To ciasto zawsze piecze moja Mama i zawsze wychodzi przepyszne, zawsze się udaje. W przepiśniku pod tytułem "Szarlotka na ucieranym cieście". Bez wątpienia nie zastąpi tradycyjnej szarlotki, ale warto czasami spróbować czegoś innego. Robi się je bardzo szybko, a znika w równie szybkim tempie :)
Szarlotka na ucieranym cieście:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki śmietany
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- cukier wanilinowy
- 250g margaryny + 1 łyżka smalcu
- smażone jabłka
Połowę ciasta wykładamy na blachę i podpiekamy (w temp. ok. 180st. C). Następnie wykładamy smażone jabłka i zalewamy resztą ciasta. Pieczemy.
Do jabłek możemy dodać kaszę manną lub galaretkę.
Smacznego :)
Mamine przepisy zawsze się sprawdzają, co doskonale widać po Twoim cieście. :) Efekt jest niesamowity!
OdpowiedzUsuńMama robi podobne! Chyba dzisiaj też zrobię jabłecznik, ale w wersji mojej babci, bo narobiłaś mi ochoty.
OdpowiedzUsuńMoja babcia robi przepyszną;)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńCiasto mamy zawsze najlepszeQ:)
ciasto mamy zawsze przepyszne :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda, na pewno pysznie smakuje :)
OdpowiedzUsuńpiekne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńnie wspominając już o tym wspaniałym cieście ;]
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia ;)
OdpowiedzUsuńpyszne zdjęcia i przepis:)))
OdpowiedzUsuńOstatnio bardzo polubiłam ciasta z jabłkami, sama wczoraj upiekłam :) Mamine przepisy zawsze wychodzą!
OdpowiedzUsuńWszystko co z jabłkami ubóstwiam, tak samo ciasta. Wygląda bardzo, bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńSzarlotka, szarlotką..na pewno pyszna, ale mnie zachwyciło pierwsze zdjęcie :)
OdpowiedzUsuńkocham mamine wypieki, niby ciągle te same, niezmienne... ale w tym ich urok
OdpowiedzUsuńzawsze i wszedzie kocham ciasta z jablkami :D
OdpowiedzUsuńbardzo fajna wersja, dzięki za dodanie zdjęcia!
OdpowiedzUsuńmnie taka wersja tez kojarzy się z domem i mamusią :)
OdpowiedzUsuńPiękna, wyobrażam sobie jak pysznie musi smakować... <3
OdpowiedzUsuńGorąco polecam ten przepis. Dziś upiekłam z niego ciasto i wyszło fantastycznie!
OdpowiedzUsuńniezmiernie się cieszę, że smakowało :)
Usuń