konkurs

    OdpowiedzUsuń
  11. śliczne i pulchne <3 takie uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Własnie widzę w składnikach śmietanę i to dla mnie nowość, bo się nie spotkałam. Śliczne i ozdoba wyszła łanie, ja sie jeszcze nie podejmowałam:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie robiłam jeszcze takich, kiedyś muszę też spróbować tych nadzianych :) Twoje wyszły bardzo ładne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Prześliczne pierniczkowe serduszka.

    OdpowiedzUsuń
  15. Baaaardzo ładne! , tez robiłam nadziewane, tylko wycinałam kółka a z dwóch złożonych kółek serduszko;)

    OdpowiedzUsuń
  16. mi zostało trochę pierniczków, ciastek korzennych etc etc, myślę o piernikowym bloku czekoladowym :)

    OdpowiedzUsuń
  17. nadziewane to bym wszamała :)

    OdpowiedzUsuń
  18. śliczny wystrój bloga:)
    Zapraszam do mojego bloga,jeśli ci się spodoba to zaobserwuj:)
    http://justaa-blog.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...