Najlepsza, ZDROWA szarlotka

Jak tylko zobaczyłam tą szarlotkę na Gotowanie i Wypieki z Pasją, wiedziałam, że muszę ją upiec. Szarlotka nie wymaga dużo pracy, robi się ją bardzo szybko i równie szybko znika. Bardzo smakuje mi owsiana kruszonka, którą niejednokrotnie wykorzystam także do innych ciast.
Ja robiłam z podwójnej porcji, bo u mnie ciasto zbyt szybko znika :) Dokonałam też lekkiej modyfikacji oryginalnego przepisu...



Najlepsza, ZDROWA szarlotka:




Na spód:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 115 g masła rozpuszczonego
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego ( dałam kilka kropel esencji waniliowej)
  • 1 łyżka wody 


Nadzienie:

  • 1,5 l prażonych jabłek z cynamonem
  • 1,5 opakowania galaretki cytrynowej

Na kruszonkę:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 80 g masła
  • 1/4 szklanki cukru

Płatki owsiane zblenderować do uzyskania grubo mielonej mąki. W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę, mąkę owsianą, sól i cukier, w drugiej misce składniki mokre: rozpuszczone masło, ekstrakt i wodę. Mokre wlać do suchych i mieszać do połączenia się składników.


Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na to wyłożyć ciasto, wgniatając je palcami w dno i boki. Ponakłuwać w kilku miejscach i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekać ok. 15 minut.

W międzyczasie przygotować kruszonkę: wymieszać razem miękkie masło, cynamon, cukier oraz płatki owsiane.

Podgrzać jabłka, doprowadzić do zagotowania. Wyłączyć i rozpuścić galaretkę.

Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, wyrównać, posypać kruszonką. Piec kolejne 40 minut, do zbrązowienia kruszonki (płatki łatwo się przypalają więc należy je kontrolować). Przed podaniem dobrze wystudzić.

Smacznego :) 


19 komentarzy:

  1. A właśnie zastanawiam się, jak wykorzystać swoje papierówki... To byłaby chyba dobra opcja. Ciasto wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też właśnie robiłam z papierówek (tak, w tle są inne jabłka) :) i dlatego ta galaretka do środka, aby się "trzymały" :)
      ciasto zdecydowanie polecam ;)

      Usuń
  2. Przepysznie wygląda, aż poczułam jak pachnie...

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm... zaczyna sie szarlotkowy sezon, uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. OO też mam zamiar dzisiaj robić szarlotkę:)
    Twoja musiała być pyszna<3
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie na bloga:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ooo , ja też niedawno robiłam szarlotkę pierwszy raz w życiu, ale wyszła bardzo smaczna :) Zapraszam do mnie : http://book-and-cooking.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. ach, szaleństwo, którego nie trzeba się wyrzekkać!

    OdpowiedzUsuń
  7. aaaaa! moja szarlotka - zmora! :))
    robiłam ją jakiś czas temu i - w smaku - oczywiście rewelacja.
    jednak nie doczytałam wtedy, że przed podaniem należy ją wystudzić i...kroiłam na żywca, zaraz po wyjęciu z piekarnika.
    Chyba nie muszę dodawać, że koncertowo rozpłynęła się na boki...a goście czekali już w ogródku na 'szarlotkę na ciepło'...
    w rezultacie wszyscy jedliśmy łyżeczkami pyszną, jabłkową 'owsiankę'. ;))

    OdpowiedzUsuń
  8. Aż zapachniało mi wypiekami babci <3.

    OdpowiedzUsuń
  9. muszę zrobić szarlotkę! wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ah, uwielbiam szarlotkę! a jeszcze z taką owsianą kruszonką to musi być niebo w gębie!<3

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniaaaaam! Dlaczego dopiero teraz wpadłam na Twojego bloga? Świetny przepis, koniecznie do wypróbowania :)
    Berliso ma sos czekoladowy na spodzie, prawda? Jeśli zrobisz taki to z pewnością zauważysz podobieństwo. Ba, domowy ryż lepszy! Tylko posłódź sobie :P

    OdpowiedzUsuń
  12. o jejku, pysznie i zdrowo, czyli tak jak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Właśnie zrobiłam i jest absolutnie przepyszna! I do tego można się zajadać bez wyrzutów sumienia, ekstra :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest mi bardzo miło czytać takie komentarze :) Bardzo się cieszę, że smakowała :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...