Granola kokos i ananas - moja ulubiona

Ta granola jest bardzo niebezpieczna :) Jeśli ją już raz się upiecze to później już nie można przestać jej robić... Smak tej granoli uzależnia! Nic dziwnego, bo jest naprawdę pyszna :) Wszystkie składniki idealnie się komponują. A lekko rozpuszczona czekolada, otulona płatkami smakuje obłędnie. 
Najbardziej lubię ją jeść z jogurtem naturalnym polaną miodem, mmm...
Gorąco polecam! :)

Granola kokos i ananas:
  • 4 szklanki płatków owsianych
  • 2 szklanki wiórek kokosowych
  • 1 szklanka płatków migdałów
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika/sezamu/siemienia
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki miodu
  • 2-3 czubate łyżki masy krówkowej (można pominąć i zastąpić większą ilością miodu)
  • 1 szklanka suszonego ananasa
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
Składniki suche i mokre (oprócz ananasa i czekolady) wymieszać w dwóch oddzielnych miskach. Następnie połączyć składniki. Tak przygotowaną masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (lepiej jest rozłożyć cieńszą warstwę na większej ilości blach). Piec w temperaturze ok. 160-170 st. C przez ok. 40-50 minut do całkowitego wysuszenia. Granolę podczas pieczenia należy mieszać, aby się nie przypaliła. 
Wyjąć z piekarnika i po ok. 10 minutach wyłożyć na nią pokrojoną w kostkę czekoladę i kawałki suszonego ananasa. 
Gdy wystygnie, wymieszać i przełożyć do pojemników. Należy ją przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach.

Smacznego! :)



7 komentarzy:

  1. Moje smaki! Brzmi wspaniale, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie jestem na tak, pysznie wygląda<3

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pyszności! Takie śniadanie i od razu dzień jest lepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ta granola musi być tak smaczna, że nie mogę nie zapisać przepisu i nie spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. takie śniadanie, to ja rozumiem:) mniam

    OdpowiedzUsuń
  6. Do zrobienia domowej granoli nigdy mnie nie trzeba namawiać ;) Uwielbiam! :) I w dodatku jeszcze z czekoladą <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Żałuję, że nie zrobiłam takiej zanim przeszłam na dietę prawie-bezglutenową... ale to nic! I tak sobie zrobię z jakichś bezglutenowych różnistych płatków, narobiłaś mi smaka :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...