Takiego ciasta ze śliwkami jeszcze nie jedliście...

Czas leci bardzo (za) szybko... Dopiero dziś, patrząc do kalendarza, uświadomiłam sobie, że połowa września już za nami, a na drzewach liście zaczynają zmieniać barwy... Na szczęście, udało mi się już przerobić śliwki i nasmażyć pyszne konfitury :) Ale przecież śliwki są też pyszne w cieście!

Kiedy znudzą się Wam już wszelkie ucierane ciasta ze śliwkami, koniecznie zróbcie to - Madeira cake! Jest delikatne, puszyste, z cytrusową nutą, płatkami owsianymi i migdałami (które przyjemnie chrupią podczas jedzenia). A do tego polewa z białej czekolady, mmm...
 Niby takie zwykłe, a zarazem niezwykłe... Polecam!

Ciasto Madeira ze śliwkami:

Ciasto:
  • 520 g sliwek
  • 200 g miekkiego, niesolonego masla
  • skorka i sok z 1 pomaranczy
  • 120 g cukru muscovado
  • 50 g drobnego cukru do wypiekow
  • 4 jaja
  • 50 g zmielonych migdalow
  • 250 g maki samorosnacej
  • 60 g płatków owsianych
Polewa:
  • 50 g białej czekolady
  • 25 g śmietany kremówki
Rozgrzać piekarnik do 170 stopni i natłuścić oraz wyłożyć papierem do pieczenia dużą keksówkę. Masło utrzeć z cukrem i skórka z pomarańczy na jasna, puszysta masę. Dodawać jajka, po jednym, nie przerywając miksowania. Dodać migdały, sok z pomarańczy, płatki owsiane i mąkę, a następnie ubijać, aż składniki się połączą, a masa będzie jednolita.
Śliwki wypestkować i pokroić w grube plastry. Dodać 2/3 śliwek do masy i dobrze wymieszać, resztę ułożyć na wierzchu. Piec przez około 1 godziny, do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika studzić w blasze przez 20 minut.
W międzyczasie przygotować polewę: rozpuścić w rondelku czekoladę ze śmietaną i tak powstałą mieszanką udekorować ciasto.



Smacznego :)



29 komentarzy:

  1. wspaniałe i bardzo apetyczne ciasto:) ależ mam na takie ochotę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis, wrzucam do mojej TO-DO listy. Nie omieszkam się pochwalić efektami. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda świetnie, chyba skuszę się na ten smakołyk :D

    OdpowiedzUsuń
  4. oj jak dawno nie jadłam lukru na cieście

    OdpowiedzUsuń
  5. Dusiowa Kuchnia ma rację:) Lukier na cieście, to jest to!!!!:) pozdrawiam, http://manufakturaciastek.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Tylko, że to nie jest lukier tylko pyszna biała czekolada! :) Ciacho pierwsza klasa :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Rzeczywiście takiego jeszcze nie jadłam... :)

    OdpowiedzUsuń
  8. podoba mi się to ciasto! uwielbiam śliwkowe wypieki, ale takiej wersji jeszcze nie miałam okazji, trzeba to zmienić ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. sprawdzone u Ciebie , można robić w ciemno:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale ma śliczny kolor. Chyba i ja się skuszę na to ciacho. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jesteś okropna! Zrobiłaś mi tymi zdjęciami takiego smaka na śliwki i ciasto, że idę sobie zrobić... naleśniki ze śliwkami, bo ciasta mi nie wychodzą :P) Przy okazji zapraszam Cię do wzięcia udziału w rozdaniu z okazji roczka mojego bloga ;) Do wygrania są dwa zestawy kosmetyków :)

    OdpowiedzUsuń
  12. wstyd się przyznać, ale nigdy nie jadłam ciasta ze śliwkami :( a Twoje tak pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. musisz to nadrobić, proponuję zacząć od tego ciacha :)

      Usuń
  13. Długo czekałam na jakiś nowy wpis i w końcu się doczekałam! :D Musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ciasto wygląda wspaniale :) z pewnością warte upieczenia !!

    OdpowiedzUsuń
  15. Jeju, brzmi fantastycznie:) I wygląda też:)

    OdpowiedzUsuń
  16. W to, że nigdy takiego ciasta nie jadłam - nie wątpię. Wygląda oszałamiająco nawet nie próbuje sobie wyobrazić jak smakuje :D Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  17. Zdecydowanie ciasto ma w sobie coś niezwykłego :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Właśnie szukam pomysłu na wykorzystanie śliwek, a tu taaaaakie ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  19. Same najlepsze na świecie składniki:)

    OdpowiedzUsuń
  20. ten złoty kolor ciasta idealnie kontrastuje ze śliwkową barwą jesieni.i biała polewa..:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ciasto bardzo mi się podoba! : )

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam ciasto ze sliwkami, takie proste, a takie pyszne!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...