TRADYCYJNIE: Drożdżowe racuchy z jabłkami

Witajcie! W ostatnim czasie trochę zaniedbałam bloga, za co chciałabym Was bardzo przeprosić... Jednak mam nadzieję, że jeszcze o mnie pamiętacie i z chęcią zapoznacie się z nowym postem :) Wróciłam, lecz nie wiem na jak długo, ponieważ niedługo znów rozpocznie się rok akademicki i nie będzie czasu na szaleństwa w kuchni. A muszę przyznać, że trochę mi tego brakuje...

Ostatnio myśląc o blogu, doszłam do wniosku, że bardzo mało jest tutaj przepisów na dania, które u mnie w domu je się bardzo często. Nie są to jakieś wykwintne potrawy, ot takie "zwyklaki". Dlatego postanowiłam to zmienić i dziś przychodzę do Was z przepisem na drożdżowe racuchy. Ja uwielbiam je z dodatkiem pokrojonego jabłka w środku i posypane cukrem pudrem. Do tego kubek mleka i jestem w niebie... ♥


Racuchy z jabłkami:
Przygotować rozczyn. Mąkę i szczyptę soli wymieszać w misce. W środku zrobić dołek, wkruszyć drożdże, dodać cukier, zalać 3/4 szklanki ciepłego mleka (nie gorącego!). Przykryć ciepłą ściereczką i odstawić na ok. 15 minut w ciepłe miejsce. 
Po tym czasie dodać resztę mleka, dodać jajko i wymieszać. Ponownie odstawić na ok. 40 minut w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu wkroić jabłka.
Smażyć na rozgrzanym oleju z dwu stron na złoty kolor. Ja dodatkowo przykrywam, aby mieć pewność, że usmażyły się w środku.

Po usmażeniu posypać cukrem pudrem (i płatkami migdałów).

Smacznego! :)






14 komentarzy:

  1. Ale pulchne! Takie lubię najbardziej :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm... pysznie się prezentują ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczności! *.*
    Te racuszki prezentują się cudownie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojej uwielbiam je! Smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie typowo babcine-pyszne puchatki! <3

    http://worshipingmornings.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie podane, uwielbiam takie drożdżowe wypieki, chyba też muszę takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wspomnienie z dzieciństwa :) racuchy to jest to!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Klasyka! Uwielbiam takie racuchy :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...