Ta granola jest bardzo niebezpieczna :) Jeśli ją już raz się upiecze to później już nie można przestać jej robić... Smak tej granoli uzależnia! Nic dziwnego, bo jest naprawdę pyszna :) Wszystkie składniki idealnie się komponują. A lekko rozpuszczona czekolada, otulona płatkami smakuje obłędnie.
Najbardziej lubię ją jeść z jogurtem naturalnym polaną miodem, mmm...
Gorąco polecam! :)
Granola kokos i ananas:
- 4 szklanki płatków owsianych
- 2 szklanki wiórek kokosowych
- 1 szklanka płatków migdałów
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika/sezamu/siemienia
- 1/4 szklanki oleju
- 1/3 szklanki miodu
- 2-3 czubate łyżki masy krówkowej (można pominąć i zastąpić większą ilością miodu)
- 1 szklanka suszonego ananasa
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
Składniki suche i mokre (oprócz ananasa i czekolady) wymieszać w dwóch oddzielnych miskach. Następnie połączyć składniki. Tak przygotowaną masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (lepiej jest rozłożyć cieńszą warstwę na większej ilości blach). Piec w temperaturze ok. 160-170 st. C przez ok. 40-50 minut do całkowitego wysuszenia. Granolę podczas pieczenia należy mieszać, aby się nie przypaliła.
Wyjąć z piekarnika i po ok. 10 minutach wyłożyć na nią pokrojoną w kostkę czekoladę i kawałki suszonego ananasa.
Gdy wystygnie, wymieszać i przełożyć do pojemników. Należy ją przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach.
Smacznego! :)
Moje smaki! Brzmi wspaniale, aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie jestem na tak, pysznie wygląda<3
OdpowiedzUsuńAle pyszności! Takie śniadanie i od razu dzień jest lepszy :)
OdpowiedzUsuńta granola musi być tak smaczna, że nie mogę nie zapisać przepisu i nie spróbować! :)
OdpowiedzUsuńtakie śniadanie, to ja rozumiem:) mniam
OdpowiedzUsuńDo zrobienia domowej granoli nigdy mnie nie trzeba namawiać ;) Uwielbiam! :) I w dodatku jeszcze z czekoladą <3
OdpowiedzUsuńŻałuję, że nie zrobiłam takiej zanim przeszłam na dietę prawie-bezglutenową... ale to nic! I tak sobie zrobię z jakichś bezglutenowych różnistych płatków, narobiłaś mi smaka :D
OdpowiedzUsuń