Do spróbowania zachęcił mnie przepis Emmy.
Alzacja tarta z jabłkami:
(forma o średnicy 23 cm)
Spód:
- 220 g mąki (użyłam pszennej jasnej i pełnoziarnistej pół na pół)
- 1/4 łyżeczki soli
- 2-3 łyżki śmietany
- 100 g zimnego masła (pokrojonego w kostkę)
Nadzienie:
- 2 duże jabłka (ok. 400 g) - pokrojone w cienkie plastry
- 50 g mąki (użyłam pełnoziarnistej)
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 170 g jogurtu naturalnego
- kilka kropli ekstraktu waniliowego
Ze składników na spód zagnieść elastyczne ciasto i wylepić nim okrągłą formę o średnicy 23 cm.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Spód w formie ponakłuwać widelcem i podpiec przez około 12 minut (nie może się za bardzo zrumienić).
Na upieczonym spodzie ułożyć pokrojone w plastry jabłka (w około).
W misce zmiksować mąkę, cukier, jajka, jogurt naturalny i ekstrakt waniliowy. Zalać tą mieszanką jabłka, wstawić tartę do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni i piec przez 40-45 minut (ja na ostatnie kilka minut włączyłam termoobieg, by wierzch się lekko zrumienił).
Kroić po ostudzeniu.
Smacznego :)
Bardzo ładna. Często spotykam przepisy na nią. Muszę sama kiedyś wypróbować.:)
OdpowiedzUsuńjaka apetyczna tarta! u mnie też dzisiaj jabłkowo :)
OdpowiedzUsuńprzy okazji, nominowałam Cię do zabawy Liebster Blog, mam nadzieję, że się przyłączysz :)
Ciekawa tarta, podoba mi się, że z jogurtem.
OdpowiedzUsuńO mamo... Zakochałam się w tej tarcie! :)
OdpowiedzUsuńpyszności ;-)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńTarta zdecydowanie do zrobienia:)
Pozdrawiam!
Wspaniała ! Pięknie się prezentuje i bardzo smacznie ! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam jabłka, ten wypiek to coś dla mnie:)
OdpowiedzUsuńwygląda wyśmienicie!:) Smakuje pewnie jeszcze lepiej ;-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Luckily, the App Store and includes Apple's new iBookstore, the best personal computers in the world Japan has been isolated by both geography and choice for many centuries so that relatively few foreigners live there.
OdpowiedzUsuńLook at my page sexchat