Dla odmiany od wszelkich pączków, oponek i faworków mam dla Was dzisiaj przepis na równie pyszną imprezową przekąskę (tylko w wersji wytrawnej). Wystarczy kilka minut, aby móc cieszyć się takimi "Francuskimi zawijańcami". Moje są w wersji wegetariańskiej, ponieważ przygotowywałam je na imprezę, na której jedna z koleżanek nie je mięsa. Jednak myślę, że śmiało można pokusić się o dodanie pokrojonej w plasterki wędliny, czy innego mięsa :)
Francuskie zawijańce:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 1/2 puszki kukurydzy
- 20 dag sera żółtego
- koncentrat pomidorowy/ketchup
- bazylia
Koncentrat pomidorowy lub ketchup rozsmaruj na cieście. Starty na tarce ser żółty wymieszaj w naczyniu z bazylią i kukurydzą. Następnie wyłóż to na ciasto. Zwiń w rulon i pokrój na ok. 1,5-2 cm kawałki.
Zawijańce piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 10-15 min. (aż nabiorą złotego koloru).
Smacznego! :)
Urocze :)
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńMuszę w najbliższym czasie takie przekąski przygotować! :)
OdpowiedzUsuńPrzecudne :) kupuje od Ciebie hurtowo:)
OdpowiedzUsuńFajnie zakręcone!
OdpowiedzUsuńjak one fajnie wyglądają!
OdpowiedzUsuńPrzepiękne!
OdpowiedzUsuńŚwietne ślimaczki ! Efektowny sposób na przekąskę chociażby podczas imprezy :) Już wiem co z robię z moi ciastem francuskim :D
OdpowiedzUsuńPrezentują się wspaniale!
OdpowiedzUsuńto jest świetne :)
OdpowiedzUsuńCzęsto robię ślimaczki dla mojej córki, najczęściej z mielonym mięsem z indyka:-), Twoja wersja bardzo mi się podoba:-)
UsuńSą świetne, nawet gif jest! czad :D
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają, są takie kolorowe!
OdpowiedzUsuńPyszne, pomysłowe i do tego urodziwe. Czegóż trzeba więcej, tylko siadać i zajadać.
OdpowiedzUsuńsuper się prezentują !
OdpowiedzUsuńJakie przepiękne żdjęcia !
OdpowiedzUsuńAle mi narobilas smaka!! Ostatnim razem jadłam je chyba z ponad rok temu, tyle ze w wersji z szynką i czymś tam jeszcze - już nawet nie pamiętam :D Szybka, prosta i pyszna przekąska :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny pomysł na pyszną przekąskę!
OdpowiedzUsuńPycha! :)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować! :)
OdpowiedzUsuń