Kiedy tylko zobaczyłam na blogu My man's kitchen tę tortillę , wiedziałam, że to tylko kwestia czasu kiedy pojawi się w mojej kuchni. No i właśnie zrobiłam ją wczoraj na obiad (lepiej nie pytajcie z ilu porcji ^^). I choć moja rodzina za jedzeniowymi"nowościami" zwłaszcza obiadowymi nie przepada to ta tortilla znikła zadziwiająco szybko :) Smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam Wam ten przepis!
Hiszpańska tortilla ze szpinakiem i fetą:
(przepis cytuję za autorem z jedną małą zmianą)
- 3 jaja
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 2-3 ziemniaki*
- pół małej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- 80g sera feta pokrojonego w kostkę
- 100g szpinaku
- 1/3 szklanki tartego żółtego sera
- 3 łyżki oleju lub masła
- sól (pamiętajcie, że feta jest już słona), pieprz
- pęczek szczypioru do podania
Na patelni o średnicy 18cm rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać cebulę oraz ziemniaki. Podsmażyć na złoty kolor i zdjąć z ognia. Na patelnię wrzucić szpinak oraz czosnek, krótko podgrzewać, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Dodać do ziemniaków z cebulą.
W misce roztrzepać jajka z jogurtem, dodać fetę oraz podsmażone warzywa. Ja do masy jajecznej dodałam także garść startego sera żółtego. Doprawić solą i pieprzem.
Patelnię dobrze rozgrzać z pozostałym na nim tłuszczem i wylać na nią masę jajeczną. Zmniejszyć płomień, przykryć pokrywką i smażyć ok. 7-8 minut, aż ładnie się zrumieni od spodu.
Po 8 minutach zsunąć tortillę na talerz, patelnię przesmarować ręcznikiem zwilżonym w oleju i nakrywając nią talerz z omletem odwrócić ją do góry dnem. Z wierzchu posypać startym serem, przykryć pokrywką i dosmażać ok. 2 minut.
Podawać z dużą ilością szczypiorku.
*można użyć zarówno surowych, jak i gotowanych ziemniaków. Tylko należy pamiętać, że te pierwsze podsmażamy dłużej i jeszcze bez cebuli.W misce roztrzepać jajka z jogurtem, dodać fetę oraz podsmażone warzywa. Ja do masy jajecznej dodałam także garść startego sera żółtego. Doprawić solą i pieprzem.
Patelnię dobrze rozgrzać z pozostałym na nim tłuszczem i wylać na nią masę jajeczną. Zmniejszyć płomień, przykryć pokrywką i smażyć ok. 7-8 minut, aż ładnie się zrumieni od spodu.
Po 8 minutach zsunąć tortillę na talerz, patelnię przesmarować ręcznikiem zwilżonym w oleju i nakrywając nią talerz z omletem odwrócić ją do góry dnem. Z wierzchu posypać startym serem, przykryć pokrywką i dosmażać ok. 2 minut.
Podawać z dużą ilością szczypiorku.
Smacznego! :)
______________________
Uwielbiam szpinak! I hiszpańskie klimaty! :) Więc ta tortilla baaardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńSuper wyszło. Ciesze się, że smakowało :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam połączenie szpinaku i fety :)
OdpowiedzUsuńAleż smakowity kąsek :-)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie!
OdpowiedzUsuńPierwszorzedne zdjecia! No i tortilla niczego sobie :)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie się prezentuje:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńkusząco wygląda, ser feta i szpinak, sama bym taką zjadła ;)
OdpowiedzUsuńDla mnie, ser, feta, szpinak! Robię na dniach, nie ma bata:D
OdpowiedzUsuńCudne kolorki i danie pierwsza klasa!
OdpowiedzUsuńa najlepsze jest to, że można to jeść na śniadanie, obiad, a nawet kolację
OdpowiedzUsuńdokładnie! :)
UsuńAle pięknie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńrewelacja! smaczne składniki, więc i efekt musi zachwycać
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! Zjadłabym taką w 5 minut! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam szpinak!:) a już w połączeniu z fetą to kosmos :))
OdpowiedzUsuńkocham szpinak i takie połączenia! pięknie podane! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńOho... to coś dla mnie. :)
OdpowiedzUsuń