Sernik na zimno z porzeczką

Coś ostatnio porzeczkowo zrobiło się na moim blogu... ale mi to nie przeszkadza, bo naprawdę bardzo polubiłam te owoce. A w tym serniku smakują naprawdę obłędnie :)
Ostatnio temperatura na zewnątrz nie zachęcała do włączania piekarnika, jednak ja i tak musiałam przygotować jakieś ciacho-deser. Ten serniczek sprawdził się idealnie, wersja z porzeczkami jest orzeźwiająco-chłodząca :) Już wiem, że będę z nim eksperymentować  również w połączeniu z innymi owocami, bo ta sernikowa baza jest świetna! Polecam na deser w upalne dni ( i nie tylko) :)
Inspiracją był TEN przepis.

Sernik na zimno z czarną porzeczką:

Spód:
  • 225g herbatników
  • 150g masła
Herbatniki kruszymy na miałko. Rozpuszczamy masło, wsypujemy herbatniki i mieszamy do wchłonięcia przez nie masła. Wykładamy blaszkę (20x24 cm) folią spożywczą i wysypujemy ciasteczkowy spód. Wkładamy na ok. 15 minut do lodówki (wtedy lepiej rozsmaruje się masa serowa).

Masa serowa:
  • 600g sera z wiaderka
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 250 g drobnego cukru 
  • 400 g czarnej porzeczki
  • 4 łyżki żelatyny
Ser, jogurt i cukier zmiksować. Odlać 1/3 część masy i odstawić na bok.
2 łyżki żelatyny rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody, lekko przestudzić i dodać do większej porcji masy serowej ciągle miksując. Następnie wylać tę masę na przygotowany spód i wstawić do lodówki do stężenia na ok. 30-40 minut. W międzyczasie porzeczki zmiksować blenderem i wymieszać je z odłożoną porcją masy serowej. 2 łyżki żelatyny rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody i lekko przestudzić. Dodać do masy porzeczkowej i dokładnie zmiksować. Wylać na zastygniętą jasną masę i wstawić do lodówki do stężenia.

Wierch:
  • ok. 80 g czarnej porzeczki
  • 1 galaretka czarna porzeczka
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i zostawić do wystygnięcia. Gdy będzie zimna wstawić do lodówki, żeby zaczęła delikatnie tężeć. Porzeczki zmiksować blenderem, dodać lekko kisielowatą galaretkę i wymieszać. Wylać na zastygnięty sernik i wstawić do lodówki.
Smacznego :)



~ * ~

10 komentarzy:

  1. niesamowite kolory!:) arcydzieło:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ to ładnie wygląda :) Chyba nie zrobiłam jeszcze nigdy tak pięknego sernika!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekne zdjecia :)
    Porzeczek to ja sie w tym roku najadlam do syta :D Uwielbiam te owoce ;)
    Sama robilam z nich sernik i bylam bardzo zadowolona z rezultatu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda, kradnę kawałek! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wow wyszedł CI przecudownie! szkoda że u mnie już sie skonczyly porzeczki :(

    OdpowiedzUsuń
  6. Proszę o kaawał na moją chandrę...

    OdpowiedzUsuń
  7. Genialnie wygląda. : )
    Piękne ciasto zmieniające coraz bardziej odcień fioletu..
    Świetne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  8. WoW piękne zdjęcie, świetnie wygląda ciasto, na prawdę super :) Wygląda na pracochłonne ale czego się nie robi dla takiego cuda.

    PS: piękny blog ze ślicznymi zdjęciami.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...