To ciasto ma smakować, a nie wyglądać. A smakuje... mmm... niebo w gębie :) Z pewnością jeszcze nie raz pojawi się w moim domu. Ma tylko jedną wadę... zbyt szybko znika :)
Jabłecznik pod kokosową bezą:
Ciasto:
- 200 g miękkiego masła
- 170 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 jajka
- 200 g mąki
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- likier kokosowy (u mnie było bez)
Beza:
- 3 białka
- 140 g cukru
- 160 g wiórków kokosowych
Dodatkowo:
- 1 kg jabłek
Okrągłą formę o średnicy 26 cm lub większą formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wymieszać masło, cukier, ekstrakt waniliowy, a następnie po jednym wbijać jajka czekając, aż każde z nich się wmiesza w masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną i wymieszać, a na koniec wmieszać jogurt naturalny oraz likier kokosowy i po wymieszaniu wszystkich składników, wyłożyć ciasto do formy.
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w grube plastry, po czym ułożyć dość grubo na cieście. Ja zrobiłam dwie warstwy (połowę ciasta, jabłka, reszta ciasta, jabłka). Formę umieścić w piekarniku i piec na drugim poziomie od dołu przez 30 minut w temperaturze ok. 180 stopni.
W między czasie białko utrzeć z cukrem, a na koniec dodać wiórki kokosowe. Ułożyć bezę na podpieczonym cieście i piec kolejne 20-30 minut. Odstawić do ostygnięcia, wyjąć z formy i przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Ale pyszne...;)
OdpowiedzUsuńAle musi być pyszne to ciasto. Uwielbiam kokos i jabłuszka też
OdpowiedzUsuńOj, wygląda jak prawdziwe niebo w gębie! :-)
OdpowiedzUsuńJabłeczniki uwielbiam ! Twój wygląda rewelacyjnie! :)
OdpowiedzUsuńPyszne smaki, choć wydaje się, że kokos i jabłka nie mają ze sobą nic wspólnego!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Jabłecznik z bezą był kiedyś moim ulubionym :) Prezentuje się wspaniale
OdpowiedzUsuńzgadzam się z tą wadą:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda i świetne smakowite połączenie ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńta bezowa pierzynka na jabłkach, pycha!
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasta z kokosowa beza! :))
OdpowiedzUsuńIle bym dała ,żeby móc upiec jakieś ciasto..
OdpowiedzUsuńale wygląda równie świetnie! :)
OdpowiedzUsuńprzy okazji zapraszam do mojej pierwszej akcji :) Szczegóły na blogu
http://zielonakuchnia.blogspot.com
Pozdrawiam!
jejku, ale pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuń