Może to ta deszczowa pogoda wpłynęła na to, że zachciało mi się czegoś kojarzącego się z ciepłem... Lecz tak naprawdę tego ciasta w moim domu nie piecze się tylko w okresie świąteczno-zimowym, lecz przez cały rok. Ot, taki piernik - nie piernik :)
Idealne, gdy nie mamy czasu a potrzebujemy jakiegoś ciasta. Robi się je bardzo szybko, wsypujemy wszystko do miski, mieszamy i gotowe! A smak... szybkość z jaką znika mówi sama za siebie :)
Ciasto piernikowe:
- 3 jaja
- 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki oleju
- cukier wanilinowy
- po 1/2 łyżeczki cynamonu, sody, kakao, przyprawy piernikowej
Po upieczeniu można przekroić na pół i przełożyć bitą śmietaną z orzechami lub przełożyć masą budyniową. Ja dodaję do ciasta 2-3 jabłka pokrojone w kostkę.
Smacznego :)
Szybkie, akurat na "ciastowego głoda". :) Wygląda pysznie, nie wiem, jak Ty to robisz, że piernik tak wyrasta :D Mój na święta był raczej płaski (dobrze, że nie płaski w smaku ;p).
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńsuper fajny przepis i z mała ilością sody :)
OdpowiedzUsuńCiasto piernikowe, to jedno z moich ulubionych! Będę tutaj zaglądać! :)
OdpowiedzUsuńprosty i smaczny przepis :) super!
OdpowiedzUsuńMogę z Tobą zamieszkać? Będziesz mi piekła takie ciasta a ja już nie będę musiała ślinić się przed komputerem.
OdpowiedzUsuńjasne, zapraszam :) będę miała okazję do częstszego pieczenia :)
UsuńAle piękne zdjęcia;]
OdpowiedzUsuńZjadłabym taki piernik:)
Jak tylko przyjdzie taka porządna jesień zabieram się zapieczenie;]
Uwielbiam zapach korzennych przypraw..
Taki cynamon.. co pięknie pachnie.. aż mi się marzy:]
Czuć, że zbliża się jesień :) Piernik na oleju musi być mięciutki i delikatny (że nie wspomnę, że zdrowszy niż na maśle). Mmm... rozmarzyłam się :)
OdpowiedzUsuńach, ekspres!
OdpowiedzUsuńna pewno pyszne.
ja mam tak, że jak jest nadmiar owoców itp. to mi się marzą takie zimowe smaki :)
OdpowiedzUsuńmniaaam zapachniało świętami <3 uwielbiam wszelakie pierniki i ten ich cudowny zapach ^^
OdpowiedzUsuńzrobiłam, ale jak to ja, zawsze muszę coś zepsuć, nie mam pojęcia co, zakalec od samego dołu do samej góry haha całe ciasto ma może z 3cm grubości , sama nie mogę uwierzyć, że mogłam zrobić coś nie tak przy tak łatwym przepisie, spróbuję jeszcze raz ! :D pozdrawiam
OdpowiedzUsuńo jejku :( ten przepis jest sprawdzony, robiony setki razy jeszcze przed założeniem bloga i zawsze ciasto wychodziło puszyste :)
Usuńkoniecznie spróbuj jeszcze raz :)
Mi wyszło identyczne, sam zakalec. Wyłączyłam po 50 minutach, zostawiłam w piekarniku i opadło. Ciasto wydawało mi się dość rzadkie, może za rzadkie.
UsuńDrugi raz też nie wyszło. Znowu opadło zanim otworzyłam piekarnik, tym razem po 40 minutach pieczenia i o suchym patyczku. Na pewno są podane wszystkie składniki? Chyba, że jeszcze za rzadkie zrobiłam, ale wątpię, bo dodałam mniej mleka i 2 pełne szklanki mąki.
OdpowiedzUsuńStrasznie mi przykro... Aż sama zaczęłam się zastanawiać, czy wszystkie składniki są napisane. Obecnie nie mam dostępu do tego przepisu w "oryginale", jak tylko będę w domu to to sprawdzę :)
UsuńCześć,
OdpowiedzUsuńproszę o doprecyzowanie składników :)
1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki - o jakiej gramaturze / ml tu mówimy? Słoiczek słoiczkowi nie równy ;)
cukier wanilinowy - ile?