Galette ze śliwkami

Galette to pochodząca z Francji rustykalna tarta o zawiniętych brzegach. Robi się ją bardzo szybko i znika w równie ekspresowym tempie :) Śliwki z cynamonem wypełniające tartę podczas pieczenia uwalniają piękny, jesienny już zapach. Ciasto do tej tarty jest zrobione bez jajek, a nieoczywistym dodatkiem jest kefir. Smakuje naprawdę dobrze i na pewno będę je wykorzystywała do innych wypieków. Galette spróbuję jeszcze upiec z innymi owocami oraz w wersji wytrawnej.
Ja moją tartę trochę za długo przytrzymałam w piekarniku, jednak w przepisie podaję poprawny czas pieczenia :)

Galette ze śliwkami:
(inspiracja: Moje Wypieki)

Składniki:
  • 240 g mąki pszennej
  • 140 g masła, schłodzonego
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 80 ml maślanki/kefiru, zimnego
Dodatkowo:
  • 550 g śliwek węgierek (lub innych), odpestkowanych, pokrojonych w grubsze plasterki
  • 2 łyżki posiekanych migdałów
  • 3 łyżki cukru, do posypania
  • 1 łyżeczka cynamonu, do oprószenia
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania ciasta

Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić, posiekać nożem, następnie szybko zagnieść, uformować z niego kulę, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.

Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 - 4 mm na kształt koła, delikatnie podsypując mąką. Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 

Śliwki wymieszać z posiekanymi migdałami, cynamonem i cukrem. Zostawiając  3 cm wolnego ciasta od brzegu, wyłożyć śliwki. Następnie brzegi ciasta założyć do środka, lekko je zlepiając (by nie odkleiły się podczas pieczenia). Ciasto na brzegach posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec w temperaturze 200 st. C przez około 35 – 40 minut, do wypieczenia. Około 10 minut przed końcem pieczenia przełączyć tylko na grzanie dolne, umieścić tartę bliżej grzałki. Wyjąć, wystudzić. Tartę podawać posypaną cukrem pudrem.

Smacznego! :)


37 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. To jest moje pierwsze galette i również bardzo je polubiłam :)

      Usuń
  2. Połączenie kruchego ciasta i śliwek nigdy się nie nudzi <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, jeszcze beza do tego i jestem w niebie ♥

      Usuń
  3. boskie ciasto na tę porę i tę szarą aurę za oknem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kawałek tarty, ciepła herbatka i pogoda nie będzie nam straszna :)

      Usuń
  4. Cudowna. W tygodniu też planuję zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ludzie, ale boska! Nigdy nie jadłam takie tarty, ale muszę koniecznie zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. też go piekę, jest znakomity :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zawsze będzie podobać mi się ten rustykalny charakter ciasta, świetnie wygląda;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie rustykalne wypieki mają coś w sobie, ciężko od nich oderwać oko (i usta także...) :D

      Usuń
  8. Świetne ciacho! Proste, ale takie sa najsmaczniejsze! A i wygląda ekstra!! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, te najprostsze zawsze jakoś najlepiej smakują :) Dzięki!

      Usuń
  9. Mmmm, kusząca propozycja na wrześniowe popołudnie przy herbacie!
    Ps.: Zdjęcie w ikonce widgetu ,,o mnie'' jest niesamowicie pozytywne i bardzo pasuje do bloga, super pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ostatnio zastanawiałam się nad jego zmianą, ale jeśli jest tak pozytywnie odbierane to może zostawię... :) Tak, to ciasto na jesienny podwieczorek sprawdzi się idealnie :)

      Usuń
  10. No no, wygląda obłędnie! :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie do wiary - nigdy nie robiłam galette. Idę zbierać śliwki do ogroodu!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wow, ta tarta wygląda fenomenalnie! :)
    Musiała być obłędna! *.*

    OdpowiedzUsuń
  13. OMG wygląda niesamowicie ! Śliwki z cynamonem kojarzą mi się z jesienią :) Musi pięknie pachnieć w całym domu podczas pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapach był piękny! Sprawiał, że wszyscy mieli jeszcze większą ochotę na tę tartę :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...