poniedziałek, 4 marca 2013

LEMBAS - chlebek elficki (pełen wszystkiego, co najlepsze)

 Dawno mnie nie było na blogu, ale w kuchni nie próżnowałam... Trochę też byłam mniej obecna u Was, jednak i tak często starałam się zaglądać i komentować :) Mam nadzieję, że nie macie mi tego za złe :)
Dopadło mnie jakieś choróbsko, więc korzystając z wolnej chwili dodaję przepis. Inspiracją byłą dla mnie  Kaś - to właśnie na jej blogu zobaczyłam to cudo :) Od razu wiedziałam, że muszę je zrobić. Jego wnętrze jest wspaniałe, znajdują się w nim: czekolada, orzechy włoskie i laskowe, migdały, wiórki kokosowe, suszone morele, żurawina... Jest zdrowy i pożywny - zaspokaja głód na długo. Świetnie spisuje się jako przekąska do szkoły/pracy. Idealny dla wielbicieli bakalii - takich jak ja! :)
Niestety znalazłam jedną wadę: stanowczo zbyt szybko znika :/

Lembas: 
(przepis cytuję za Kaś)

  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 100 g roztopionego masła
  • 3 łyżki waniliowego serka homogenizowanego
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczka sody
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • garść moreli
  • garść orzechów włoskich
  • 100 g orzechów laskowych
  • garść płatków migdałowych
Jajka utrzeć z cukrem na gładką i puszystą masę. Ciągle mieszając, dodać roztopione i przestudzone masło, a kolejno serek homogenizowany.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, po czym wszystko wsypać do masy jajecznej i wymieszać mikserem- najpierw wsypać połowę sypkich składników i wymieszać, później resztę - wymieszać.
Na koniec dodać do ciasta bakalie: wiórki kokosowe, skórkę pomarańczową, czekoladę (posiekaną), morele oraz orzechy włoskie. Wmieszać je w ciasto dużą łopatką/łyżką.
Ciasto przełożyć do średniej wielkości foremki keksowej, wyrównać z wierzchu i posypać orzechami włoskimi oraz płatkami migdałowymi.
Piec w 180 stopniach przez 40-50 minut - ja piekłam w 160 stopniach przy termoobiegu przez 65 minut. Ciasto jest upieczone, kiedy patyczek wbity w środek ciasta jest suchy po wyjęciu.

RADA Kaś: Jeśli chcemy aby ciasto było 'na wynos' polecam wmieszać płatki migdałowe i orzechy laskowe do ciasta - wysypane z wierzchu wyglądają efektownie, ale łatwo odpadają od ciasta.

Smacznego :)






23 komentarze :

  1. Podoba mi się ten chlebek! To taka jeszcze bogatsza wersja keksu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bogatsza i zdrowsza! bo zamiast kandyzowanych owoców, które najczęściej zawierają syrop glukozowy, tutaj są suszone owoce i orzechy :)

      Usuń
  2. pełen pyszności! chyba muszę wybrać się do sklepu po bakalie.. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bakalia goni bakalię:D Coś dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze nie piekłam tego chlebka, ale wygląda smacznie... Coś jak keks :)

    OdpowiedzUsuń
  5. już go widziałam i ślinka pociekła mi aż podwójnie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały jest ten chlebek! Rzeczywiście ma w sobie wszystko, co najlepsze :) Przepis warty zapamiętania i wykorzystania :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda rewelacyjnie, jeszcze go nie piekłam ale czas to zmienić:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszniasty chlebek ... fajnie napakowany dodatkami ... zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. prawdziwie elficki!
    i ja muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Całe szczęście już wróciłaś :) I to z takim przepisem!

    OdpowiedzUsuń
  11. Urzekłaś mnie tym chlebkiem.
    Obserwuję i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. słowo elficki kojarzy mi się z różnorakimi baśniami, które w dzieciństwie uwielbiałam. :D
    zjadłabym go chętnie!

    OdpowiedzUsuń
  13. mniam mniam i zdrowo )

    dodaje do obserwowanych

    OdpowiedzUsuń
  14. musze kiedyś spróbować, wygląda wyśmienicie!

    www.cookplease.blogspot.com zapraszam na cannelloni! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zostałaś przeze mnie otagowana, zapraszam :) http://justbreeakfast.blogspot.com/2013/03/237-liebster-blog-x-xi.html

    OdpowiedzUsuń
  16. Taki chlebek pochłonęła bym w całości ! Wygląda i pewnie smakuje znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Przepięknie wygląda !
    + muszę dodać do obserwowanych ! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. bardzo się cieszę, że wypróbowałaś przepis, pysznie Ci się upiekł :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...