31 sierpnia - Międzynarodowy Dzień Blogera
... więc co robi blogerka kulinarna? Oczywiście, piecze tort(cik) i to nie byłe jaki, bo na roladzie :)
Inspirowałam się przepisem Doroty, na moim blogu można już znaleźć podstawową wersję, więc teraz postanowiłam coś zmienić. Dlatego roladę posmarowałam masą kajmakową, a nie dżemem...
Jest toffee, są banany - więc torcik nazwałam a'la banoffee. Mmm... pycha! :)
Torcik a'la banoffee na roldzie:
Składniki na roladę:
- 6 jajek
- 6 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek drobnego cukru do wypieków
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 puszki masy kajmakowej do posmarowania
Zrobić biszkopt. Najpierw ubić białka na sztywną pianę, dodawać partiami cukier (nadal ubijając), następnie żółtka (jedno po drugim). Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Przygotowane ciasto wylać na blachę "roladówkę" (44x30) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 13 - 15 minut, do zezłocenia, w temperaturze 190ºC (sprawdzić patyczkiem).
W trakcie pieczenia ciasta przygotować ręcznik kuchenny, lekko zwilżony wodą. Rozłożyć go na płaskiej powierzchni, posypać drobnym cukrem. Upieczone ciasto położyć na nim tak, aby strona z papierem do pieczenia była u góry. Zdjąć papier, pracując szybko, gorące ciasto zwinąć z ręcznikiem w roladę. Zwijać należy wzdłuż krótkiego boku, czyli rolada będzie krótka i w miarę gruba. Odłożyć do całkowitego wystudzenia.
Po wystudzeniu roladę rozwinąć, usunąć ręcznik, posmarować warstwą masy kajmakowej, ściśle zwinąć. Pokroić na około 17 - 18 równych kawałków (około 1,3 cm).
Składniki na krem:
- 1 litr mleka
- 80 g proszku budyniu waniliowego bez cukru
- 7 łyżek mąki pszennej
- 9 łyżek cukru
- 200 g masła, o temperaturze pokojowej (dodałam trochę mniej)
- 5 - 6 niedużych bananów
Połowę mleka zagotować w garnku.
Pozostałą część zmiksować z budyniami, cukrem i mąką. Zmiksowaną masę wlać do gorącego mleka i gotować na małym ogniu do zgęstnienia, ciągle mieszając. Po zgęstnieniu odstawić do ostudzenia (musi być naprawdę zimny).
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Partiami dodawać do niego chłodny budyń, cały czas miksując.
Składniki na warstwę śmietanową:
- 175 ml mleka
- 1 opakowanie Śnieżki
- łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w 1/5 szklanki gorącej wody
Schłodzone mleko wlać do wysokiego naczynia, dodać Śnieżkę. Miksować do uzyskania odpowiedniej konsystencji, po czym dodać rozpuszczoną żelatynę.
Truskawki pokroić na 6 części i ozdobić.
Wykonanie:
Przygotować okrągłą tortownicę o średnicy 24 cm. Najlepiej przygotować samą obręcz i położyć ją od razu na paterze - nie będzie problemów z wyciągnięciem z niej ciasta. Wyłożyć folią spożywczą.
Dno wyłożyć kawałkami rolady, tak, aby całe było zakryte, następnie dokładnie wyłożyć boki tortownicy. Połowę kremu budyniowego wyłożyć na dno z kawałków rolady. Obrać banany i ułożyć je w kółeczko na budyniu, przycinając w razie konieczności. Szybko wyłożyć na nie pozostały budyń (by banany nie zdążyły zrobić się ciemne).
Na górę położyć ubitą śmietanę, wyrównać.
Ciasto schłodzić w lodówce najlepiej przez noc. Ciasto jest najlepsze kolejnego dnia.
Smacznego :)
Przecudny tort(cik) :)
OdpowiedzUsuńŚwiętujesz pęłną parą, super! :-)) Torcik zachwyca, oj zachwyca! Z chęcią wprosiłabym się na kawałek i poświętowała razem z Tobą :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
UsuńJej, jaki cudny! <3
OdpowiedzUsuńJa też robiłam już tradycyjną wersję Doroty, ale ta z kajmakiem brzmi naprawdę kusząco:):)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają te rolady(ki) na bakach ;)
OdpowiedzUsuń* na bokach oczywiście
UsuńDelikatny i kremowy, pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńgenialny! :) roladki są urocze :)
OdpowiedzUsuńMusiałaś się przy nim napracować. Wygląda rewelacyjnie. :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, torcik wymaga trochę pracy, ale efekt jest jak najbardziej satysfakcjonujący. Jak najbardziej warto poświęcić chwilę na jego zrobienie :)
UsuńPiękny jest! Lepszy niż oryginał :)
OdpowiedzUsuńAż tak? Bardzo dziękuję :)
UsuńAle świetny jest! Jak z cukierni :)
OdpowiedzUsuńWygląda bosko i pewnie tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńfantastyczy!!! aż szkoda, że nie można wpaść i razem poświętować przy kawałku tego torciku :)
OdpowiedzUsuńGenialny ten torcik, pięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńkupiłabym cały dla siebie:)
OdpowiedzUsuńNie musisz kupowac, możesz go sama zrobić, polecam! :D
UsuńKurcze! przegapiłam dzień blogera:D ale ciasto miałam i tak. A Twoje bardzo mi sie podoba :)
OdpowiedzUsuńpięknie się prezentuje :) zjadłabym i to z dokładką :)
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie... smakuje zapewne też, oj jadłabym!
OdpowiedzUsuńale smakowicie wygląda! będę musiała wypróbować;)
OdpowiedzUsuńBardzo zachęcam do wypróbowania :)
Usuńwygląda na prawdę świetnie, będę musiała chyba taki zrobić :)
OdpowiedzUsuńsuper blog !
Wygląda na to , że przegapiłam powód do świętowania :):):)
OdpowiedzUsuńTorcik cudowny ! kusi niezwykle ...
Pozdrawiam serdecznie :)
Wow, jak to pięknie wygląda! : )
OdpowiedzUsuńCudo - nie ciasto. : D
Genialne ;-) Uwielbiam rolady biszkoptowe, więc muszę wypróbować Twój przepis koniecznie ;-)
OdpowiedzUsuń