Proste i... pyszne ciasto z jabłkami mam dla Was dzisiaj :)
Jest to przepis na ciasto, który możecie wykorzystać, gdy po wykonaniu innego deseru zostaną Wam białka, jak na przykład po zrobieniu Malinowej chmurki. Już nie będziecie musieli robić tak popularnego, ale zarazem pysznego pieguska... To ciasto jest znacznie bardziej wilgotne i miękkie. A z dodatkiem jabłek, cynamonu i płatków migdałów smakuje przepysznie. Kolejną zaletą jest łatwość i szybkość jego przygotowania. Dodatkowo ilości składników możecie zwiększać lub zmniejszać (w zależności od ilości białek) zachowując podane proporcje.
Proste ciasto z jabłkami:
(inspiracja: Przyślij przepis)
- 1 szklanka białek
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka oleju
- 1 - 1 1/2 szklanki cukru
- 1 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- jabłka (u mnie 3-4)
- płatki migdałów
- cynamon
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Dodać cukier i ubijać tak długo aż cukier się rozpuści. Dodać letnie mleko, olej i wymieszać. Następnie stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia cały czas mieszając. Wylać połowę ciasta do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na ciasto ułożyć część pokrojonych w plasterki jabłek, wyłożyć resztę ciasta i ułożyć pokrojone w ósemki jabłka. Posypać cynamonem i płatkami migdałów. Piec w 160 st. C około 30 min. do suchego patyczka.
Wszystkie składniki należy odmierzać szklanką/naczyniem o takiej samej pojemności.
Smacznego! :)
Już wiem co niedługo zrobię! Musi być boskie :)
OdpowiedzUsuńniby proste, a zaśliniłam monitor na jego widok!:D
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne, uwielbiam takie lekkie ciasta: )
OdpowiedzUsuńpycha! :)
OdpowiedzUsuńFajne, taki bloczek zjadłbym za jednym razem :D
OdpowiedzUsuńPyszota!
Ciekawe to ciacho ;)
OdpowiedzUsuńświetne ciasto, do upieczenia na dniach!
OdpowiedzUsuńserdecznie zapraszam do mnie, dodaję do zakładki "ulubione" :)
Ciasta z jabłkami to moje ukochane ciasta, na białkach nie robiłam, teraz juz mam przepis :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! *.*
OdpowiedzUsuńŚwietne to ciasto, jak chmurka! :)
Leciutkie i pyszne być musiało:)
OdpowiedzUsuńświetny placek! :)
OdpowiedzUsuńMusi być bardzo delikatne :) Chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńjabłka, cynamon i jeszcze migdały, musiało smakować pysznie!
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, uwielbiam takie jasne ciacha:)
OdpowiedzUsuńDzisiaj natknęłam się na biszkopt z kremówką i jogurtem, też biały jak śnieg i przepomniał mi się Twój przepis. Spróbuję pokombinować z tymi biszkoptami, moze powstanie jakiś torcik:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
Fajne ciasto takie proste, nie wymagające a do tego apetyczne. To co lubię!
OdpowiedzUsuńciasta z jabłkami zawsze dobre, a tu jeszcze świetny pomysł na wykorzystanie białek:)
OdpowiedzUsuńBaaardzo apetyczne!
OdpowiedzUsuńmuszę zapisać, bo białek zawsze zostaje :)
OdpowiedzUsuńJakie wymiary ma/miała ta forma do pieczenia?
OdpowiedzUsuńDzięki, właśnie szukałam przepisu z wykorzystaniem samych białek.
Cieszę się, że mogłam pomóc ;) Blaszka ma ok. 28x24 cm ;)
UsuńCiasto w piekarniku zobaczymy co z tego wyjdzie,😊 mam nadzieję że rodzinie będzie smakować
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na wykorzystanie białek. A najważniejsze, że szybko się robi.
OdpowiedzUsuńZero waste w praktyce :)
OdpowiedzUsuń