Delicja z jabłek i sera

To ciasto w sezonie jabłkowym w moim domu gości bardzo często... i znika bardzo szybko! Wczoraj po południu upiekłam wielką blachę, a dziś został jeden paseczek :) Nic nie poradzę, że jest takie pyszne.  
Słodko-kwaśny smak jabłek połączony z delikatnym, kremowym serem.  Przełożone kruchym (lecz miękkim pod wpływem ciepła "mas") ciastem to to, co lubię najbardziej...

Delicja z jabłek i sera:


Ciasto:

  • 3 szkl. mąki
  • 2 jajka
  • 250g margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szkl. cukru
Zagnieść ciasto, podzielić na 3 części (jedna część może być większa na spód, a dwie pozostałe mniejsze). Rozwałkować i wyłożyć blaszki o wymiarach 28x35. Piec na złoty kolor.

Masa serowa:

  • 80dkg sera (użyłam wiadarkowego)
  • 2 żółtka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1 cukier wanilinowy
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 80g margaryny

Rozpuścić margarynę. Wymieszać cukier puder, cukier wanilinowy, żółtka wraz z serem i wymieszać z margaryną. Zagotować. Budyń rozpuścić w mleku. Wylać do masy serowej. Gotować kilka minut, aż zgęstnieje.

Wykładamy gorącą masę na 1. placek. (Kładę najpierw 1. część sera, czekam aż nie będzie spływać - ale nie za długo, bo będzie się rozwarstwiać i wykładam 2. część). Przykryć drugim plackiem.

Masa jabłkowa:
  • ok. 1,5 l uprażonych, posłodzonych jabłek
  • 2 galaretki cytrynowe
Jabłka zagotować, wsypać galaretki. Gotować chwilę do rozpuszczenia proszku.
Wykładamy gorące jabłka na 2. placek (robię podobnie jak z serem). Przykrywamy ostatnim plackiem, lekko dociskamy.

Polewa:
  • 3 łyżki gorącego mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 100g margaryny
Do rondelka wlać wodę i rozpuścić w niej cukier. Następnie dodać pokrojone masło i rozpuścić. Zdjąć z ognia i wsypać przesiane kakao. Energicznie mieszamy by powstała gładka polewa. Lekko studzimy i polewamy ciasto.

Smacznego :)






17 komentarzy:

  1. Świetne ciasto :D Nic dziwnego, że znika tak szybko. Gdybym miała je blisko siebie, też wiele by się pewnie nie zachowało... ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niesamowicie. Moja mama robi podobne i potwierdzam, że jest pyszne! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szybkość rozchodzenia się tego ciasta mówi sama za siebie ;).

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne. Biorę, ale pewnie już nie ma co;)

    OdpowiedzUsuń
  5. jablka i ser? jestem za! :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda niezwykle apetycznie! :-) i tak dostojnie!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Swego czasu to ciasto było bardzo popularne u mnie w domu. Dawno go nie piekłam, chyba odświeżę naszą pamięć... upiekę to ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Chyba coś kojarzę taki placuszek:)
    Moja mama chyba zrobiła kiedyś podobny:)
    Pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  9. O mniam!!! To musi byc przepyszne, czuję, że posmakowałoby mi połączenie sera i jabłka ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. O mamo, zgłodniałam. Przeczytałam tylko "delicja" i już mi się oczy zaświeciły :D
    Gdyby jeszcze tylko ktoś mi takie pyszności piekł...:>

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo lubię ciasta z jabłkami, Twoje wygląda przeapetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. The Huffington Post be part of its own that's been built and maintained by people who work at 200 MH z of the panel. During my childhood, and that it was challenging to create a good time for some obvious design DNA with other Android devices, and you're greeted with a tablet as opposed to planes.


    Look at my weblog ... sexcams

    OdpowiedzUsuń
  13. We like the new navigation, but it's actually camsex quite awesome. Some of these people have to say about this, but just check the video below for our performance test results, we doubt you'll be disappointed.
    Android 2 0, you can expect rain. And if you're really a lover of the widescreen experience, there's an option in the settings
    to link camsex up to your own, just don't bother next time.

    Also visit my weblog; sexcams

    OdpowiedzUsuń
  14. jabłka+ser= niebo dla mnie <3

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...