...jagodami!
Jagody lubię najbardziej właśnie w pierogach :) No i jeszcze w kokosowo-jagodowym cieście ♥ Mam je zrobić na swoje 18. urodziny, specjalnie zostały zamrożone na tę okazję.
Na jagodach byłam już dwa razy. Z pierwszych Babcia zrobiła parzaki, baaaardzo dużo parzaków :) Teraz pierogi... i mam jeszcze kilka planów, co do ich wykorzystania.
A jeszcze co do pierogów, to u mnie w domu jest właśnie taki podział na wykorzystywanie jagód i truskawek do różnych dań. Jagody najczęściej jemy w pierogach, parzakach, czy jagodziankach. Natomiast truskawki w naleśnikach i z makaronem.
Czy w Waszych domach też tak jest?
Pierogi z jagodami:
Ciasto:
- 600g mąki
- 1 łyżka oleju
- 1 duże jajko
- 1 szklanka gorącej wody
- 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
- ok. 800g jagód
- cukier
W dużym garnku nastawiamy do zagotowania odrobinę posoloną wodę.
Przebrane jagody mieszamy z cukrem.
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Robimy małe zagłębienie, do którego nalewamy olej, wbijamy jajko i dodajemy sól. Zaczynamy wyrabiać ciasto, etapami dodając gorącą wodę. Ciasto ma być elastyczne.
Odrywamy kawałek, rozwałkowujemy i wycinamy okręgi (może nam w tym pomóc, np. kubek). Nakładamy jagody i zlepiamy brzegi. Tak przygotowane pierogi układamy na desce wysypanej mąką.
Do gotującej się wody wrzucamy część pierogów i od czasu wypłynięcia na wierzch, gotujemy je jeszcze 5-6 minut. Przekładamy na talerz.
Podajemy ze śmietaną/jogurtem i cukrem.
Smacznego! :)
______________________________
U mnie dziś będą na obiad! Zaczynamy produkcję ;)
OdpowiedzUsuńpyszne pierożki :) też tak mam że owoce mają już na stałe przypisane ulubione potrawy :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam je <3
OdpowiedzUsuńcudownie letnie jedzonko:)
OdpowiedzUsuńz jagodami, pysznie! Wieki ich nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńNie lubię pierogów na słodko ale jagody kocham ;D
OdpowiedzUsuńMoje ukoochanee!
OdpowiedzUsuńAle ja lubię lepić, a nie maszynką czy czymś :D
u mnie jest dokładnie tak samo z tym podziałem ;D hahaha
OdpowiedzUsuńooo Twoje pierogi wyglądają na takie dopracowane! Śliczne falbanki
najlepsze pierogi na świecie <3
OdpowiedzUsuńO tak, pierogi z jagodami najlepsze! Prezentują się wspaniale :)
OdpowiedzUsuńMakaron z jagodami też uwielbiam, w naleśnikach też są przepyszne, wszędzie mogę je dodawać :D
piękne!:)
OdpowiedzUsuń<3
Pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji Jagodowo Nam 5! :)
Z jagodami! Czyli z najlepszym nadzieniem, jakie można "wyczarować"! :)
OdpowiedzUsuńCudowne! Uwielbiam pierogi, a najbardziej z jagodami :)
OdpowiedzUsuńJuż z daleka było czuć z czym są te pierogi :D Jagody... aaaah na blogach iż już tyle jest, że się napatrzeć nie mogę, a my jeszcze w tym sezonie ich nie jedliśmy :(
OdpowiedzUsuńto koniecznie nadróbcie to jak najszybciej :)
Usuńha! od razu wiedziałam z czym ;)
OdpowiedzUsuńooooo, jakie piekne! az sie do mnie usmiechaja:-)ale gdzie ja u diabla jagody w brukseli znajde...
OdpowiedzUsuńajj zjadłabym takich :D
OdpowiedzUsuńSuper! Wyglądają bardzo apetycznie, zerknij też na moje ;)
OdpowiedzUsuńhttp://wenus-lifestyle.pl/2014/07/pierogi-z-jagodami-przepis/