Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami lata

Nie wiem jak nigdy wcześniej mogłam nie jeść tego ciasta. Ja się pytam JAK? Dlaczego nie spotkałam go na żadnym rodzinnym przyjęciu, czy na imprezie u znajomych? Dopiero tutaj, w świecie blogerów poznaję takie pyszności i za to chciałabym Wam podziękować - za inspiracje i motywacje :) 
Jeśli ktokolwiek jeszcze nie piekł tego ciasta to koniecznie musi wypróbować! Pyszności! :)
Kruche ciasto z delikatną, słodką pianką i owocami to połączenie idealne...  Idealne na prezent urodzinowy dla samej siebie, bo dziś są moje urodziny :D


Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami lata:


Składniki na kruche ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
  • 250 g masła lub margaryny, zimnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Delikatna budyniowa pianka:
  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)*
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
Ponadto:
  • 500 g malin i jeżyn (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
  • cukier puder do oprószenia
Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).
Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)


19 komentarzy:

  1. Wygląda baardzo apetycznie. Dla takiego budyniowego pożeracza jak ja to ciasto jest idealne. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znakomicie wygląda, dużo owoców i pyszna masa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne ciasto ,kiedyś je robiłam ,jest świetne w smaku ;*

    OdpowiedzUsuń
  4. budyniowe ciasto brzmi cudownie ♥ mam ochote na kawalek! albo i dwa! ^^

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin:) Ja też nie miałam jeszcze okazji spróbować tego ciasta, ale mam nadzieję, że wkrótce się to zmieni. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za życzenia :) koniecznie wypróbuj tego ciasta jest nieziemsko pyszne!

      Usuń
  6. Ależ kusisz tym ciastem i zachętami aż chyba takie niedługo zrobię ;>.

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam budyniowe ciasta z owocami <3 cudo *_*

    OdpowiedzUsuń
  8. najlepszego! sto lat, sto lat!
    takie ciasto idealnie nadaje się na tak wspaniała okazję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) dokładnie, nawet lepsze od tortu :D

      Usuń
  9. Wszystkiego najlepszego. Ja z pewnością spróbuję zrobić to ciasto, bo wygląda niezwykle zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) nie dość, że tak wygląda to i smakuje wybornie :P polecam!

      Usuń
  10. Piekłam takie tylko, że z malinami, pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Aż chce się wziąć kawałek i schrupać :)

    OdpowiedzUsuń
  12. We find the use of social media applications and tools
    designed to help publicists deliver sexcam and
    monitor better results.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...