Dziadku, to nie jagody! :)

Dziś chciałabym Wam pokazać bardzo, ale to BAAARDZO pyszne ciasto, które pokochałam od "pierwszego kęsa". Dostałam czarną porzeczkę od babci i za bardzo nie wiedziałam, co z nią zrobić. Do tej pory robiłam ciasto, ale tylko z czerwoną porzeczką. Poszperałam w internecie i postanowiłam skorzystać z przepisu znalezionego na blogu White Plate. Od razu upiekłam z podwójnej porcji. To był strzał w dziesiątkę!
A co do tytułu posta... Właśnie kiedy tradycyjnie w niedzielę pojechałam do dziadków i zawiozłam im kawałek tego pysznego ciasta, dziadkowie po spróbowaniu myśleli, że jest to wypiek z jagodami :)
W tym połączeniu w ogóle nie czuć kwaskowego posmaku porzeczek, te smaki komponują się idealnie! Dziś piekę je ponownie :)

Kokosowe ciasto z porzeczkami:
na podst. Bill's Food, Bill Granger

Spód:
  • 125 g masła
  • 60 g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 185 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 ml mleka
Masa:
  • 175 g dżemu porzeczkowego
  • 250 g porzeczek
Wierzch:
  • 100 g masła
  • 5 łyżek drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 225 g wiórków kokosowych
  • 60 g mąki

Piekarnik nagrzać do temp. 180 st C.
Formę o wymiarach 20x30 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło rozetrzeć z cukrem, następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto (najlepiej mikserem lub w malakserze).
Przełożyć je do formy.
Wierzch ciasta posmarować dżemem, następnie wysypać porzeczki.
Składniki wierzchu zmiksować. Przełożyć na porzeczki.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30-45 minut. Wierzch powinien być złocisty.
Ciasto ostudzić w formie i pokroić na kwadraty.

Smacznego! :)




Kwaśnie, no właśnie

19 komentarzy:

  1. bosko wygląda:) i tak też z pewnością smakowało!

    OdpowiedzUsuń
  2. podoba mi się to połączenie -kokos i porzeczki - pysznie !!

    OdpowiedzUsuń
  3. Porzeczki w cieście - dobry pomysł na lekkie przełamanie słodyczy ciasta :) Bardzo mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kokosowo *.* Ale pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda rewelacyjnie i też tak na pewno smakowało

    OdpowiedzUsuń
  6. ja dzis obieralam krzaczki porzeczek, ale nie przepadam za nimi;/

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda przepysznie! Chyba się na nie skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Porwałabym Ci to ciacho w całości, bo mam taaaaką ochotę!:D

    OdpowiedzUsuń
  9. jak dla mnie idealne połączenie, a dawno porzeczek nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Chyba nigdy nie miałam okazji jeść ciasta z porzeczkami, hm :-) ... Będę musiała spróbować, koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ooo muszę spróbować tego ciasta, bo połączenie smakowe zapowiada się pysznie :))

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam ciasta z czarnymi porzeczkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja od czasu zrobienia tego ciasta też je uwielbiam :)

      Usuń
  13. wygląda wspaniale!! zjadłabym z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jej... Podziwiam! Mi nawet zakalec nie wychodzi T_T. Ciasto wygląda przepysznie i z pewnością takie było!

    OdpowiedzUsuń
  15. Jagody? :) Na pierwszy rzut oka dziadek miał rację ;) Wygląda przesmacznie! :) MniamMniam!

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam wiorki kokosowe wiec musze koniecznie wyprobowac :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Piekłam je już dwa razy, tak bardzo nam zasmakowało:)) Połączenie porzeczek i wiórków kokosowych okazało się strzałem w dziesiątkę! Pozdrawiam:)
    http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/2014/07/kruche-ciasto-kokosowo-porzeczkowe.html

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...