Czekoladowe ciasto z cukinią i wiórkami kokosowymi

Jeśli zachowaliście jeszcze jakąś cukinię to koniecznie spożytkujcie ją do wykonania tego ciasta :)
Z pewnością nie będziecie żałowali! Jest to najlepsze cukiniowe ciasto, jakie jadłam.
Bardzo mocno czekoladowe, wilgotne, no i z pysznym, chrupiącym kokosowym wierzchem. Czego chcieć więcej? U mnie w domu toczyła się walka o ostatni kawałek... Dobrze, że ostał się jakiś do zrobienia chociaż jednego zdjęcia :)
Oryginał przepisu znajduje się tutaj, lub w formie filmu tutaj :)

Czekoladowe ciasto z cukinią i wiórkami kokosowymi:
Składniki:
  • 100 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru muscavado
  • 3/4 szklanki cukru białego (radziłabym dodać nieco mniej cukru, ponieważ ciasto wychodzi baaaardzo słodkie)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego/greckiego
  • 2 szklanki startej na grubych oczkach cukinii
Masło ucieramy z olejem i cukrami, aż powstanie jednolita masa. Dodajemy ekstrakt waniliowy, a następnie po 1 jajku po każdy miksując chwilkę. Mąkę łączymy z sodą, proszkiem, cynamonem i kakao. Dodajemy do masy. Ucieramy chwilkę całość. Na koniec dodajemy jogurt i mieszamy. Ostatni element to cukinia. Dodajemy i mieszamy całość szpatułką.
Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (25 cm na 25 cm). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 45 minut do tzw. suchego patyczka. Następnie dodajemy kokosowy wierzch.

Wierzch kokosowy:
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 6 łyżek masła
  • 2 łyżki siekanych migdałów
Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę. Wykładamy na ciasto i dopiekamy ok. 7 minut.
Wyjmujemy i studzimy chwilkę w formie, a potem przekładamy na kratkę do studzenia.

Smacznego! :)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...