Na hiszpańską nutę! Tortilla ze szpinakiem i fetą

Kiedy tylko zobaczyłam na blogu My man's kitchen tę tortillę , wiedziałam, że to tylko kwestia czasu kiedy pojawi się w mojej kuchni. No i właśnie zrobiłam ją wczoraj na obiad (lepiej nie pytajcie z ilu porcji ^^). I choć moja rodzina za jedzeniowymi"nowościami" zwłaszcza obiadowymi nie przepada to ta tortilla znikła zadziwiająco szybko :) Smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam Wam ten przepis!

Hiszpańska tortilla ze szpinakiem i fetą:
(przepis cytuję za autorem z jedną małą zmianą)
  • 3 jaja
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2-3 ziemniaki*
  • pół małej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 80g sera feta pokrojonego w kostkę
  • 100g szpinaku
  • 1/3 szklanki tartego żółtego sera
  • 3 łyżki oleju lub masła
  • sól (pamiętajcie, że feta jest już słona), pieprz
  • pęczek szczypioru do podania
Na patelni o średnicy 18cm rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać cebulę oraz ziemniaki. Podsmażyć na złoty kolor i zdjąć z ognia. Na patelnię wrzucić szpinak oraz czosnek, krótko podgrzewać, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Dodać do ziemniaków z cebulą.
W misce roztrzepać jajka z jogurtem, dodać fetę oraz podsmażone warzywa. Ja do masy jajecznej dodałam także garść startego sera żółtego. Doprawić solą i pieprzem.
Patelnię dobrze rozgrzać z pozostałym na nim tłuszczem i wylać na nią masę jajeczną. Zmniejszyć płomień, przykryć pokrywką i smażyć ok. 7-8 minut, aż ładnie się zrumieni od spodu.
Po 8 minutach zsunąć tortillę na talerz, patelnię przesmarować ręcznikiem zwilżonym w oleju i nakrywając nią talerz z omletem odwrócić ją do góry dnem. Z wierzchu posypać startym serem, przykryć pokrywką i dosmażać ok. 2 minut.
Podawać z dużą ilością szczypiorku.
*można użyć zarówno surowych, jak i gotowanych ziemniaków. Tylko należy pamiętać, że te pierwsze podsmażamy dłużej i jeszcze bez cebuli.

Smacznego! :)





______________________

18 komentarzy:

  1. Uwielbiam szpinak! I hiszpańskie klimaty! :) Więc ta tortilla baaardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wyszło. Ciesze się, że smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam połączenie szpinaku i fety :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ smakowity kąsek :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pierwszorzedne zdjecia! No i tortilla niczego sobie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smacznie się prezentuje:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. kusząco wygląda, ser feta i szpinak, sama bym taką zjadła ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dla mnie, ser, feta, szpinak! Robię na dniach, nie ma bata:D

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudne kolorki i danie pierwsza klasa!

    OdpowiedzUsuń
  10. a najlepsze jest to, że można to jeść na śniadanie, obiad, a nawet kolację

    OdpowiedzUsuń
  11. rewelacja! smaczne składniki, więc i efekt musi zachwycać

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda obłędnie! Zjadłabym taką w 5 minut! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. uwielbiam szpinak!:) a już w połączeniu z fetą to kosmos :))

    OdpowiedzUsuń
  14. kocham szpinak i takie połączenia! pięknie podane! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. Oho... to coś dla mnie. :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...