Ciasto z jabłkami mojej Mamy

A u mnie znowu jabłka... ale co poradzę, gdy sezon w pełni, a jabłonki bogato obrodziły w tym roku? :)
To ciasto zawsze piecze moja Mama i zawsze wychodzi przepyszne, zawsze się udaje. W przepiśniku pod tytułem "Szarlotka na ucieranym cieście". Bez wątpienia nie zastąpi tradycyjnej szarlotki, ale warto czasami spróbować czegoś innego. Robi się je bardzo szybko, a znika w równie szybkim tempie :)

Szarlotka na ucieranym cieście:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • cukier wanilinowy
  • 250g margaryny + 1 łyżka smalcu
  • smażone jabłka 
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać śmietanę, a następnie rozpuszczoną margarynę ze smalcem (przestudzone), proszek do pieczenia z mąką i na końcu ubite białka (mieszać łyżką).
Połowę ciasta wykładamy na blachę i podpiekamy (w temp. ok. 180st. C). Następnie wykładamy smażone jabłka i zalewamy resztą ciasta. Pieczemy.
Do jabłek możemy dodać kaszę manną lub galaretkę.

Smacznego :)








20 komentarzy:

  1. Mamine przepisy zawsze się sprawdzają, co doskonale widać po Twoim cieście. :) Efekt jest niesamowity!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mama robi podobne! Chyba dzisiaj też zrobię jabłecznik, ale w wersji mojej babci, bo narobiłaś mi ochoty.

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjne zdjęcia:)
    Ciasto mamy zawsze najlepszeQ:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciasto mamy zawsze przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniale wygląda, na pewno pysznie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. piekne zdjęcia.
    nie wspominając już o tym wspaniałym cieście ;]

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszne zdjęcia i przepis:)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Ostatnio bardzo polubiłam ciasta z jabłkami, sama wczoraj upiekłam :) Mamine przepisy zawsze wychodzą!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wszystko co z jabłkami ubóstwiam, tak samo ciasta. Wygląda bardzo, bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Szarlotka, szarlotką..na pewno pyszna, ale mnie zachwyciło pierwsze zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. kocham mamine wypieki, niby ciągle te same, niezmienne... ale w tym ich urok

    OdpowiedzUsuń
  12. zawsze i wszedzie kocham ciasta z jablkami :D

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo fajna wersja, dzięki za dodanie zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  14. mnie taka wersja tez kojarzy się z domem i mamusią :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękna, wyobrażam sobie jak pysznie musi smakować... <3

    OdpowiedzUsuń
  16. Gorąco polecam ten przepis. Dziś upiekłam z niego ciasto i wyszło fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...