Jabłecznik pod kokosową bezą

Gdy tylko zobaczyłam to ciasto u Agatte, wiedziałam od razu, że muszę je zrobić. A korzystając z tego, że wczoraj urwała mi się jedna lekcja, wykorzystując owocnie wolną chwilę, zrobiłam... 
To ciasto ma smakować, a nie wyglądać. A smakuje... mmm... niebo w gębie :) Z pewnością jeszcze nie raz pojawi się w moim domu. Ma tylko jedną wadę... zbyt szybko znika :)

Jabłecznik pod kokosową bezą:

Ciasto:

  • 200 g miękkiego masła
  • 170 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 jajka
  • 200 g mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • likier kokosowy (u mnie było bez)
Beza:
  • 3 białka
  • 140 g cukru
  • 160 g wiórków kokosowych
Dodatkowo:
  • 1 kg jabłek

Okrągłą formę o średnicy 26  cm lub większą formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wymieszać masło, cukier, ekstrakt waniliowy, a następnie po jednym wbijać jajka czekając, aż każde z nich się wmiesza w masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną i wymieszać, a na koniec wmieszać jogurt naturalny oraz likier kokosowy i po wymieszaniu wszystkich składników, wyłożyć ciasto do formy.
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w grube plastry, po czym ułożyć dość grubo na cieście. Ja zrobiłam dwie warstwy (połowę ciasta, jabłka, reszta ciasta, jabłka). Formę umieścić w piekarniku i piec na drugim poziomie od dołu przez 30 minut w temperaturze ok. 180 stopni.
W między czasie białko utrzeć z cukrem, a na koniec dodać wiórki kokosowe. Ułożyć bezę na podpieczonym cieście i piec kolejne 20-30 minut. Odstawić do ostygnięcia, wyjąć z formy i przed podaniem posypać cukrem pudrem.



Smacznego :)



13 komentarzy:

  1. Ale musi być pyszne to ciasto. Uwielbiam kokos i jabłuszka też

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, wygląda jak prawdziwe niebo w gębie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jabłeczniki uwielbiam ! Twój wygląda rewelacyjnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne smaki, choć wydaje się, że kokos i jabłka nie mają ze sobą nic wspólnego!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jabłecznik z bezą był kiedyś moim ulubionym :) Prezentuje się wspaniale

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda i świetne smakowite połączenie ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ta bezowa pierzynka na jabłkach, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam ciasta z kokosowa beza! :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Ile bym dała ,żeby móc upiec jakieś ciasto..

    OdpowiedzUsuń
  10. ale wygląda równie świetnie! :)

    przy okazji zapraszam do mojej pierwszej akcji :) Szczegóły na blogu
    http://zielonakuchnia.blogspot.com

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...