Znowu banany i kajmak. Domowa granola.

Tę granolę robię już od dawna i w sumie to nie wiem, dlaczego jeszcze nie podzieliłam się z Wami tym przepisem... Ale już nadrabiam zaległości, przecież nie mogę pozwolić, aby moi czytelnicy nie zobaczyli ( a może nawet zrobili (:  ) tak pysznej granoli.
To już drugi post pod rząd, w którym pojawia się połączenie banana i masy kajmakowej (jeśli jeszcze nie widzieliście przepisu na Mini Banoffee Pie to serdecznie zapraszam), ale chyba nie muszę już Wam pisać, jak bardzo je uwielbiam, prawda? ;)
A co do granoli, to jest pyszna i bardzo chrrrrupiąca - wydaje mi się, że to właśnie dzięki dodatkowi masy kajmakowej. Jeśli tak samo jak ja uwielbiacie takie smaki, to nie czekajcie dłużej, upieczcie tę granolę! :)

Granola bananowo-karmelowa:
  • 200 g płatków owsianych
  • 100 g płatków żytnich
  • 50 g mieszanki otrąb (owsianych, pszennych żytnich)
  • 50 g wiórek kokosowych
  • 25 g ziaren sezamu
  • 30 g ziaren słonecznika
  • 1 1/2 - 2 średnie banany
  • 2-3 łyżki miodu
  • 2 łyżki masy kajmakowej
  • 1 łyżka oleju
Po upieczeniu:
  • 30 g orzechów laskowych
  • 70 g żurawiny
Wszystkie suche składniki wymieszać w misce. W drugim naczyniu rozgnieść banany widelcem, dodać miód, olej, masę kajmakową i wymieszać. Wymieszać ze sobą zawartości obu naczyń. Taką mieszankę należy równomiernie wyłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do ok. 150-160 st. C. Piec ok. 50 minut ( w czasie pieczenia należy granolę zamieszać kilka razy, aby się nie spiekła).
Po upieczeniu odstawić granolę do ostygnięcia, następnie wmieszać do niej orzechy i żurawinę.

Smacznego! :)


25 komentarzy:

  1. Proszę wyślij mi jej trochę ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też chcę odrobinę! :) Piękny słoiczek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje dzieciaki uwielbiają taką granolę. Przyrządzasz im taki słoiczek i stajesz się ich ulubioną ciocią :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowa jest najpyszniejsza<3

    OdpowiedzUsuń
  5. ładna i złocista, a nie jak mola spalona -.-

    OdpowiedzUsuń
  6. najlepsza z najlepszych -domowa! a do tego widzę, że tu w tak pysznych smakach :)

    OdpowiedzUsuń
  7. nie ma to jak takie domowe śniadanko:) mniamm

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie wygląda i zapewne cudnie smakuje. Domowa granola nie ma sobie równych!

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię tu zaglądać, bo zawsze na zdjęciu znajdę słoiczek dobrości!

    OdpowiedzUsuń
  10. Granola z kajmakiem musi być pyszna! Bardzo ładny słoik :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Samo zdrowie i do tego wiem co jem. Słoiczek i nalepka bardzo piękny.

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam takie chrupiące i zdrowe przysmaki na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda o niebo lepiej niż sklepowa!

    OdpowiedzUsuń
  14. Musi być pyszna, gdzie kupiłaś taki słoik?

    OdpowiedzUsuń
  15. Żadna kupna granola nie smakuje tak jak zrobiona w domu! A im bardziej chrupie tym lepsza:)
    Olu jakim obiektywem robisz zdjęcia? Super rozmycie tła uzyskujesz przy sporym zakresie ostrości pierwszego planu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. korzystam z obiektywu 50/1.8 :)

      Usuń
    2. Dziękuję za szybką odpowiedź Olu:)
      Tak czułam, że to będzie 1.8.
      Ostatnio testowałam 1.4 ale ma mniejszy zakres ostrości kadru.

      Usuń
  16. Woooow, taka granola sprawi, że nie będę potrzebować budzika. Sama wstanę, wiedząc, że mam coś tak pysznego na śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Smakowity słoiczek! Świetnie się prezentuje takie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. ojojoj! pyszność na horyzoncie!! :D wygląda wspaniale!
    zapraszam do mnie na giveaway'a :D
    http://sweetcorner8.blogspot.com/2014/01/roszpunkowe-urodziny-druga-rocznica.html

    OdpowiedzUsuń
  19. świetny początek dnia, to jest śniadania

    OdpowiedzUsuń
  20. Nigdy nie dodawałam bananów do granoli, chyba pora to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...