Ślimaczki czosnkowo-ziołowe:
Ciasto:
- 225 ml letniego mleka
- 15g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 450g mąki pszennej (typ 650)
- 30g roztopionego masła
- 1 jajko
Nadzienie:
- 50g masła
- 100g ziołowego serka topionego
- 2 łyżki startego na tarce sera żółtego
- pęczek koperku
- 4 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- sól do smaku (niekoniecznie)
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąty ( ja podzieliłam ciasto na 2 części i rozwałkowałam na prostokąty ok. 30x40). Posmarować masłem, zwinąć wzdłuż dłuższego boku, kroić po 2-3 cm. Bułeczki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 190 st. 15-20 min.
Smacznego :)
Uwielbiam aromat czosnku w świeżych bułeczkach. :) Kradnę jedną!
OdpowiedzUsuńUrocze;) Podoba mi się ten dodatek serka;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Malwinna
cudowne, na pewno smakują obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńPiękne ślimaczki i wyglądają bardzo pysznie :)
OdpowiedzUsuńJak z czosnkeim to coś dla mnie i mojej mamy;)!
OdpowiedzUsuńooo chciałabym takie wytrawne bułeczki!
OdpowiedzUsuńbułeczki i czosnek, mmm, lubię takie smaki!
OdpowiedzUsuńAle super wyglądają, uwielbiam czosnek, chętnie bym spróbowała takiego ślimaczka :)
OdpowiedzUsuńmniammm bułeczki wyglądają super smakowicie, uwielbiam czosnek, zioła, to coś jak najbardziej dla mnie :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńrewelacyjne, do tego te zioła. super.
OdpowiedzUsuńkoniecznie muszę wypróbować, czosnek uwielbiam
OdpowiedzUsuńCzosnek i zioła, dokładnie moje smaki! To też chcę zjeść!
OdpowiedzUsuń(Chyba zjem większą część Twojego bloga :D )