Zawijamy :)

Dla odmiany od wszelkich pączków, oponek i faworków mam dla Was dzisiaj przepis na równie pyszną imprezową przekąskę (tylko w wersji wytrawnej). Wystarczy kilka minut, aby móc cieszyć się takimi "Francuskimi zawijańcami". Moje są w wersji wegetariańskiej, ponieważ przygotowywałam je na imprezę, na której jedna z koleżanek nie je mięsa. Jednak myślę, że śmiało można pokusić się o dodanie pokrojonej w plasterki wędliny, czy innego mięsa :)

Francuskie zawijańce:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 20 dag sera żółtego
  • koncentrat pomidorowy/ketchup
  • bazylia
Koncentrat pomidorowy lub ketchup rozsmaruj na cieście. Starty na tarce ser żółty wymieszaj w naczyniu z bazylią i kukurydzą. Następnie wyłóż to na ciasto. Zwiń w rulon i pokrój na ok. 1,5-2 cm kawałki. 
Zawijańce piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 10-15 min. (aż nabiorą złotego koloru).
Smacznego! :)





20 komentarzy:

  1. Muszę w najbliższym czasie takie przekąski przygotować! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przecudne :) kupuje od Ciebie hurtowo:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne ślimaczki ! Efektowny sposób na przekąskę chociażby podczas imprezy :) Już wiem co z robię z moi ciastem francuskim :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Często robię ślimaczki dla mojej córki, najczęściej z mielonym mięsem z indyka:-), Twoja wersja bardzo mi się podoba:-)

      Usuń
  5. Są świetne, nawet gif jest! czad :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wyglądają, są takie kolorowe!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne, pomysłowe i do tego urodziwe. Czegóż trzeba więcej, tylko siadać i zajadać.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie przepiękne żdjęcia !

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale mi narobilas smaka!! Ostatnim razem jadłam je chyba z ponad rok temu, tyle ze w wersji z szynką i czymś tam jeszcze - już nawet nie pamiętam :D Szybka, prosta i pyszna przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fantastyczny pomysł na pyszną przekąskę!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...