Wprawdzie czekoladowy sernik robiłam po raz pierwszy ( i bardzo żałuję, że dopiero teraz się pokusiłam), ale mogę szczerze przyznać, że to najlepszy sernik, jaki przyszło mi jeść do tej pory :) Zarówno z tych "białych", jak i czekoladowych. Mogłabym mu przypisać wszystkie cechy sernika wg mnie idealnego: jest średnio ciężki, wilgotny, słodko-gorzki, przy pieczeniu nie pęka, równo się kroi...
To pozycja obowiązkowa dla każdego sernikomaniaka :)
Korzystałam z przepisu Pauliny z bloga Czekoladą utkane, której pragnę ogromnie podziękować za stworzenie przepisu na ten sernik.
CZEKOsernik z wiśniami:
Składniki na polewę:
Składniki na spód (na tortownicę o
średnicy 24 cm):
- 150 g herbatników
- 1 1/2 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru pudru
- 110 g miękkiego masła
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu sernikowego (lub 500 g twarogu i 500 g serka mascarpone*)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej bądź pszennej
- 1 1/3szklanki cukru
- 4 duże jajka
- 1/3 szklanki śmietany 30 proc.
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 200 g czekolady deserowej
* jeśli użyjecie oprócz twarogu serek mascarpone, sernik wyjdzie bardziej
mazisty, kremowy
Składniki na polewę:
- 75 g gorzkiej czekolady
- 75 g białej czekolady
- ok. 2/3 szklanki śmietany 30 proc.
Oraz:
- 2 szklanki wiśni (odsączonych z syropu, bez pestek)
Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Potrzebna będzie nam więc szczelna forma o średnicy 24 cm z odpinaną obręczą, kilka kawałków folii aluminiowej do zabezpieczenia formy od zewnątrz oraz duża, szczelna blacha, do której wlejemy wodę, a następnie włożymy naszą formę z sernikiem. Pamietajmy, by wszystkie składniki, potrzebne do wykonania sernika, były w temperaturze pokojowej.
Wstawiamy wodę w czajniku - w niej będzie piekł się nasz sernik. Tortownicę od zewnątrz zabezpieczamy folią aluminiową. Wewnątrz smarujemy z kolei masłem.
Pokruszone herbatniki wkładamy do melaksera - miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki na spód i dalej miksujemy. Wykładamy masą spód formy i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Czekoladę, którą użyjemy do masy serowej, roztapiamy nad kąpielą wodną i odstawiamy do ostygnięcia. Do miski wkładamy ser twarogowy, dodajemy mąkę i ucieramy mikserem delikatnie na małych obrotach, do uzyskania gładkiej konsystencji. Stopniowo dodajemy cukier, miksując dalej, starając się jednak nie napowietrzać masy. Wbijamy kolejno jajka, miksując delikatnie po każdym dodaniu. Dodajemy śmietanę i ekstrakt z wanilii. Na sam koniec stopniowo dodajemy roztopioną czekoladę i delikatnie miksujemy. 1/3 masy wykładamy na wcześniej przygotowany spód, a następnie układamy połowę wiśni. Wylewamy kolejne 1/3 masy i układamy pozostałe wiśnie. Wylewamy ostatnią część masy i wygładzamy powierzchnię.
Pokruszone herbatniki wkładamy do melaksera - miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki na spód i dalej miksujemy. Wykładamy masą spód formy i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Czekoladę, którą użyjemy do masy serowej, roztapiamy nad kąpielą wodną i odstawiamy do ostygnięcia. Do miski wkładamy ser twarogowy, dodajemy mąkę i ucieramy mikserem delikatnie na małych obrotach, do uzyskania gładkiej konsystencji. Stopniowo dodajemy cukier, miksując dalej, starając się jednak nie napowietrzać masy. Wbijamy kolejno jajka, miksując delikatnie po każdym dodaniu. Dodajemy śmietanę i ekstrakt z wanilii. Na sam koniec stopniowo dodajemy roztopioną czekoladę i delikatnie miksujemy. 1/3 masy wykładamy na wcześniej przygotowany spód, a następnie układamy połowę wiśni. Wylewamy kolejne 1/3 masy i układamy pozostałe wiśnie. Wylewamy ostatnią część masy i wygładzamy powierzchnię.
Tortownicę z sernikiem, zabezpieczoną szczelnie kilkoma kawałkami folii aluminiowej, wkładamy do większej blaszki i wstawiamy do piekarnika. Zalewamy wcześniej przygotowaną, wrzącą wodą (do połowy wysokości tortownicy) i zamykamy piekarnik, nagrzany do temperatury 175 stopni. Najpierw pieczemy przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze przez 90 minut. Po upłynięciu wskazanego czasu, cierpliwie studzimy sernik - najpierw przez 15 minut w zamkniętym jeszcze, wyłączonym piekarniku, a następnie przez kolejne 15 minut przy uchylonych drzwiczkach. Po tym czasie wyciągamy sernik i całkowicie studzimy. Zdejmujemy obręcz z tortownicy i wstawiamy nasze ciasto do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Sernik wówczas osiągnie optymalną konsystencję.
Przygotowujemy polewę. Połamaną na kawałki czekoladę wkładamy do metalowej miseczki, dodajemy połowę śmietany i całość roztapiamy nad kąpielą wodną. Tak samo postępujemy z białą czekoladą. Czekamy aż nieco przestygnie, a następnie polewamy nasz sernik.
Przygotowujemy polewę. Połamaną na kawałki czekoladę wkładamy do metalowej miseczki, dodajemy połowę śmietany i całość roztapiamy nad kąpielą wodną. Tak samo postępujemy z białą czekoladą. Czekamy aż nieco przestygnie, a następnie polewamy nasz sernik.
Można również zrezygnować z polewy, jeśli nie zależy Wam na jeszcze mocniejszym czekoladowym smaku (sernik wychodzi idealnie gładki i ładnie się prezentuje) albo posypać ciasto kakao.
Smacznego! :)
Wygląda wspaniale! Częstuję się :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :)
UsuńMasz mnie, jako fanka serników na taki bym się rzuciła :) pysznie wygląda, z wiśniami i taka polaną czekoladą, mniam!
OdpowiedzUsuńJaaaakie cudo! Powaliłaś mnie tym sernikiem :) Proszę o kawałek, ekspresem, tu i teraz!
OdpowiedzUsuńObłędny!
OdpowiedzUsuńGenialny!! DO tego ta delikatnie spływająca czekolada;) Jestem zauroczona;):) Pozdrawiam! Magda
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! Bardzo lubię połączenie czekolady z wiśniami. A jako prawdziwy sernikomaniak koniecznie muszę go zrobić :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny serniczek
OdpowiedzUsuńskoro pozycja obowiązkowa dla każdego sernikomaniaka to ja się piszę, a raczej zapisuję ten przepis... uwielbiam serniki bez wyjątku, a wersja z czekoladą i wiśnią to już za wiele szczęścia na raz!!!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
Koniecznie go spróbuj, na pewno nie będziesz żałował :)
UsuńCoś dla miłośników serników :)
OdpowiedzUsuńjakie pyszności :D
OdpowiedzUsuńNie mogę na niego patrzeć, wygląda tak apetycznie, ze dziurę w monitorze zrobię pazurami.
OdpowiedzUsuńwow, wygląda cudnie!! już wyobrażam sobie ten pyszny smak *-*
OdpowiedzUsuńjestem czekoholiczką, uwielbiam wszystko, co czeko! więc ten sernik mnie oczarował :-)
OdpowiedzUsuńo, tak! dla czekoladoholików też sprawdzi się idealnie :)
UsuńO mamooooo !
OdpowiedzUsuńWyslij mi kawalek, prosze :)
O kurczę, w brzuchu mi zaburczało... ten sernik wygląda bosko!:)
OdpowiedzUsuńistne szaleństwo! :)
OdpowiedzUsuńprezentuje się obłędnie:) cudowne ciasto, fantastyczna polewa! jak ja kocham serniki:)
OdpowiedzUsuńNo dla mnie jak znalazł ;D
OdpowiedzUsuńuwielbiam czekoladowe serniki <3 a już z wiśniami... rozpływam się :)
OdpowiedzUsuńWspaniały sernik. Polewa wygląda rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuńwygląda fantastycznie, trudno się mu oprzeć:) pozdrawiam:http://martawkuchni.blog.pl/
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie! :) Bardzo się cieszę, że przepis się przydał i sernik smakował :) Pozdrawiam serdecznie! :)
OdpowiedzUsuńsmakował - to zdecydowanie za mało powiedziane :)
Usuńjeszcze raz dziękuję za taką PRZEpyszną inspirację :)
Moja wyobraźnia nie jest w stanie ogarnąć jak to cudo musi smakować! Cudo :*
OdpowiedzUsuńOj racja, wiśnie i czekolada to zawsze dobre połączenie, a sernik - to już w ogóle mówi samo za siebie <3
OdpowiedzUsuńuwielbiam serniki! pod każdą postacią i w każdej formie :)
OdpowiedzUsuńSernik to moja miłość :) Ten wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńNie mogę oderwać oczu.. Cudo! :)
OdpowiedzUsuń